Lykkääntyykö Brexit? Katso suora lähetys brittiparlamentin äänestyksestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lykkääntyykö Brexit? Katso suora lähetys brittiparlamentin äänestyksestä

Julkaistu: 14.3.2019 19:16

Britannian parlamentti äänestää parhaillaan Brexitin mahdollisesta lykkääntymisestä.

Britannian parlamentti äänestää tänään kolmatta päivää putkeen Brexitistä.

Ensin äänestetään parlamentaarikkojen tekemistä muutosehdotuksista ja niiden jälkeen tulee vuoroon varsinainen hallituksen esitys, jonka mukaan brexit-päivää lykätään.

  • Yllä olevalla videolla suora lähetys Britannian parlamentista

Pääministeri Theresa Mayn hallituksen esityksen mukaan Britannia pyytäisi EU:lta brexitin lykkäämistä maaliskuun lopusta, mutta vasta kun kahdesti hylätystä erosopimuksesta on äänestetty parlamentissa vielä kerran ensi viikolla.

Hallituksen esitykseen on ehdotettu myös muutoksia, joista yhden mukaan kolmas äänestys erosopimuksesta pitäisi estää. Toisessa muutoksessa ehdotetaan lykkäystä ja uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä.

Britannia jättää EU:n 29. maaliskuuta, koska silloin päättyy perussopimuksessa määritelty kahden vuoden neuvotteluaika. Oli Britannia siihen valmis tai ei, maan jäsenyys unionissa päättyy, jos muusta ei sovita.

Pääministeri Mayn suunnitelman mukaan Britannia pyytäisi eroneuvotteluille lisäaikaa 30. kesäkuuta saakka, jos erosopimus hyväksytään ensi viikon äänestyksessä. Jos sopimus kaatuu kolmannen kerran, on tilanne huomattavasti vaikeampi, koska brittihallituksen pitäisi pystyä selvittämään EU-maille, mihin lisäaikaa tarvitaan.

EU-maat suostuvat todennäköisesti lisäaikaan, joka ulottuisi kesäkuun loppuun. Sitä pidempi viivytys on hankala, koska Britannian pitäisi osallistua EU-parlamenttivaaleihin ja maa olisi mukana tekemässä vaalien jälkeisiä keskeisiä henkilönimityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?