Joukko miehiä tunkeutui Pohjois-Korean suurlähetystöön Espanjassa – WP: taustalla salaperäinen ryhmä, joka haluaa kaataa Kim Jong-unin

Julkaistu:

Viranomaiset ovat olleet erittäin vaitonaisia murrosta, jonka yhteydessä vietiin tietokoneita ja puhelimia sekä pahoinpideltiin lähetystön työntekijöitä.
Helmikuun lopussa ainakin 10 miestä tunkeutui Pohjois-Korean suurlähetystöön Madridissa, Espanjassa. Heidän kerrotaan sitoneen useita lähetystön työntekijöitä ennen kuin lähtivät, vieden mukanaan asiakirjoja, tietokoneita ja puhelimia. Miehet käyttivät pakenemiseen suurlähetystölle kuuluneita autoja, jotka löydettiin myöhemmin hylättyinä, AFP uutisoi tuolloin.

Nyt The Washington Post uutisoi, että teon takana olisi salaperäinen ryhmä nimeltään Cheollima Civil Defense. Organisaatio on sitoutunut kaatamaan Pohjois-Koreaa hallitsevan Kim Jong-unin ja tämän suvun dynastian.

Murto herätti jo helmikuun lopussa ihmetystä ja spekulaatioita, sillä viranomaiset vahvistivat vain, että vähäisiä vammoja saanut pohjoiskorealainen nainen noukittiin kadulta suurlähetystön läheltä. Mediatietojen mukaan Pohjois-Korea ei ole vieläkään tehnyt asiasta virallista rikosilmoitusta.

Espanjalaislehti El País uutisoi aiemmin tällä viikolla, että lähetystöön tunkeutuneet miehet olivat kuulustelleet työntekijöitä ja myös pahoinpitelivät heitä. Lehden mukaan yhden naisen onnistui paeta kapuamalla ulos toisen kerroksen ikkunasta. Naisen huudot kiinnittivät naapureiden huomion ja paikalle soitettiin poliisi.

El Paísin mukaan hyökkääjistä kahdella on kytköksiä Yhdysvaltain keskustiedustelupalveluun. CIA on kiistänyt osallisuutensa murtoon.

The Washington Post uutisoi, ettei murron tehnyt ryhmä olisi kuitenkaan toiminut yhteistyössä minkään valtion hallituksen kanssa. CIA ja muut Yhdysvaltain tiedusteluelimet olisivat todennäköisesti olleet haluttomia operaatioon, sillä Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huipputapaaminen pidettiin vain vajaa viikko murron jälkeen.

Lähteiden mukaan murron tarkoituksena olisi ollut hankkia tietoa Kim Hyok-cholista, joka toimi Pohjois-Korean Espanjan-suurlähettiläänä syyskuuhun 2017 asti. Tuolloin Espanja karkotti lähettilään vastalauseena Pohjois-Korean ydinkokeelle.

Kim Hyok-chol kuuluu Kim Jong-unin läheisiin diplomaatteihin ja hän oli mukana muun muassa järjestämässä Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamista helmikuussa.

Asiantuntijoiden mukaan murron yhteydessä vietyjen tietokoneiden ja puhelimien sisältö kiinnostanee ulkomaalaisia tiedusteluelimiä, vaikka ne eivät olisi olleet mukana itse murrossa.

– Niissä saattaa olla yhteystietoja ja asiakirjoja, jotka liittyvät Pohjois-Korean pyrkimyksiin kiertää pakotteita ja tuoda luksustavaroita Euroopasta, mikä oli yhteen aikaan Kim Hyok-cholin tärkeä tehtävä, Tuftsin yliopiston Pohjois-Korea-asiantuntija Sung-Yoon Lee pohtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt