Hirmumyrsky Idai puhaltaa Mosambikin rannikolle jopa 59 m/s – ”hengenvaarallinen” myrskyvuoksi uhkaa 500 000 asukkaan kaupunkia

Julkaistu:

Hirmumyrsky Idai rantautui täydellä voimalla Mosambikin rannikolle ja Beiran kaupunkiin yöllä Suomen aikaa.
Hirmumyrskylukemiin voimistunut sykloni Idai on puhaltanut keskimäärin 49 metrin sekuntinopeudella osuessaan rannikolle. Puuskissa tuulen voima on jopa 59 m/s.

Beiran satamakaupunki on myrskyn vuoksi ilman sähköä. African Timesin mukaan tuuli on repinyt kattoja useista asuinrakennuksista ja aiheuttanut sortuman uudella Munhavan stadionilla.

500 000 asukkaan Beira Mosambikin neljänneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee matalalla Pungwejoen suussa.

Syklonin pelätään nostattavan jopa kuuden metrin myrskyvuoksen Beiraan. Intian valtamerta tarkkaileva ranskalainen sääennustuslaitos Méteó France luonnehti vuoksea ”hengenvaaralliseksi” ja Idaita ”erittäin vaaralliseksi trooppiseksi sykloniksi”. Myrskyvuoksea voi vielä voimistaa sen osuminen nousuveden aikaan, BBC kertoo.


Idai muutti viime hetkellä suuntaansa hieman, minkä vuoksi ”pahin mahdollinen skenaario on hyvin todennäköinen”, ranskalaisennustaja luonnehti.

Idai on jo nyt tuonut Mosambikiin rankkasateita, jotka ovat aiheuttaneet rajuja tulvia. African Timesin mukaan Idain aiheuttamissa tulvissa on kuollut 66 ihmistä Mosambikissa ja 56 Malawissa.