”Hei veli” – viattoman tervehdyksen jälkeen alkoi raakalaismainen hyökkäys: Näin 17 kauhun minuuttia etenivät Christchurchissa

Julkaistu:

Uudessa-Seelannissa 49 henkeä vienyt, äärioikeistolainen terrori-isku tehtiin kylmäävän suunnitellusti.
– Laitetaan nämä bileet käyntiin.

Näin hyytävästi totesi australialainen Brenton Tarrant, 28, juuri aloittamassaan live-lähetyksessä, kun hän pysähtyi christchurchilaisen Al-noorin moskeijan eteen navigaattorin opastamana. Daily Mailin mukaan radiosta soi rasistinen vihalaulu.

Pelkääjän paikalla odotti raskas matkustaja: kaksi puoliautomaattista asetta, kaksi haulikkoa ja kivääri.

Hetkeä aiemmin, kello 13.40, äärioikestolainen mies oli aloittanut live-lähetyksen, jota hän kuvaili laittomalla nettisivustolla ”hyökkäyksenä maahan hyökkääjiä vastaan”. Kommentoijat vastasivat muun muassa natsikuvastolla.

Iltapäivärukoukset olivat juuri alkaneet, kun maastokuvioiseen asuun pukeutunut mies astui moskeijan ulkopuolelle raskaasti aseistautuneena. Hän väisti ristiriitaisen kohteliaasti kävelijää jalkakäytävällä, ennen kuin astui sisään moskeijaan.

– Hei veli, kuului jonkun toivottavan sisäänkäynnillä.

Sen jälkeen Tarrant aloitti ainakin 49 henkeä vieneen hirmutekonsa, joka vaati kuolonuhrikseen niin aikuisia kuin lapsia. Lisäksi lähes 40 ihmistä on edelleen sairaalassa, heistä yli kymmenen tehohoidossa.


Urhea nuori yritti pysäyttää

Daily Mailin mukaan terrori-iskun selviytyjä Syed Mazharuddin kertoi tuntemattoman nuoren yrittäneen estää ampujaa. Sankarinuori oli nähnyt tilaisuutensa ja yrittänyt kääntää asetta kohti ampujaa, mutta ei onnistunut laukaisemaan asetta.

Tarrant onnistui jatkamaan terroritekoaan. Hän käveli kylmäverisesti moskeijan läpi jättäen jälkeensä ruumiita, kuvaten koko teon suorana Go Pro -kameralla. Kun luodit loppuivat, latasi hän aseensa aina uudelleen. Lähetyksen kuva muistuttaa hyytävän paljon videopeleistä tuttua rajausta.

– Hyvää ammuntaa Tex, joku kommentoi live-lähetykseen.

Verinen hirmuteko kesti 17 minuuttia.

Toinen selviytyjä, Ramzan Ali, kertoo Daily Mailille odottaneensa kuolleiden seassa:

– Hyvä jumala, anna tämän miehen luotien loppua kesken, Ali kertoi lehdelle rukoilleensa.


Khaled Al Nobani, kolmas selviytyjä, onnistui pakenemaan paikalta joidenkin lasten kanssa.

– Näin, kun ympärilläni ammuttiin ihmisiä. Rukoilin ja ajattelin perhettäni, kun he kuulisivat uutiset, että olen kuollut, Nobani sanoi Daily Mailille.
Joukkomurhan jälkeen Tarrant palasi autollensa. Hän ajoi kiihtyneesti pitkin Christchurchin katuja, auton musiikki pauhaten. Liikkuvan auton ikkunasta hän ampui joitakin laukauksia kohti ohikulkijoita. Kun mies pysähtyi liikenteessä, hän tervehti rikkinäisen ikkunan läpi toisen auton kuljettajaa.


Tarrant pidätettiin 36 minuuttia sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensimmäisen ilmoituksen ampumisesta. Viranomaisten mukaan epäilty pidätettiin autosta, josta löytyi kotitekoisia räjähteitä.

Pääministerin mukaan iskuista epäilty oli edelleen liikkeessä ja hänen tarkoituksenaan oli jatkaa iskujen tekemistä, STT kertoo.

–Hyökkääjän autossa oli kaksi muuta asetta ja on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan oli jatkaa iskuja, Ardern kertoi medialle Christchurchissa.

Toimiko terroristi yksin?

Seitsemän terrori-iskun uhreista kuoli Linwoodin lähiön moskeijassa. Epäillyn australialaismiehen uskotaan olevan yksin vastuussa iskuista. Poliisin hallussa on kaksi muuta henkilöä, joiden mahdollista osallisuutta selvitetään.

Video terroriteosta on levinnyt internetissä laajalti, vaikka sitä poistetaan jatkuvasti.

– Poliisi on tietoinen siitä, että on olemassa äärimmäisen järkyttävää, Christchurchin tapahtumiin liittyvää kuvamateriaalia, joka kiertää verkossa. Kehotamme voimakkaasti, että linkkiä ei jaettaisi, Uuden-Seelannin poliisi tiedotti Twitterissä.

Tarrant julkaisi verkossa 73-sivuisen manifestin muutamaa tuntia ennen terrori-iskua. Manifestissa hän kertoi muun muassa ihailevansa norjalaista terroristia Anders Behring Breivikiä ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia.

Tarrantille luettiin lauantaina oikeudessa murhasyyte. Uutistoimisto AFP:n mukaan mies kuunteli tyynesti, kun tuomari luki syytteen. Käsiraudoitettu ja valkoiseen vankilapaitaan pukeutunut Tarrant puhunut mitään oikeudessa.

Poliisin mukaan hänen odotetaan saavan vielä lisää syytteitä. Tuomari määräsi epäilyn naaman pikselöitäväksi oikeudenkäyntikuvista.


Viranomaiset pyrkivät parhaillaan selvittämään, miten epäilty hankki aseensa ja aseluvan. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern aikoo kiristää maan aselakeja ampumisten jälkeen. Hn nosti esiin, että Uuden-Seelannin aselakeja on yritetty uudistaa 2000-luvulla.

Pääministeri kertoi lehdistötilaisuudessa, että moskeijaiskun uhrit ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Joukossa on Pakistanin, Turkin, Saudi-Arabian, Bangladeshin, Indonesian ja Malesian kansalaisia.