Mohan oli moskeijassa, kun ampuja avasi tulen: ”Ystäviäni on edelleen sisällä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Neljä ihmistä on pidätetty. Poliisi uskoo, että syyllisiä on useita.
  • Maastopukuun pukeutunut mies on ampunut ihmisiä moskeijassa iltapäivärukousten aikaan Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa, uutistoimisto Reuters kertoo.
  • Poliisin mukaan useita ihmisiä on kuollut.
  • Myös toisessa moskeijassa samassa kaupungissa on ammuttu.
  • Poliisi on ottanut kiinni neljä epäiltyä, kolme miestä ja yhden naisen.
Uudessa-Seelannissa useita ihmisiä on kuollut vakavassa ampumisessa Christchurchin alueella maan Eteläsaarella, vahvistaa maan poliisi. Kuolonuhreja on poliisin tietojen mukaan kahdessa moskeijassa. Kolme miestä ja yksi nainen on pidätetty tapaukseen liittyen. Poliisi epäilee, että syyllisiä on useita.

Poliisi tähdentää, että vaara ei ole vielä ohi. Toistaiseksi on epäselvää, onko myös muita kohteita vaarassa. Alueen ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa ja pois moskeijoista koko maassa. Poliisi on hälytetty valtakunnallisesti apuun maan turvallisuuden takaamiseksi.

New Zealand Heraldin mukaan tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat yhdeksän ja 27:n välillä. Poliisi ei ole vahvistanut lukuja, mutta kertoo kuolonuhrien määrän olevan "merkittävä".
Mohan Ibrahim kertoi New Zealand Heraldille olleensa sisällä moskeijassa Christchurchin keskustassa, kun ampuminen alkoi.

– Ystäviäni on edelleen sisällä. Olen yrittänyt soittaa heille, mutta monet eivät ole vastanneet. Pelkään ystävieni hengen puolesta, hän sanoi.

Radio New Zealandin mukaan kyseisessä moskeijassa oli iltapäivällä noin 300 ihmistä rukoilemassa, kun silminnäkijä kertoi, että sisälle moskeijaan kävellyt mies avasi tulen automaattiaseella. Silminnäkijän mukaan ampujalla oli yllään kypärä, lasit ja armeijatyylinen takki.

Kuolonuhreja on poliisin mukaan myös toisessa moskeijassa keskustan ulkopuolella.

New Zealand Heraldin mukaan yksi ampuja kuvasi videota ampumisen aikana ja kirjoitti viestin, jossa hän luonnehti tekoa "terrori-iskuksi". Poliisi kehotti tiedotustilaisuudessa viestimiä olemaan jakamatta videota.

Facebook on poistanut palvelustaan epäillyn ampujan tilin ja hänen lataamansa videon. CNN:n mukaan videolla nähdään mahdollisen ampujan saapuminen moskeijaan ja se, kun hän avaa tulen kohti väkijoukkoa.

Poliisi ei kerro, epäilläänkö iskua terrorismiksi.

– Tätä vakavammaksi tämä ei voi mennä, muotoili poliisikomisario Mike Bush BBC:n mukaan.

Poliisi kertoi löytäneensä epäiltyjen autoista kotitekoisia räjähteitä, jotka armeija on turvallisesti purkanut.