Näin Uuden-Seelannin tapahtumat etenivät: Kahdessa moskeijassa ammuttiin – 49 kuolonuhria

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Uudessa-Seelannissa, Christchurchin kaupungissa on ammuttu kahdessa moskeijassa kesken iltapäivärukousten. 49 ihmistä on kuollut.
  • Maastopukuun pukeutunut mies on ampunut ihmisiä moskeijassa iltapäivärukousten aikaan Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa, uutistoimisto Reuters kertoo.
  • 49 ihmistä on kuollut kahteen moskeijaan tehdyissä iskuissa.
  • Poliisi on ottanut kiinni neljä epäiltyä, kolme miestä ja yhden naisen. Heistä yksi vapautettiin pian.
  • Australian pääministeri Scott Morrison vahvistaa, että yksi epäillyistä on Australian kansalainen. Morrison kuvailee epäiltyä ekstremistiksi, äärioikeistolaiseksi ja terroristiksi.
IS seuraa tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Yllä olevalla videolla Uuden-Seelannin poliisijohtaja kertoo tilanteesta.

Päätapahtumat

Live-seuranta päättyy

Ampuja julkaisi manifestin

49 kuollutta

40 kuoli iskuissa

Yksi ampujista australialainen

Live-seuranta päättyy

Uuden-Seelannin tapahtumien seuranta hetki hetkeltä päättyy ainakin toistaiseksi.

IS kokosi yhteen sen, mitä Uuden-Seelannin terrori-iskun epäillystä tekijästä, 28-vuotiaasta Brenton Tarrrantista tiedetään.

Lue lisää: Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terroriepäillystä – ylistää manifestissaan Breivikiä ja kutsuu Trumpia "uudistuneen valkoisen identiteetin symboliksi"

Suomalaismies ajoi puolisoineen toisen iskun kohteena olleen moskeijan ohi vain puoli tuntia ennen ammuskelun käynnistymistä.

Lue lisää: Matti oli lähistöllä, kun Uuden-Seelannin terrori-isku tapahtui – ”Poliiseja oli joka puolella rynnäkkökiväärien kanssa”

Ampuja julkaisi manifestin

Useiden mediatietojen mukaan ampuja on australialainen mies, joka esiintyi verkossa nimellä Brenton Tarrant. Ennen tekoaan mies julkaisi useita kymmeniä sivuja sisältäneen manifestin, jossa hän kertoo tekonsa tarkoituksena olleen muun muassa herättää pelkoa ja vihaa muslimeja vastaan.

Manifestissaan hän ilmaisee tukensa "niille, jotka ovat asettuneet etnistä ja kulttuurista kansanmurhaa vastaan" mainiten nimeltä muun muassa norjalaisen Anders Behring Breivikin.

Uuden-Seelannin poliisi tarkentaa, että se on löytänyt räjähteitä vain yhdestä ajoneuvosta. Aiemmin poliisin puheista sai käsityksen, että kotitekoisia pommeja löytyi useista ajoneuvoista.

49 kuollutta

Ampumisten kuolonuhrien lukumäärä on noussut 49 uhriin, paikallinen poliisi kertoo.

Poliisi kertoo myös, että yhtä miestä vastaan nostetaan huomenna murhasyytteet. Kahden muun kiinniotetut henkilön osallisuutta selvitetään edelleen. Heidät otettiin kiinni ampuma-aseiden hallussapidon perusteella.

Uuden-Seelannin viranomaiset ovat suorittaneet hallitun räjäytyksen maan suurimman kaupungin Aucklandin rautatieasemalla. Räjäytykset tehtiin varotoimenpiteenä sen jälkeen kun asemalta löytyi kaksi hylättyä selkäreppua.

Yllä olevalla Reutersin haltuunsa saamalla videolla nähdään Uuden-Seelannin poliisin tekemä kiinniotto, jonka epäillään liittyvän ampumistapaukseen.

CNN kertoo, että Christchurchin sairaalassa hoidetaan parhaillaan 48 ampumisessa loukkaantunutta. Osa loukkaantuneista on lapsia. Uhrien vammat vaihtelevat kriittisistä lieviin.

Uuden-Seelannin poliisi on päästänyt yhden neljästä ampumistapauksesta epäiltynä kiinni otetutusta henkilöstä vapaaksi.

Pääministeri Ardernin mukaan moskeija-ampumiset ovat yksiselitteisesti terrori-isku.

Pääministeri Ardernin mukaan yksikään iskuista epäillyistä henkilöistä ei ollut mahdollisiksi turvallisuusuhiksi määriteltyjen henkilöiden seurantalistalla.

40 kuoli iskuissa

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on vahvistanut 40 ihmisen kuolleen moskeijaiskuissa. Loukkaantuneita on ainakin 20.

Uuden-Seelannin median mukaan ampumisten kuolonuhrien määrää ei vieläkään ole vahvistettu, mutta arviot liikkuvat yhdeksän ja 30 kuolleen välillä. Lisäksi 40 arvellaan loukkaantuneen.

Yksi ampujista australialainen

Australian pääministeri Scott Morrison vahvistaa, että yksi epäillyistä ampujista on Australian kansalainen. Morrison kuvailee epäiltyä ekstremistiksi, äärioikeistolaiseksi ja terroristiksi.

Lisäksi Morrison tuomitsee iskut ja kertoo maansa viranomaisten osallistuvan tapausten tutkintaan.

Facebook on poistanut palvelustaan epäillyn ampujan tilin ja hänen lataamansa videon, yhtiön Uuden-Seelannin tiedottaja kertoo.

CNN:n mukaan videolla nähdään mahdollisen ampujan saapuminen moskeijaan ja se, kun hän avaa tulen kohti väkijoukkoa.

CNN:n mukaan ampujan epäillään olevan Australian kansalainen, mutta kanava ei ole pystynyt vahvistamaan paikallisesta uutislähteestä peräisin olevaa tietoa.

Uuden-Seelannin poliisi kertoo, että ampumistapauksen takia Christchurchin koulut sulkivat ovensa ja oppilaat linnoittautuivat rakennusten sisälle.

Poliisin mukaan sulku on nyt voitu päättää, mutta se kertoo olevansa yhä vahvasti läsnä kaupungissa.

Christchurchin keskustassa sijaitsevan moskeijan ampuminen tapahtui lähellä paikkaa, jossa koululaiset osallistuivat maailmanlaajuiseen ilmastotempaukseen.

Poliisi ei ottanut kantaa siihen, onko isku terroriteko.

– Yhtään tämän vakavammaksi asiat eivät käy, poliisikomentaja Bush sanoi.