Terrorismintutkija tunnisti Uuden-Seelannin iskusta äärioikeiston väkivallalle tyypillisen piirteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terrorismintutkija tunnisti Uuden-Seelannin iskusta äärioikeiston väkivallalle tyypillisen piirteen

Julkaistu: 15.3.2019 20:20

Tutkijan mukaan äärioikeiston väkivallan nousua on jo useamman vuoden pidetty uhkana.

Uuden-Seelannin Christchurchissa kahteen moskeijaan tehdyssä terrori-iskussa kuoli perjantaina ainakin 49 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Iskusta epäillään 28-vuotiasta australialaismiestä, joka oli ennen iskua julkaissut verkossa 73-sivuisen rasistisen ja äärioikeistolaisen manifestin.

Lue lisää: Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terroriepäillystä – ylistää manifestissaan Breivikiä ja kutsuu Trumpia ”uudistuneen valkoisen identiteetin symboliksi”

Terrorismintutkija Leena Malkin mukaan isku edustaa tyypillistä väkivaltaisten iskujen kulttuuria äärioikeiston piirissä, joskin yhtä tuhoisat iskut ovat olleet harvinaisia.

– Tyypillisesti äärioikeiston väkivalta on sellaista, joka kohdistuu etnisiin tai uskonnollisiin vähemmistöihin. Se voi olla osasyy siihen, että se saattaa välillä jäädä vähemmälle huomiolle. Se ei kohdistu valtioon vaan etsitään tietyn ihmisryhmän edustajia eikä isku ole sellainen, että kuka tahansa voisi olla sen uhri.

Poliisit vartioivat al-Noorin moskeijan ympäristöä.

Malkin mukaan äärioikeiston väkivallantekoja tapahtuu Euroopassa ja Yhdysvalloissa lukumääräisesti enemmän kuin esimerkiksi jihadistisia.

– Tutkijat ovat jo useamman vuoden kantaneet huolta siitä, että äärioikeiston väkivalta on nouseva trendi ja tulevaisuuden uhka.

Huolen taustalla on Malkin mukaan huomio siitä, että äärioikeistolaisten ajattelun suosio on kasvanut ja äärioikeistolaisten kentän sisällä väkivaltaan hyväksyvästi suhtautuva keskustelu on voimistunut.

– Se ei tarkoita, että kaikki maahanmuuttovastaiset tai äärioikeistolaiset hyväksyisivät väkivallan. Mutta kun seuraa sitä kehitystä, väkivallalle on enemmän hyväksyntää.

Malkin mukaan ei ole olemassa sellaista yleisesti tunnistettua profiilia, jonka perusteella voitaisiin arvioida väkivaltaisten äärioikeistolaisten tai muiden liikkeiden edustajia. Iskujen tekijät ovat esimerkiksi eri taustoista ja eri ikäisiä.

Äärioikeistolaiset aatteet leviävät verkossa ympäri maailman ja niiden kannattajat löytävät myös toisensa usein verkon välityksellä.

– Tässä on vielä sellainen piirre, joka näkyy muuallakin, että tämä on monipuolinen kenttä: on niitä, jotka ovat aktiivisia netissä ja ihannoivat väkivaltaa, mutta ne eivät ole sellaisia, jotka välttämättä iskuja tekisivät. Ja jihadismin kohdalla on sama. Mutta on vaikea yleistäen sanoa, ketkä päätyvät iskuja tekemään, Malkki sanoo.

– Se tiedetään, että yksin toimivilla on usein jonkinlaisia mielenterveydellisiä haasteita. Mutta niitäkin on reilusti alle puolella eli sekään ei ole mikään yhdistävä tekijä.

Oma roolinsa on kulttuurisilla malleilla ja aiemmilla esimerkeillä. Esimerkiksi Christchurchin iskusta epäilty ylisti manifestissaan norjalaista Anders Behring Breivikiä, joka surmasi 77 ihmistä norjalaisella Utøyan saarella vuonna 2011 sen jälkeen, kun hän oli räjäyttänyt pommin Oslon keskustassa.