Tutkija varoittaa Suomea: Pyhäjoen ydinvoimala mahdollistaa Venäjän salaiset operaatiot – ”Loistava tekosyy”

Rosatomin ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella mahdollistaa Venäjälle monenlaiset peiteoperaatiot Suomen kautta, brittitutkija Mark Galeotti varoitti IS:lle.

”Venäjän tiedustelupalvelut iloitsivat suuresti Suomen ydinvoimalapäätöksestä. Heti kun päätös oli tehty, Venäjä sai loistavan tekosyyn lähettää Suomeen suuren määrän henkilökuntaa, joka kulkee nyt koko ajan rajan yli edestakaisin”, Venäjä-tutkija Mark Galeotti muistuttaa.

16.3.2019 6:55

Maailman tämän hetken arvostetuimpiin Venäjä-tutkijoihin kuuluva Mark Galeotti pitää Hanhikiven ydinvoimalahanketta yhtenä Suomen pahimmista turvallisuusongelmista.

Ei suinkaan sen vuoksi, että varsinaisesta ydinvoimalasta olisi tulossa teknologiansa puolesta erityisen riskialtis.

Eikä edes sen vuoksi, että Venäjä saattaisi käyttää ydinvoimalaa jonkinlaisena energiakiristyksen välineenä Suomea vastaan.

Vaan siksi, että venäläisten rakennuttama ja osittain jopa omistama ydinvoimala on kuin avoin kutsukortti mitä erilaisimmille Venäjän valtiollisille peiteoperaatioille Suomen maaperälle vuosikymmeniksi eteenpäin.

– Venäjän tiedustelupalvelut iloitsivat suuresti Suomen ydinvoimalapäätöksestä. Heti kun päätös oli tehty, Venäjä sai loistavan tekosyyn lähettää Suomeen suuren määrän henkilökuntaa, joka kulkee nyt koko ajan rajan yli edestakaisin, Galeotti muistuttaa.

– Suurin osa heistä on varmaankin aivan aitoja insinöörejä, mutta jotkut heistä eivät ole.

– Venäjän tiedustelupalvelut iloitsivat suuresti Suomen ydinvoimalapäätöksestä, sanoo brittitutkija Mark Galeotti.

Kaikkea liikennettä mahdoton valvoa

Galeottin mukaan onkin todennäköistä, että Venäjän valtio käyttää jo nyt Rosatomin suunnitteluprojektia ja Pyhäjoen työmaata joihinkin omiin hämäriin tarkoituksiinsa.

– Suomi tarjoaa Venäjälle nyt suuria houkutuksia. Vaikka on omalla tavallaan hyvä, että Suomella on näin hyvät suhteet Venäjään, se tekee teistä myös monin tavoin haavoittuvia, Galeotti muotoilee.

Kun haavoittuvuuksia miettii Galeottin vihjaamalla tavalla, potentiaalisia hyväksikäyttötilaisuuksia on monia.

Rosatomin henkilökunnan – ja mahdollisten peitehenkilöiden – lisäksi Suomeen tulee ydinvoimalatyömaan yhteydessä Venäjältä valtavia tavara- ja rahavirtoja. Kaikkia kuljetuksia on mahdotonta valvoa ja kaiken rahan alkuperää tai rahan todellista kohdetta on mahdotonta selvittää, mikä mahdollistaa esimerkiksi rahanpesun ydinvoimalatyömaan varjolla.

Ydinvoimalatyömaa antaa Venäjälle myös mahdollisuuden saada kontakteja useisiin suomalaisyrityksiin, joiden henkilökunta ja teknologia saattaisivat kiinnostaa esimerkiksi vakoilun merkeissä.

– Ydinvoimalahankkeeseen tulee liittymään paljon alihankintaa. Suomalaiset yhtiöt kilpailevat pääsystä tekemään venäläisbisneksen urakoita, mikä tarkoittaa samalla Venäjälle lisääntyvää vaikutusvaltaa Suomessa, Galeotti muistuttaa.

Fennovoiman ydinvoimalatyömaa-alue Pyhäjoella.

Mafia Putinin kätyrinä

IS haastatteli Helsingissä vieraillutta Galeottia, kun hänen kirjansa Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa (Docendo) julkaistiin suomeksi.

Galeotti kertoo kirjassaan, kuinka presidentti Vladimir Putin on onnistunut mobilisoimaan oman hallintonsa avuksi Venäjän järjestäytyneen rikollisuuden.

Galeottin mukaan rikolliset tekevät niin laajaa yhteistyötä esimerkiksi Venäjän turvallisuuspalvelun, asevoimien, poliisin ja liike-elämän kanssa, että rajaa puhtaiden ja likaisten operaatioiden välille on usein mahdotonta vetää.

Tämä auttaa Venäjän valtiota peittelemään omia jälkiään. Likaiset työt voidaan ulkoistaa rikollisille, jotka saavat vastapalvelukseksi tietynlaisen koskemattomuuden.

Tunnettua on esimerkiksi se, kuinka Venäjän hallinto on valjastanut hakkereita ja kyberrikollisia palvelukseensa. Galeottin mukaan läheskään kaikkiin operaatioihin ei tule käskyä suoraan Putinilta.

– Riittää, kun Putin antaa jonkin signaalin siitä, että hän haluaa esimerkiksi aiheuttaa ongelmia jollekin valtiolle. Sen jälkeen Venäjältä löytyy paljon heitä, jotka ryhtyvät toimimaan oma-aloitteisesti ja toivovat, että juuri heidän temppunsa miellyttävät suurta johtajaa, Galeotti kuvailee.

Viime kesänä Pietarin talousfoorumissa Putin saattoi siis hyvinkin kertoa ainakin osatotuuden, kun hän arveli ”isänmaallisten hakkereiden” häirinneen ehkä Yhdysvaltain presidentinvaaleja oma-aloitteisesti vuonna 2016.

Olisiko Airiston Helmi voinut toimia venäläisagenttien turvapaikkana?

Suomeen liittyen Galeotti on seurannut tarkkaan uutisointia Turun saaristossa tehdystä etsinnästä, jossa ratsattiin venäläisomisteisen Airiston Helmi -yrityksen kiinteistöjä.

– En usko, että kyse oli mistään tukikohdasta esimerkiksi jotain valtausoperaatiota varten. Mutta uskon, että jonain päivänä saaria olisi hyvinkin saatettu käyttää johonkin Venäjän viranomaisten toivomaan operaatioon, Galeotti kuvailee.

Eli toisin sanoen Venäjän valtio olisi saattanut muistuttaa venäläisliikemiehiä näiden velvollisuudesta tehdä palveluksia valtiolle.

– Jonain päivänä joku Moskovasta saattaisi soittaa ja sanoa: ”Sinullahan on siellä Suomessa se paikka siellä saarilla. Nyt tarvittaisiin parille kaverille paikka, minne he voisivat vetäytyä, joten ei kai sinulla ole mitään sitä vastaan?”

– Näin se, mikä oli alkujaan ehkä pelkkä tavallinen rikosepäily saattaisikin muuttua vakavaksi turvallisuusongelmaksi Suomelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?