Radio Free Europe väittää: Suomi esti Venäjän raja­päällikön lisäämisen EU:n pakote­listalle – näin ulkoministeriö kommentoi

Julkaistu:

Pakotelistan välttänyt Venäjän rajapäällikkö Gennadi Medvedev on tehnyt aiemmin yhteistyötä Suomen rajaviranomaisten kanssa.
Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Kanada hyväksyivät vastikään uusia pakotteita niitä venäläisiä korkeita virkamiehiä kohtaan, jotka ovat vastuussa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden loukkaamisesta muun muassa Kertshinsalmen välikohtauksessa.

Yhdysvaltain pakotelistalle päätyi myös FSB:n amiraali Gennadi Medvedev, joka toimii nykyisin Venäjän rajavartiopalvelun apulaispäällikkönä. Hänen vastuullaan on Venäjän rannikkovartiosto, jonka päällikkö hän on. Myös Kanada lisäsi omalle pakotelistalleen Medvedevin.

Sen sijaan Euroopan unionin pakotelistalle Gennadi Medvedeviä ei jostain syystä lisätty.

Yhdysvaltain kongressin rahoittama Radio Free Europe (RFE) kertoo nimettömiin diplomaattilähteisiinsä viitaten, että Suomi esti Medvedevin ottamisen EU:n pakotelistalle.

Suomen EU-edustusto ei kommentoinut asiaa RFE:lle vedoten siihen, että Suomi ei voi kommentoida minkään yksittäisen jäsenvaltion kantaa julkisuuteen, ei edes omaansa. Suomessa RFE:n uutista siteerasi ensimmäisenä Verkkouutiset.
IS kysyi asiasta ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päälliköltä Vesa Häkkiseltä, jonka vastaus oli hyvin samansuuntainen.

– Me emme koskaan kommentoi neljän seinän sisällä tehtyjä päätöksiä tai yksittäisten jäsenmaiden kantoja, Häkkinen vahvisti.

Häkkisen mukaan pakotepäätökset perustuvat kuitenkin aina tarkkaan harkintaan ja ne valmistellaan huolella jäsenmaiden kesken.

– Niistä käydään hyvinkin seikkaperäistä keskusteluja, joissa arvioidaan pakotteiden vaikutuksia ja perustaa, sekä harkitaan eri vaihtoehtoja. Mutta kuten sanottu, luottamuksellisia keskusteluja emme kommentoi.

Häkkisen vastauksesta käy kuitenkin ilmi, että Suomen mielestä Medvedevin jääminen listan ulkopuolelle on asia, jonka Suomi hyväksyy.

– Tehtyjen päätösten takana Suomi seisoo vakaasti, Häkkinen muotoili.

IS löysi venäjänkielisestä internetistä muutamia julkisia mainintoja, joissa kerrotaan Gennadi Medvedevin yhteistyöstä Suomen rajaviranomaisten kanssa.

FSB:n alaisen rajavartiopalvelun omilta sivuilta löytyy maaliskuulta 2018 uutinen, jossa Medvedevin kerrotaan osallistuneen Oulussa järjestettyyn arktisten maiden rannikkovartiostojen yhteistyöseminaariin. Uutisessa mainitaan suomalaisista osallistujista nimeltä kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen, joka toimi tuolloin Rajavartiolaitoksen päällikkönä.

Kesäkuulta 2017 löytyy niin ikään artikkeli ja video, jossa kerrotaan Murmanskissa järjestetystä arktisten maiden rannikkovartiostojen seminaarista. Tapaamisessa ollutta Suomen edustajaa ei nimetä, mutta hän näkyy videolla. Venäläisten puolelta tapaamista johti amiraali Gennadi Medvedev.

Ukrainalaismedian ja amerikkalaislähteiden mukaan juuri Gennadi Medvedev oli henkilö, joka antoi komentoja Kertshinsalmen operaatiossa, jossa Venäjä ampui kohti ukrainalaislaivoja ja otti niiden miehistön vangiksi viime marraskuussa.
Medvedevin roolista on tehty johtopäätöksiä muun muassa Ukrainan sieppaamien radiokeskustelujen perusteella. Venäläiset merisotilaat viittaavat nimeltä Medvedeviin ja kertovat tämän ”huutavan paniikissa” ja ihmettelevät, kuinka itse presidentti (Vladimir Putin) tuntuu johtavan operaatiota.

EU:n pakotelistalle päätyi lopulta yhteensä kahdeksan venäläistä upseeria. Heistä korkea-arvoisimmat ovat Venäjän valtaamalle Krimille perustetun FSB:n rannikkovartioston päällikkö, kontra-amiraali Sergei Stankevitsh ja hänen varamiehensä Andrei Shein sekä kenraalieversti Aleksandr Dvornikov. EU:n pakotelistan uudet nimet löytyvät tästä virallisesta dokumentista sivulta 19 alkaen.

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut kaksi lausuntoa, joista toisessa tuomitaan Yhdysvaltain ja Kanadan uudet pakotteet ja toisessa tuomitaan Euroopan unionin uudet pakotteet. Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjä aikoo vastata pakotteisiin omilla toimillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt