Nyt se varmistui: ”Poptähti” Beto O’Rourke ilmoittautui Yhdysvaltain presidenttikisaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Texasilaispoliitikko päätti pitkän jahkailun ehdokkuudestaan ja lähtee välittömästi Iowaan vaalikiertueelle.
Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttikisa sähköistyi torstaina, kun texasilaispoliitikko Beto O’Rourke kertoi päätöksestään pyrkiä presidentiksi ensi vuoden vaaleissa. O’Rourken, 46, ehdokkuudesta ehdittiin spekuloida kuukausia, vaikka sitä pidettiin jo lähes varmana.

Ennakoiduista pääehdokkaista enää vain entinen varapresidentti Joe Biden panttaa ilmoitustaan. Biden on luvannut päätöksensä pian.

O’Rourke on julkaissut lyhyen videon, jolla hän kertoo ehdokkuudestaan vierellään vaimonsa Amy.
O’Rourke lupasi tarttuvansa ehdokkuutensa myötä ”toisiinsa liittyviin ongelmiin taloudessa, demokratiassa ja ilmastossa”.

– Tämä vaaran hetki on ehkä myös suurin lupauksen hetki tälle maalle, presidentti Donald Trumpin politiikkaa toistuvasti arvostellut O’Rourke maalaili.

O’Rourken ympärille on rakennettu poptähtimäistä sädekehää viime marraskuun kongressivaalien jälkeen, kun hän haastoi Texasin senaattorikisassa istuvan republikaanisenaattorin Ted Cruzin. O’Rourke hävisi, mutta keräsi vaalirahaa enemmän kuin kukaan muu senaattoriehdokas aiemmin ja sai maanlaajuista huomiota kyettyään keräämään laajan kannatuksen konservatiivisessa osavaltiossa.

Demokraattien presidenttikisassa ovat toistaiseksi vieneet huomion ehdokkaat, jotka luokitellaan Yhdysvaltain poliittisella kartalla vasemman laidan ehdokkaiksi. Biden edustaa niin sanottua maltillista linjaa ja O’Rourke lasketaan johonkin siihen väliin.

Hänen heikkoutenaan pidetään vähäistä lainsäädännöllistä kokemusta. Hän on toiminut aiemmin kolme kautta eli kuusi vuotta kongressiedustajana. Asiantuntija-arvioissa hän on kuitenkin toistuvasti keikkunut demokraattien kolmen kärkiehdokkaan joukossa.


O’Rourken ympärille on huolellisesti rakennettu kuvaa nuorekkaasta, periamerikkalaisesta liberaalista ehdokkaasta. Hän soittanut nuorempana punkbändissä ja skeittaa yhä. Hän käyttää tehokkaasti sosiaalista mediaa. Hän on yksi harvoista amerikkalaispoliitikoista, joka on onnistunut tekemään itsestään iskulauseen, sillä hänestä puhutaan useimmiten vain lempinimellä Beto. Monikaan ei edes tiedä, että hänen oikea nimensä on Robert.

O’Rourken kerrotaan matkustavan kampanjailmoituksensa jälkeen välittömästi Iowaan, joka on ensimmäinen esivaaliosavaltio ensi tammikuussa. Pyrkimyksenä on nostaa viime vuodesta hieman vajonneet kannatusluvut jälleen nousuun. Virallinen kampanja-avaus on 30. maaliskuuta El Pasossa. Virallinen ilmoittautuminen kisaan mahdollistaa O’Rourkelle myös varainkeruun aloittamisen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt