Ruotsalaisen Ebban isä näki Uuden-Seelannin ampujan aseessa tyttärensä nimen: ”Kylmä hiki nousi pintaan”

Julkaistu:

Tukholman iskussa kuolleen tytön isä kertoi nähneensä Uuden-Seelannin ampujan aseessa tyttärensä nimen.
Uuden-Seelannin terrori-iskijä on listannut julkaisemassaan manifestissa myös syitä, minkä vuoksi hän on radikalisoitunut. Yhtenä syynä muslimeja vastaan suunnattuun ”kostoonsa” hän mainitsee ruotsalaisen Ebba Åkerlundin.

11-vuotias tyttö sai surmansa Tukholman Drottninggatanin kuorma-autoiskussa huhtikuussa 2017. Isisiä kannattanut tekijä Rahmat Akilov sai elinkautisen vankeusrangaistuksen.


Ebba Åkerlundin vanhemmat kommentoivat tietoja ampujan lausunnosta järkyttyneinä muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladetille.

– On syvästi traagista, että Ebban nimeä käytetään hyväksi poliittisessa propagandassa, hänen äitinsä kirjoitti Aftonbladetille.
Ebban isä puolestaan oli tehnyt järkyttävän havainnon.

– Kylmä hiki nousi pintaan, kun näin, että hänellä oli kiväärissään tyttäreni nimi. Kuinka helvetissä saamme ikinä surra rauhassa, isä puuskahti.

Isä kertoi nähneensä aamu-uutisissa kuvan terroristin aseesta videolla, jonka tämä kuvasi teostaan.

– Se oli pysäytyskuva kivääristä, jossa oli tyttäreni nimi. Tämä on absurdia, en ole ikinä kuullut mistään vastaavasta.

Ampuja on kertonut yhdeksi motiivikseen myös Ranskan äärioikeistojohtajan Marine Le Penin tappion maan presidentinvaaleissa 2017. Hän kuvailee silloin menettäneensä toivonsa ”poliittisesta ratkaisusta”.

Hän luettelee esikuvikseen muun muassa joukkomurhaajat Anders Breivikin, Dylann Roofin ja Luca Trainin. Breivik vastasi Norjan pahimmasta terroriteosta 2011, Roof surmasi yhdeksän mustaa kirkossa Yhdysvalloissa 2015 ja Traini haavoitti kuutta maahanmuuttajaa ampumalla Italiassa viime vuonna.