Terroriepäillyn manifesti lähetettiin Uuden-Seelannin pääministerin kansliaan 9 minuuttia ennen iskun alkamista

rac

Julkaistu:

Uuden-Seelannin terrori-isku
Ääriajatuksia sisältänyt teksti lähetettiin kymmenille vastaanottajille.
Uuden-Seelannin pääministerin kanslia vahvistaa saaneensa kopion epäillyn tekijän ”manifestista” vain minuutteja ennen Christchurchin perjantain iskujen alkamista. Asiasta uutisoi New Zealand Herald -lehti verkkosivuillaan.

Joukkoampujaksi epäillään 28-vuotiasta australialaista Brenton Tarrantia, jonka manifesti sisälsi äärioikeistolaisia ajatuksia ja ihannoi joukkomurhaajia. Manifesti lähetettiin kymmenille muillekin vastaanottajille, joiden joukossa oli kotimaisia ja kansainvälisiä medioita.

– Minä olin yksi yli 30 vastaanottajasta manifestissa, joka lähetettiin yhdeksän minuuttia ennen hyökkäystä, pääministeri Jacinda Ardern sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Se ei sisältänyt paikkaa, se ei sisältänyt yksityiskohtia.

Ardern kertoi sunnuntaina lukeneensa kohtia pitkästä manifestista. Hänen mukaansa teksti välitettiin turvallisuuspalvelulle pian sen saapumisen jälkeen.

– Se, että tähän hyökkäykseen liittyy ideologinen manifesti ääriajatuksineen, on tietysti erittäin järkyttävää.

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että kahteen moskeijaan tehtyjen iskujen kuolonuhrien määrä on noussut 50:een.

Uutistoimisto AFP:n mukaan iskuissa kuolleet olivat 3–77-vuotiaita ja joukossa on ainakin neljä naista. Tieto ilmenee uhrien omaisten jakamasta listasta, joka on kuitenkin viranomaisten mukaan epävirallinen tutkinnan ollessa kesken.

Viranomaisten mukaan Tarrant pidätettiin iskun jälkeen autosta, josta löytyi kotitekoisia räjähteitä. Pidätys tapahtui 36 minuuttia sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensimmäisen ilmoituksen ampumisesta.

Ardern kertoi aiemmin, ettei epäilty ollut Uuden-Seelannin tai Australian viranomaisten tarkkailulistalla. Mies on matkustanut ympäri maailmaa eikä ole asunut maassa pitkään.

Ardernin mukaan epäilty on matkustanut silloin tällöin Uuteen-Seelantiin ja viettänyt siellä vaihtelevia ajanjaksoja.

– En kuvailisi häntä pitkäaikaiseksi asukkaaksi, hän sanoi.

Ardern on luvannut, että Uuden-Seelannin aselakeja tiukennetaan.