Nyt varoitetaan ”Hotel California -brexitistä” – Theresa May lähetti selväsanaisen viestin lainsäätäjille

Julkaistu:

Brexit
Pääministeri varoittaa ikävästä skenaariosta, mikäli hänen brexit-erosopimustaan ei hyväksytä.
Britannian pääministeri Theresa May on varoittanut lainsäätäjiä siitä, että elleivät nämä hyväksy hänen brexit-erosopimustaan kahden äänestystappion jälkeen, maan irtautuminen Euroopan unionista voi viivästyä merkittävästi.

Kahden ja puolen vuoden neuvottelujenkin jälkeen lopputulos on epävarma. Vaihtoehtoja ovat pitkä viivästyminen, irtautuminen EU:sta Mayn sopimuksen kanssa, irtautuminen ilman sopimusta tai jopa uusi kansanäänestys.

Brexitin kannattajille May sanoo suoraan, että hänen sopimuksensa pitää ratifioida 21. maaliskuuta järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen mennessä. Muutoin asia voi venyä selvästi yli kesäkuun 30. päivän, jolloin avautuisi mahdollisuus siihen, että ero voitaisiin lopulta estää.

Mayn mukaan Britannia joutuu osallistumaan eurovaaleihin loppukeväällä, mikäli brexit-neuvotteluissa tulee pidempi lisäaika.


– Jos ehdotus palaisi lähtöruutuun ja uuden sopimuksen neuvottelemiseen, se tarkoittaisi paljon pidempää lisäaikaa – ja lähes varmasti edellyttäisi Yhdistyneeltä kuningaskunnalta osallistumista Euroopan parlamentin vaaleihin toukokuussa, May sanoo Sunday Telegraph -lehden artikkelissa.

– Ajatusta briteistä menossa uurnille valitsemaan meppejä kolme vuotta sen jälkeen, kun he äänestivät EU:sta lähtemisen puolesta, voi tuskin edes miettiä. Ei voisi olla voimakkaampaa symbolia parlamentin kollektiivisesta poliittisesta epäonnistumisesta.

Sunday Timesin mukaan May puolestaan varoittaa brexitin kannattajia siitä, että ellei hänen sopimuksensa saa tukea, näillä on edessä ”Hotel California -brexit”. Siinä skenaariossa voidaan Eagles-yhtyeen megahittiä mukaillen ”kirjautua ulos, mutta ei koskaan lähteä”.


Lähde: Reuters

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt