Silminnäkijä: Nuori mies riisti aseen Uuden-Seelannin terrori-iskun tekijältä: ”Juoksi ampujan perässä”

rac

Julkaistu:

Ainakin 49 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui perjantaina tehdyssä iskussa.
Silminnäkijät ovat kertoneet kauhun hetkistä kahdessa moskeijassa Uuden-Seelannin Christchurchissa, kun asemies avasi tulen perjantain rukoukseen kokoontuneita päin. Ainakin 49 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui terrori-iskussa. Iskusta epäillään toistaiseksi ainakin 28-vuotiasta australialaismiestä.

New Zealand Heraldille puhunut Syed Mazharuddin kertoi olleensa Linwoodin moskeijassa, kun asemies tuli sisälle pieneen moskeijaan ja alkoi ampua.

– Nuori mies, joka yleensä huolehtii moskeijasta... hän näki tilaisuuden ja loikkasi (asemiehen) kimppuun ja vei hänen aseensa.

– Tämä sankari yritti jahdata ampujaa, hän ei pystynyt laukaisemaan asetta... hän juoksi ampujan perässä, mutta ihmiset odottivat häntä autossa ja hän pakeni.


Al-Noorin moskeijassa ollut Khaled Al-Nobani kertoi, kuinka yksi moskeijassa olleista miehistä yritti ottaa asetta pois ampujalta.

– Yksi mies hyppäsi hänen eteensä, yritti ottaa aseen häneltä. Hän ampui miehen heti. Yritin seurata häntä, mutten pystynyt.

Silminnäkijä kuvaili Stuff.co.nz-sivustolle, kuinka moskeijaan oli tunkeutunut mies, jolla oli ”iso ase ja paljon luoteja”.

– Hän pääsi läpi ja alkoi ampua kaikkia moskeijassa, aivan kaikkialle, silminnäkijä kertoi.


Useat silminnäkijät ovat kertoneet, etteivät he tunnistaneet ensiksi ääniä laukauksiksi. Farhaan Farheez oli rukoilemassa, kun ammuskelu alkoi.

– En tiennyt, miltä ase kuulostaa. On tapana, ettemme rukoillessa kiinnitä huomiota siihen, mitä tapahtuu ulkopuolella... laukauksia ammuttiin ja ihmiset jatkoivat rukoilua, mies kertoi The Sydney Morning Heraldille.


Mulki Abdiwahab oli mennyt al-Noorin moskeijaan vanhempiensa kanssa perjantaina. Hän oli juuri lopettanut rukouksensa äitinsä ja muiden naisten kanssa, kun hän kuuli laukauksia.

– Äitini tarttui käteeni ja me vain juoksimme ulos. Kaikki olivat kaooksessa, juoksivat vain henkensä puolesta, nainen kertoi Radio New Zealandille.

Hän sanoi kuulleensa jopa 100 laukausta.

– En ollut koskaan kuullut mitään sellaista. Se vain jatkui.