Kohudokumentti Madeleine McCannin katoamisesta julki perjantaina – vanhemmat pöyristyivät ja kieltäytyivät yhteistyöstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kohudokumentti Madeleine McCannin katoamisesta julki perjantaina – vanhemmat pöyristyivät ja kieltäytyivät yhteistyöstä

Madeleine McCann nukkui pienten kaksoissisarustensa kanssa hotellihuoneessa, kun hän katosi jäljettömiin. Vanhemmat olivat tytön kadotessa syömässä läheisessä ravintolassa.

Julkaistu: 14.3.2019 20:03

Brittityttö Madeleine McCann oli 3-vuotias kadotessaan portugalilaisesta Praia da Luzin lomakohteesta toukokuussa 2007. Netflix julkaisee tapauksesta 8-osaisen dokumenttisarjan, johon on haastateltu kymmeniä asiaan liittyviä henkilöitä.

Portugalissa perheensä lomamatkalla 3-vuotiaana kadonnut brittityttö Madeleine McCann nousee edelleen säännöllisesti otsikoihin, vaikka hänen kohtalostaan ei ole ollut käytännössä minkäänlaista tietoa 12 vuoteen. Tuoreimman kohun maailman kenties tunnetuimpaan lapsen katoamistapaukseen liittyen on nostattanut suoratoistopalvelu Netflixin dokumenttisarja, jonka on määrä saada ensiesityksensä perjantaina.

Kahdeksasta tunnin mittaisesta jaksosta koostuva sarja The Disappearance Of Madeleine McCann (Madeleine McCannin katoaminen) väittää muun muassa, että Madeleine voi olla edelleen hengissä ja ihmiskauppiaiden hallussa.

Kate ja Gerry McCann kieltäytyivät sekä sarjan tekijöiden haastattelupyynnöstä että mahdollisuudesta katsoa sarja etukäteen.

Dokumenttisarjasta ovat pöyristyneet erityisesti Madeleinen vanhemmat Kate ja Gerry McCann, sillä heidän suostumustaan sarjan tekemiseen ei ole kysytty. Sarjan traileri julkaistiin torstaina, ja se on katsottavissa alla.

Jos videoupotus ei näy selaimellasi, voit katsoa trailerin myös täältä.

Daily Mailin mukaan sarjassa on haastateltu muun muassa brittipoliisi Jim Gamblea, joka on edelleen vakuuttunut siitä, että tapaus tullaan ratkaisemaan vielä hänen elinaikanaan.

– Toivoa on valtavasti, sillä teknologia on edistynyt. DNA-tekniikka parantuu vuosi vuodelta. Muut tekniikat, kuten kasvojentunnistus, kehittyvät vuosi vuodelta, Gamble sanoo lehden mukaan sarjan haastattelussa.

– Ja kun käytämme sitä teknologiaa tarkastellessamme uudelleen sitä, mitä olemme saaneet kasaan menneisyydessä, on täysin todennäköistä, että joku palanen, jonka tiedämme jo, loksahtaa paikalleen, Gamble jatkaa.

”Olen nähnyt kaikkein pahimpia asioita, joita ihminen voi nähdä”

Useat sarjassa haastatellut asiantuntijat uskovat, että Madeleinen sieppasivat ihmiskauppiaat, ja että he pitävät tyttöä todennäköisesti edelleen hengissä, sillä ”keskiluokkaisella brittitytöllä” on heille suuri taloudellinen arvo.

McCannin perhe asui Madeleinen kadotessa tässä hotellissa, joka sijaitsee Praia da Luzin kylässä Portugalin Algarvessa.

McCannin perheen palkkaama yksityisetsivä Julian Peribanez sanoo, että ihmiskauppiaat keskittyvät useimmiten kolmannesta maailmasta ja köyhistä oloista lähtöisin oleviin lapsiin. Jos Madeleine siepattiin, se tehtiin Peribanezin mukaan todennäköisesti juuri hänen suuren rahallisen arvonsa vuoksi.

– Olen tutkinut tuhansia tapauksia. Madeleinen tapauksessa olen nähnyt kaikkein pahimpia asioita, joita ihminen voi nähdä. Kaikkein pahimpia, Peribanezin kuullaan sanovan sarjan trailerissa.

Madeleine McCann on todennäköisesti maailman tunnetuin kadonnut lapsi. Kuvassa IS:n lööppi syyskuulta 2007.

Madeleinen vanhempia suututtaa erityisesti se, että sarjan tekijät ovat haastatelleet myös Portugalissa tapauksen tutkintaa johtanutta, nyt jo eläkkeellä olevaa poliisipäällikköä Goncalo Amaralia. Hän on väittänyt kirjassaan, että vanhemmat aiheuttivat Madeleinen kuoleman vahingossa ja lavastivat tämän sieppauksen välttääkseen jälkiseuraukset.

– Kate ja Gerry ovat loukkaantuneita ja järkyttyneitä kuultuaan, että yksi dokumentin päähenkilöistä on herra Amaral, joka on aiheuttanut heille niin paljon ylimääräistä tuskaa vuosien varrella. Hän on ollut piikkinä heidän lihassaan aivan alusta asti, perheystävä kertoi Daily Mailille.

Jos Madeleine McCann elää, hän on nyt 16-vuotias.

Sarjan tekijät pyysivät myös McCanneja haastateltavakseen, mutta nämä kieltäytyivät ja ovat tiettävästi pyytäneet myös läheisiään kieltäytymään haastattelupyynnöistä.

– Katea, Gerryä sekä heidän ystäviään ja sukulaisiaan lähestyttiin joitakin kuukausia sitten ja heitä pyydettiin osallistumaan dokumenttiin. Kate ja Gerry eivät pyytäneet sitä, eivätkä he näe, kuinka se voisi auttaa Maddien etsinnöissä käytännön tasolla. Joten he kieltäytyivät, vanhempia mediayhteyksissä avustava Clarence Mitchell kertoi keskiviikkona Guardianille.

Brittilehdistössä on myös kerrottu, että vanhemmat pelkäävät sarjan myös suorastaan vaarantavan tapauksen tutkinnan.

Netflix odottaa suurinvestoinnistaan ”massiivista hittiä”

Mediassa on arvailtu myös syitä siihen, miksi Netflix on lykännyt sarjan esitystä toistuvasti. Lykkääminen on Guardianin mukaan johtanut spekulaatioihin siitä, onko sarjalla oikeastaan edes kerrottavanaan mitään uutta tapauksesta, jota on perattu runsaasti aiemminkin mediassa, kirjoissa ja dokumenteissa.

Sitäkin on spekuloitu, että sarjan sisällöstä olisi jouduttu vääntämään kättä kulissien takana.

Kate McCann julkaisi vuonna 2011 kirjan tyttärensä katoamisesta ja etsinnöistä. Kirjan kansikuvassa näkyy tytön kenties huomattavin tuntomerkki, erikoinen oikean silmän pupilli.

Netflixille sarjan tuottaneen brittiläisen Pulse Films -yhtiön sanotaan haastatelleen noin 40 asiaan liittyvää henkilöä. Jokaisen yksittäisen jakson tuottamisen on väitetty maksaneen noin miljoona puntaa (noin 1,2 miljoonaa euroa), ja monet brittidokumentaristit pohtivat Guardianin mukaan sitä, onko Netflix saanut suurelle investoinnilleen vastinetta muutenkin kuin arkistomateriaalin muodossa.

– Vaikka jaksoja on kahdeksan, vaikuttaa siltä, että kyseessä ei ole ”suuri paljastussarja”, jota jotkut odottavat, vaan ennemminkin kertomus. Tosin jotkut ihmiset puhuvat siinä tapauksesta ilmeisesti ensimmäistä kertaa, nimettömänä Guardianille puhunut dokumentintekijä sanoi.

Madeleinen kasvokuva liimattuna tolppaan Helsingissä kesällä 2011.

Daily Mailille niin ikään nimettömänä puhuneen Pulse Filmsin työntekijän mukaan Netflix odottaa sarjasta ”massiivista hittiä”, jollaisia on tullut myös sen aiemmin julkaisemista rikosaiheisista dokumenttisarjoista.

– Meillä on kiinnostavia uusia haastatteluja ihmisiltä, jotka ovat olleet lähellä tutkintaa. Uskomme, että voimme tehdä oikeutta tälle uskomattoman traagiselle tarinalle, hän kertoi.

McCanneille on annettu mahdollisuus katsoa sarja etukäteen, mutta he ovat kieltäytyneet siitäkin. Ainakaan toistaiseksi he eivät tiettävästi ole ryhtymässä oikeustoimiin sarjan tekijöitä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?