Veriteko videoitiin, uhrien joukossa lapsia... Nämä yksityiskohdat Uuden-Seelannin terrori-iskusta tiedetään

rac

Julkaistu:

Uusi-Seelanti
Ainakin 49 ihmistä kuoli perjantaina Uuden-Seelannin Christchurchissa kahteen moskeijaan tehdyssä terrori-iskussa. Haavoittuneita on kerrottu olevan 48.
IS kokosi yhteen tiedot, jotka Christchurchin terrori-iskusta tiedetään tällä hetkellä. Listattuna ovat myös ne seikat, jotka ovat vielä hämärän peitossa.

Mitä tapahtui?

Tapahtumien kulku on vielä toistaiseksi melko epäselvä, ja tiedossa olevat seikat perustuvat enimmäkseen ampujan itsensä teosta kuvaamaan suoraan lähetykseen sekä silminnäkijöiden kertomaan.

Ensimmäiset ilmoitukset tapahtuneesta tulivat kello 13.40 iltapäivällä Christchurchin keskustassa sijaitsevalta al-Noorin moskeijalta. Automaattiaseella varustautunut mies oli astunut sisälle moskeijaan ja avannut tulen kohti siellä olleita ihmisiä.


Ampujaksi epäillyn miehen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka hän ajoi autollaan moskeijalle, otti aseet autostaan, astui sisälle moskeijaan ja alkoi tulittaa. Yksi ampumisesta hengissä selvinneistä kertoi miehen aloittaneen ampumisen miesten rukoushuoneesta ja siirtyneen tämän jälkeen naisten rukoushuoneeseen.
Silminnäkijät kertoivat paikalliselle medialle juosseensa pakoon henkensä edestä sekä nähneensä verta vuotavia ihmisiä makaamassa rakennuksen ulkopuolella.

Iskun toisena kohteena oli Linwoodin esikaupunkialueella sijaitseva moskeija, joka evakuoitiin. Epäselvää on, kummassa moskeijassa ammuttiin ensin. 41 ihmisen on kerrottu saaneen surmansa al-Noorin moskeijassa ja kahdeksan ihmisen Linwoodin moskeijassa.


Keitä uhrit ovat?

Isku tehtiin kahteen moskeijaan, joissa oli käynnissä perjantairukoukset. Tämä tarkoittaa sitä, että surmansa saaneet olivat todennäköisesti lähinnä muslimeja.

Kuolleiden joukossa on kerrottu olleen useita syyrialaisia pakolaisia. Syrian Solidarity New Zealand -järjestön edustajan Ali Akilin mukaan syyrialaisten ammutuksi tulleiden joukossa oli myös lapsia.


Bangladeshin konsulaatin mukaan kuolleiden joukossa on useita maan kansalaisia. Bangladeshin krikettimaajoukkue oli saapumassa toiselle moskeijoista teon aikoihin, mutta sen pelaajat selvisivät täpärästi turvaan.

Ketä teosta epäillään?

Poliisi ilmoitti noin kello 17.30 pidättäneensä iskusta epäiltyinä kolme miestä ja yhden naisen. Yksi pidätetyistä vapautettiin myöhemmin, sillä hän ei viranomaisten mukaan liity tapahtumiin.

Sitä ei ole toistaiseksi kerrottu, kuinka monta ihmistä osallistui ampumiseen. Poliisin mukaan yksi mies on saanut murhasyytteet teosta, mutta muiden ampujien mahdollisuutta ei ole suljettu pois.


Joidenkin tietojen mukaan kaksi muuta olisi pidätetty epäiltyinä aseiden hallussapidosta. Kukaan epäillystä ei ollut poliisin seurannassa ennen iskua.
Murhasyytteet saanut mies on nimetty australialaiseksi Brenton Tarrantiksi, 28. Mies kuvasi al-Noorin moskeijan ampumisen suorana Facebookiin sekä julkaisi perjantaiaamuna verkossa 73-sivuisen manifestin, jossa hän kertoo äärioikeistolaisista näkemyksistään sekä avaa tekonsa taustalla olevia syitä.

Tarrantin odotetaan astuvan oikeuden eteen ensimmäisen kerran lauantaina.

Mitä ei tiedetä?

Edelleenkään ei tiedetä, kuinka monta ihmistä ampumiseen osallistui ja missä järjestyksessä moskeijoihin iskettiin. Myöskään pidätystilanteista tai pidätysten tapahtumapaikoista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Avoinna on sekin, antautuiko ampuja tai käytiinkö hänen ja poliisin välillä esimerkiksi laukaustenvaihtoa. Samoin on epäselvä vielä kahden muun pidätetyn mahdollinen osuus iskuihin.

Kuinka tekoon on reagoitu?

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kutsui tekoa terrori-iskuksi ja sanoi kyseessä olevan ”yksi maan synkimmistä hetkistä”. Isku on tuomittu laajalti maailmalla, ja useat valtionjohtajat ovat esittäneet surunvalittelunsa asiasta.
Myös islamilaisen maailman uskonnolliset johtajat sekä paavi Franciscus ovat tuominneet teon.


Manifestissaan Tarrant mainitsee yhdeksi inspiraation lähteekseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kutsuen tätä ”uudistuneen valkoisen identiteetin symboliksi”. Trump reagoi iskuun ensin julkaisemalla linkin äärioikeiston suosiman Breitbart-sivuston uutisseurantaan ilman erillisiä saatesanoja.

Twitter-kommentoijat kritisoivat Trumpia voimakkaasti siitä, että tämä ei ollut esittänyt minkäänlaisia surunvalitteluita iskuun liittyen. Hieman myöhemmin Breitbart-linkki katosi Trumpin Twitteristä ja tilalle ilmestyi uusi päivitys.
– Lämpimin sympatiani ja parhaat terveiseni menevät uusiseelantilaisille moskeijoissa tapahtuneen kauhean joukkomurhan jälkeen. 49 ihmistä on kuollut niin järjettömästi, ja niin moni muu haavoittunut vakavasti. Yhdysvallat tukee Uutta-Seelantia kaikin meille mahdollisin tavoin. Jumala siunatkoon kaikkia! Trump twiittasi.

Tarrantin manifestissa mainittiin myös Tukholman terrori-iskussa keväällä 2017 kuollut koulutyttö Ebba Åkerlund, jonka nimi oli kirjoitettu myös yhteen iskussa käytetyistä aseista. Hänen vanhempansa ovat kommentoineet järkyttyneensä tyttärensä nimen ja kuoleman käyttämisestä propagandan välineenä.
Suorassa lähetyksessään Tarrant mainitsi myös ruotsalaisen, PewDiePie-nimellä tunnetun Youtube-tähden Felix Kjellbergin, joka niin ikään on kertonut voivansa pahoin nimensä yhdistämisestä iskuun.

Lähteet: Reuters, BBC, Stuff.co.nz, Newshub