Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terroriepäillystä – ylistää manifestissaan Breivikiä ja kutsuu Trumpia ”uudistuneen valkoisen identiteetin symboliksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terroriepäillystä – ylistää manifestissaan Breivikiä ja kutsuu Trumpia ”uudistuneen valkoisen identiteetin symboliksi”

Julkaistu: 15.3.2019 12:53

Australialainen Brenton Tarrant, 28, kuvasi tekonsa suorana Facebookiin sekä julkaisi ennen sitä verkossa 73-sivuisen manifestin.

Uuden-Seelannin poliisi on kertonut yhden miehen saaneen murhasyytteet Christchurchissa perjantaina kahteen moskeijaan tehdystä terrori-iskusta, jossa kuoli ainakin 49 ihmistä. Australian pääministeri Scott Morrison vahvisti aiemmin, että ampumisesta epäilty on äärioikeistolaisena tunnettu Australian kansalainen.

Australian poliisin mukaan 28-vuotias mies on nimeltään Brenton Tarrant. Useiden tiedotusvälineiden mukaan Tarrant kuvasi tekonsa suorana lähetyksenä Facebookiin.

– Poliisi on tietoinen siitä, että on olemassa äärimmäisen järkyttävää, Christchurchin tapahtumiin liittyvää kuvamateriaalia, joka kiertää verkossa. Kehotamme voimakkaasti, että linkkiä ei jaettaisi, Uuden-Seelannin poliisi tiedotti Twitterissä.

Kuvakaappaus Tarrantin kuvaamalta videolta. Uuden-Seelannin poliisi on kuvaillut videon sisältöä järkyttäväksi.

¨

Tarrantin nimellä ollut Twitter-tili on suljettu, mutta hänen kerrottiin julkaisseen siellä aiemmin muslimivastaisia sekä aseisiin liittyviä viestejä. Mies julkaisi verkossa myös 73-sivuisen manifestin muutamaa tuntia ennen terrori-iskua.

”Todellisen inspiraation sain oikeuden ritarilta Breivikiltä”

Muun muassa Daily Mailin mukaan mies kuvailee manifestissaan syitä teolleen sekä nimeää henkilöitä, jotka häntä ovat inspiroineet siihen.

– Olen vain tavallinen valkoinen mies, 28-vuotias. Synnyin Australiassa pienituloiseen, työväenluokkaiseen perheeseen. Vanhemmillani on skotlantilaiset, irlantilaiset ja englantilaiset juuret, Tarrant kuvailee kirjoituksessaan itseään.

Poliisi puhutteli todistajia iskun kohteena olleen al-Noorin moskeijan edustalla Christchurchissa perjantaina.

Hän kertoo myös, että hänen lapsuutensa oli tavallinen, eikä hänellä juuri ollut kiinnostusta koulunkäyntiä kohtaan. Uuteen-Seelantiin hän kertoo muuttaneensa väliaikaisesti suunnitellakseen iskuaan sekä harjoitellakseen sitä varten.

– Olen lukenut Dylann Roofin ja monen muun kirjoituksia, mutta todellisen inspiraation sain oikeuden ritarilta Breivikiltä, Tarrant kirjoittaa.

Dylann Roof on äärioikeistolainen joukkomurhaaja, joka surmasi yhdeksän mustaa ihmistä Yhdysvaltain Charlestonissa vuonna 2015. Anders Behring Breivik, yksi maailman tunnetuimmista äärioikeistolaisista joukkomurhaajista, puolestaan surmasi 77 ihmistä norjalaisella Utøyan saarella vuonna 2011 sen jälkeen, kun hän oli räjäyttänyt pommin Oslon keskustassa.

Tarrant nimeää manifestissaan norjalaisen äärioikeistolaisen joukkomurhaajan Anders Breivikin yhdeksi suurimmista inspiraation lähteistään.

Tarrant kertoo manifestissaan, että hänen näkemyksensä muuttuivat voimakkaasti kaksi vuotta ennen Christchurchin tapahtumia. Ensimmäinen laukaiseva tekijä oli hänen mukaansa Tukholman terrori-isku huhtikuussa 2017 sekä siinä kuolleen koulutytön Ebba Åkerlundin kohtalo.

Kirjoitti useiden tunnettujen poliitikkojen tappamisesta

Yhtenä inspiraation lähteenään Tarrant mainitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukijana tunnetun yhdysvaltalaisen äärioikeistolaisen mediapersoonan Candace Owensin. Hän ylistää myös Trumpia ”uudistuneen valkoisen identiteetin ja yhteisen hyvän symbolina”, kiistäen kuitenkin tämän kyvyt ”päätöksentekijänä ja johtajana”.

Uuden-Seelannin lippua laskettiin puolitankoon maan suurlähetystössä Lontoossa perjantaina.

Manifesti sisältää useita viittauksia ”valkoiseen kansanmurhaan”. Kyseessä on äärioikeistolaisissa piireissä 90-luvulta lähtien levinnyt salaliittoteoria, jonka mukaan enimmäkseen valkoisten asuttamissa länsimaissa edistetään tarkoituksella siirtolaisuutta, kansanryhmien sekoittumista sekä alhaista syntyvyyttä.

– Syy on eurooppalaisissa miehissä. Heikot miehet ovat luoneet tämän tilanteen ja vahvojen miesten täytyy korjata se, Tarrant kirjoittaa.

Tarrant listaa manifestissaan myös siirtolaisten länsimaissa tekemiä seksuaalirikoksia, joiden yhteydessä hän mainitsee myös Oulun seksuaalirikosvyyhdin.

Kirjoituksessa viitataan myös tunnettujen poliitikkojen kuten Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin sekä Lontoon pormestarin Sadiq Khanin tappamiseen. Tarrant haukkuu myös ”kuolleen kulttuurin tuottamat itsetuhoiset, nihilistiset ja rappioituneet pop-ikonit” kuten Michael Jacksonin, Madonnan, Kurt Cobainin sekä Freddie Mercuryn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?