Venäläis­upseerien ravintola­jutustelu yllätti brittitutkijan Moskovassa – yksi nimi nousi esiin Putinin seuraajana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläis­upseerien ravintola­jutustelu yllätti brittitutkijan Moskovassa – yksi nimi nousi esiin Putinin seuraajana

Vladimir Putin haluaisi jo väistyä, mutta ei ole vielä löytänyt seuraajaa itselleen, uskoo Mark Galeotti.

Julkaistu: 17.3.2019 7:02

Brittitutkija Mark Galeottin mukaan Venäjän ylimmässä eliittissä on paljon heitä, jotka odottavat kärsimättöminä ”vanhan miehen väistymistä”.

Helsingissä vieraillut brittiläinen Venäjä-tutkija Mark Galeotti pitää mahdollisena, että Vladimir Putin ei jatka Venäjän johtajana enää vuoden 2024 jälkeen.

– Putin on jo väsynyt ja kyllästynyt. Uskon, että hän haluaisi väistyä. Mutta sitä ennen hänen pitäisi löytää seuraaja, johon hän voi luottaa täysin ja jonka taustalla hän voi halutessaan vaikuttaa, Galeotti sanoi IS:lle.

Galeotti kertoo käyneensä vastikään Moskovassa ja hämmästyneensä, kuinka avoimesti maan eliitin parissa keskustellaan Putinin valtakauden päättymisestä. Hän oli esimerkiksi tavannut upseereita, jotka olivat ryhtyneet veikkailemaan Putinin seuraajaa kesken ravintolakeskustelun.

– He puhuivat suureen ääneen siitä, voisiko puolustusministeri Sergei Shoigusta tulla Putinin seuraaja. Olen aiemmin kuullut vain tällaisia keittiökeskusteluja, joten tämä hämmästytti minua.

Lopulta upseerit olivat tulleet tulokseen, että Shoigu ei voisi nousta presidentiksi, koska hän ei ole etnisesti venäläinen.

 Putin on jo väsynyt ja kyllästynyt. Uskon, että hän haluaisi väistyä.

Galeottin mukaan Venäjän rikollismaailmaan kytkeytyvässä johtoeliitissä on myös paljon heitä, jotka eivät alkujaankaan olisi halunneet lähteä nykyiseen lännen vastaiseen kamppailuun.

– He olisivat halunneet jatkaa ryöstelyä kotonaan ja viettää mukavaa elämää lännessä. Säilyttää rahojaan vapaasti lännen pankeissa, ostaa asuntoja Lontoosta, lomailla Ranskassa ja lähettää lapsiaan länsikouluihin, Galeotti kuvailee.

– He kaikki odottavat vain hetkeä, jolloin vanha mies väistyy.

Nykyinen vastakkainasettelu lännen kanssa jatkuu kuitenkin niin kauan, kun Putin on vallassa, sillä hän ei voi Galeottin mukaan myöntää virheitään eikä tehdä myönnytyksiä. Uusi tilanne avautuu siinä vaiheessa, kun Putinin seuraaja astuu valtaan.

IS pyysi Galeottia kertomaan myös oman tulevaisuudenennusteensa Venäjälle. Yllättäen hänen versionsa on paljon optimistisempi kuin mikään niistä neljästä skenaariosta, jotka esiteltiin äskettäin Voiman Venäjä -raportissa Suomessa.

– En näe merkkejä siitä, että valtaan tulisivat äärinationalistit tai sotahaukat. Sen sijaan valtaan voivat nousta käytännönläheiset kleptokraatit, jotka haluavat palata takaisin vanhaan normaaliin, Galeotti viittaa lännen ja Venäjän suhteisiin ajalta ennen Krimin valtausta vuonna 2014.

Galeottin mukaan on turha haaveilla Venäjän muuttumisesta liberaaliksi demokratiaksi. Rikastumista ja helppoa elämää havitteleva venäläiseliitti saattaisi kuitenkin tehdä maasta nykyistä helpomman kumppanin lännelle.

– He haluaisivat paremmat suhteet länteen sekä lakia ja järjestystä omien itsekkäiden etujensa vuoksi, mutta jo sekin olisi hyvä tulos Venäjän ja maailman kannalta. Olen siis varovaisen toiveikas.

Galeotti arvioi, että Putin voi aloittaa seuraajavalmistelut esimerkiksi niin, että hän valitsee Venäjän aluejohtajista jonkun tai joitakin kyvykkäitä henkilöitä. Mahdollinen seuraaja kutsuttaisiin sitten Moskovaan ja tällä alkaisi nopea uranousu eri tehtävissä ennen vallansiirtoa.

Putinin seuraajan nimen arvailua Galeotti pitää mahdottomana tehtävänä.

– Hän on mahdollisesti suurelle yleisölle aivan tuntematon henkilö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?