Röyhkeät varkaat veivät elokuvatyyliin 18,5 miljoonan euron edestä arvoesineitä – Lontoon ”eläkeläiskoplan” jäsen sai vankeustuomion

Julkaistu:

Varkaiden kesken Basil-nimellä tunnettu mies tuomittiin Lontoon Hatton Gardenin murrosta vankeuteen.
Pääsiäisviikonloppuna 2015 ”eläkeläiskopla” murtautui elokuvatyyliin lontoolaiseen tallelokeroyritykseen ja veivät mukanaan jalokiviä noin 18,5 miljoonan euron arvosta. Nyt varasliigan viimeinenkin jäsen on saanut tuomion, BBC uutisoi.

58-vuotias Michael Seed tuomittiin osallisuudestaan murtoon ja salaliitosta murtosaaliista saatujen voittojen kätkemiseksi. Hän sai kymmenen vuoden ja kahdeksan vuoden vankeustuomiot, jotka hän suorittaa samanaikaisesti.


Seedin uskotaan menneen Lontoon Hatton Gardenissa sijainneeseen rakennukseen avaimilla ja sammuttaneen turvajärjestelmän. Hän oli toinen kahdesta miehestä, jotka menivät tallelokeroyrityksen holviin ja vei yhteensä 73 tallelokeroa sen jälkeen, kun rakennuksen betoniseinään oli porattu reikä.
Poliisi pidätti toukokuussa 2015 useita miehiä epäiltynä murrosta. Koska epäiltyjen keski-ikä oli varsin korkea, varkaita kutsuttiin julkisuudessa ”eläkeläiskoplaksi” ja ”eläkeläisliigaksi”.


Murto-operaation johtajiksi nimettiin Brian Reader, joka on nykyisin 80-vuotias, John ”Kenny Collins, 78, Daniel Jones, 64, ja Terry Perkins, joka kuoli vankilassa viime vuonna 69-vuotiaana. He olivat kaikki saaneet vankeustuomiot vuonna 2016.

Collins ja Reader ovat jo vapaalla jalalla, mutta heitä uhkaa paluu vankilaan, sillä poliisi uskoo, että kaksikon hallussa on yhä rikoksista saadut 6,5 miljoonan puntaa. Kaksikon on maksettava saamansa rikoshyöty takaisin, jos he mielivät pysyä vapaana, The Telegraph kertoo.

Seed ei ollut koskaan maksanut veroja, nostanut etuuksia eikä hänellä ollut mitään selkeää tulonlähdettä. The Guardianin mukaan Seed matkusti kolmesti ulkomaille sen jälkeen, kun hänet oli nähty yhdessä Readerin kanssa. Tuolloin miestä ei kuitenkaan vielä ollut yhdistetty murtoon. Syyttäjän mukaan Seed saattoi viedä varastettua rahaa Portugaliin.

Seed tunnistettiin vuoden 2015 loppupuolella, mutta hänet otettiin kiinni vasta viime vuoden maaliskuussa.

Hänen hallustaan löytyi yli 1 000 Hatton Gardenin murron yhteydessä vietyä esinettä. Miehen uskotaan myös sulattaneen kultaa ja hajottaneen koruja makuuhuoneessaan.

Rikolliskoplassa Seedistä käytettiin nimeä ”Basil”. Syyttäjän mukaan ”Basilin” ontuminen lopulta paljasti miehen Seediksi. Miehen asunnosta löydettiin ryöstösaaliin lisäksi myös esimerkiksi hälytyspaneeli ja etänä käytettävä häirintälaite, joita on saatettu käyttää harjoituksissa.

Seed oli kiistänyt syytteet. Hänen mukaansa häntä ei koskaan ollut kutsuttu Basil-nimellä.

– Kaikki kutsuvat minua nyt Basiliksi, mies sanoi.

– Minut tunnetaan Basilina loppuelämäni.

Seed oli kymmenes henkilö, joka tuomittiin Hatton Gardenin jalokiviryöstöön liittyen.