Perheenisä Abdul, 48, kävi moskeija-ampujan kimppuun aseenaan vain maksukorttipääte – lue tarinat Christchurchin sankareista

rac

Julkaistu:

Uudessa-Seelannissa on haluttu vetää huomio terrori-iskun tekijästä sankareihin, jotka yrittivät auttaa uhreja.
Uudessa-Seelannissa on lauantaina ylistetty henkilöitä, jotka yrittivät estää perjantaisen terrori-iskun tekijää ampumasta lisää ihmisiä ja hoitivat niitä, jotka olivat saaneet vammoja iskussa.

49 ihmistä sai surmansa ja kymmeniä loukkaantui, kun puoliautomaattiasein ja haulikoin varustautunut mies iski kahteen moskeijaan Christchurchissa.
Jo eilen useat lehdet uutisoivat, kuinka Linwoodin moskeijassa asemieheltä oli viety tämän ase. Moskeijan imaami kertoi AP:lle, että asemiehen haastanut mies oli 48-vuotias Abdul Aziz, joka oli moskeijassa neljän poikansa kanssa, kun ammuskelu alkoi.

28-vuotiaan australialaismiehen epäillään surmanneen 41 ihmistä al-Noorin moskeijassa Christchurchin keskustassa ennen kuin ajoi reilun viiden kilometrin matkan Linwoodin moskeijaan. Linwoodin moskeijan imaamin Latef Alabin mukaan uhriluku voisi olla korkeampi, ellei Aziz olisi ryhtynyt toimiin.

Aziz kertoi The Washington Postin julkaisemassa artikkelissa, että toimi vain kuin kuka tahansa olisi toiminut tilanteessa. Aziz juoksi asemiehen perään, kun tämä poistui moskeijasta hakeakseen toisen aseen. Aziz oli ottanut mukaansa maksukorttikoneen ja heitti sen miestä päin.

Asemies kuitenkin palasi ja jatkoi ampumista. Aziz kertoo juosseensa autojen suojassa, jotta ampuja ei osuisi häneen. Aziz huomasi hyökkääjän hylkäämän aseen, nosti sen, osoitti sillä ampujaa päin ja painoi liipaisimesta. Ase oli kuitenkin tyhjä.

Pian ampuja juoksi toistamiseen autolleen.

– Hän menee autoonsa ja minä vain otin aseen ja heitin sen ikkunaa päin kuin nuolen ja rikoin ikkunan, Aziz kertaa.

– Siksi hän pelästyi.


Väliintuloa yrittänyt mies ammuttiin

Hyökkääjältä oli yritetty riistää ase myös al-Noorin moskeijassa. Moskeijassa ollut Khaled Al-Nobani kertoi New Zealand Heraldille, että miestä kuitenkin ammuttiin.

– Yksi mies hyppäsi hänen eteensä, yritti ottaa aseen häneltä. Hän ampui miehen heti. Yritin seurata häntä, mutten pystynyt.


Mediatietojen mukaan mies olisi ollut Pakistanissa syntynyt opettaja Naeem Rashid, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Daily Mailin mukaan Rashid loukkaantui vakavasti, kun hyökkääjä ampui häntä. Rashid kuoli perjantai-iltana sairaalassa.

Pakistanilaisen ARY Newsin mukaan myös Rashidin poika Talha kuoli terrori-iskussa.


Stuff.co.nz uutisoi Naeem Rashidin vaimon siskon kertoneen, että Rashid näkyy hyökkääjän kuvaamalla videolla.

– Kun (Rashid) hyökkäsi hänen kimppuunsa, mies ampui hänet, Naema Khan kertoi sivustolle.

– Imaamimme mukaan, mielestäni hän näki hänet (Rashidin), hänen kasvonsa olivat kohti taivasta eikä imaami tiennyt, oliko hän elossa vai ei.

Khanin mukaan perhe odotti yhä varmistusta siitä, että Rashid ja tämän 21-vuotias poika olivat kuolleet.

Isoisä yritti suojella

Afganistanista kotoisin olleen 71-vuotiaan Haji Daub Nabin pojat Omar, 43, ja Yama, 45, olivat saapuneet lauantaina Christchurchin oikeustalon ulkopuolelle kohtaamaan miehen, jota epäillään heidän isänsä ampumisesta.

Eläköitynyt insinööri Nabi oli viiden lapsen isä ja hän oli myös isoisä. Hän oli muuttanut Uuteen-Seelantiin vuonna 1977.


Omar Nabi kertoi NBC Newsille kuulleensa al-Noorin moskeijassa olleilta, että hänen isänsä oli yrittänyt suojella toista henkilöä, jolloin hänet oli ammuttu.

– Se on tyrmistyttävää, tunne on tyrmistyttävä. Sitä ei voi edes kuvitella, Nabi kuvaili tuntemuksiaan AFP:lle oikeustalolla.


Poliisien ja siviilien rohkeutta kiitetään

Terrori-iskusta epäillyn pidättäneiden poliisien rohkeutta on myös kehuttu. Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Arderinin mukaan epäilty oli aikeissa jatkaa iskuja.

– Hyökkääjä oli liikkeellä. Hänen ajoneuvossaan oli kaksi muuta asetta, ja hänen aikomuksenaan oli jatkaa hyökkäystä, Ardern kertoi lauantaina paikallista aikaa.

– He asettuvat Uuden-Seelannin kaiken muun edelle, Ardern kuvaili poliisien toimintaa.

Poliisijohtaja Mike Bush ylisti AFP:lle paitsi poliisin myös sivullisten rohkeutta.

– Heidän väliintulonsa saattoi hyvin todennäköisesti pelastaa henkiä, Bush kommentoi.

Useat sivulliset auttoivat hoitamaan terrori-iskun uhreja. Yksi heistä oli 66-vuotias Jill Keats. Keats kertoi Newshubin haastattelussa olleensa ajamassa kohti kauppakeskusta, kun kuuli ääntä ja näki nuorten miesten juoksevan katua pitkin. Keats kertoi luulleensa ensin, että kyse oli sähikäisistä.

– Yhtäkkiä tilanne muuttui väkivaltaiseksi ja ajattelin, ettei kyse oli sähikäisistä – ja sitten he alkoivat kaatua. Yksi kaatui autoni vasemmalle puolelle ja toinen oikealle puolelle, Keats kertoi tapahtumista.

Keats pysäytti auton ja yritti piiloutua luodeilta. Pian hän avasi kuljettajan puoleisen oven ja näki miehen, jota oli ammuttu selkään. Toisen autoilijan avulla Keats siirsi miehen turvaan. Autoilija haki ensiapupakkauksen omasta autostaan ennen kuin he alkoivat hoitaa uhria. Keasts puhui miehen vaimon kanssa kehottaen tätä menemään sairaalaan odottamaan eikä tulemaan lähelle moskeijaa.

– Sitten jatkoin hänelle puhumista sanoen, että hän (vaimo) oli sairaalassa odottamassa eikä hän saisi luovuttaa. Pidimme painetta (haavan päällä) parhaamme mukaan kunnes saimme apua.

Alla olevalla video Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern antaa ensimmäisen lausuntonsa terrori-iskusta.