Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäillyllä miehellä oli aselupa – käytti veriteossa viittä eri asetta

rac

Julkaistu:

Uuden-Seelannin isku
Uuden-Seelannin pääministerin mukaan epäilty käytti terrori-iskussa muun muassa puoliautomaattiasetta ja haulikkoa.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi perjantai-iltana Suomen aikaa, että Christchurchin iskusta epäillyllä oli voimassa olevassa aselupa eikä hän ollut viranomaisten seurannassa mahdollisista äärioikeistokytköksistä.

Kahteen moskeijaan kohdistuneessa perjantaisessa terrori-iskussa kuoli 49 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.

Terrori-iskun päätekijäksi epäillään 28-vuotiasta australialaismiestä, joka on mediassa nimetty Brenton Tarrantiksi. Useiden tiedotusvälineiden mukaan Tarrant oli kuvannut teon suorana lähetyksenä Facebookiin ja julkaissut ennen iskua 73-sivuisen manifestin.

Lue lisää: Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terroriepäillystä – ylistää manifestissaan Breivikiä ja kutsuu Trumpia ”uudistuneen valkoisen identiteetin symboliksi”

Arderinin mukaan epäillyn uskotaan käyttäneen iskussa viittä asetta, mukaan lukien puoliautomaattiasetta ja haulikkoa.

Ardernin mukaan epäilty sai aseluvan vuonna 2017. Hän alkoi haalia aseita joulukuussa 2017, pääministeri kertoi The Guardianin mukaan.


Epäilty on matkustellut paljon ja on asunut Uudessa-Seelannissa vain satunnaisesti. Hän on viime aikoina oleskellut Dunedinissa, noin 360 kilometrin päässä Christchurchista.

– Meillä on tietoja siitä, missä hän on asunut, poliisi tekee töitä tutkiakseen kiinteistön...huolena on mahdolliset kotitekoiset räjähteet, Ardern sanoi.

Poliisi pidätti perjantaina pääepäillyn lisäksi kolme muuta. Näistä kaksi on yhä pidätettyinä ja heidän mahdollista osuutta iskuun selvitetään. Kolmas päästettiin vapaaksi, kun kävi ilmi, ettei hän liittynyt iskuun vaan oli aseistautunut auttaakseen poliisia.


Epäilty on saapunut oikeustalolle Christchurchissa. Poliisin mukaan murhista syytetyn vangitsemisoikeudenkäynti käydään suljettujen ovien takana kohonneen turvallisuusriskin takia.
BBC:n mukaan viranomaiset ovat ilmoittaneet tutkivansa epäillyn matkustushistoriaa. Turkki on aloittanut tutkinnan sen jälkeen, kun on selvinnyt, että epäilty matkusti useita kertoja maahan ja viipyi siellä pitkiä aikoja.

– Uskomme, että hän on sitten saattanut olla muissa maissa Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa, nimetön lähde kertoi BBC:lle.

– Tutkimme epäillyn liikkeitä ja yhteyksiä maissa.