Ruotsalaismedia: Isis-palaajat syyllistyneet rikoksiin Ruotsissa, vakavin epäily on raaka saksimurha - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaismedia: Isis-palaajat syyllistyneet rikoksiin Ruotsissa, vakavin epäily on raaka saksimurha

SVT:n selvityksen mukaan jopa joka kolmas sodasta palaaja on epäiltynä rikoksista Ruotsissa.

Isisin taistelijoiksi epäiltyjä miehiä jäi kiinni Syyrian Baghuzissa viime viikolla.­

14.3.2019 12:25

Ruotsin yleisradiokanavan SVT:n selvityksen mukaan jopa joka kolmas äärijärjestö Isisin kannattaja on syyllistynyt Ruotsiin palattuaan rikoksiin. Samasta ilmiöstä uutisoivat myös ruotsalainen Expressen-lehti ja jihadisteja seuraava Doku-uutissivusto.

SVT kertoo kyenneensä tunnistamaan 41 henkilöä, jotka ovat jossain vaiheessa matkustaneet Syyriaan ja osallistuneet joko Isisin tai jonkin muun terrorijärjestön toimintaan ja palanneet sen jälkeen takaisin. Heistä 13, kaikki miehiä, on tuomittu tai heitä epäillään Ruotsissa rikoksista. Epäillyt rikosnimikkeet ovat paitsi väkivaltarikoksia myös esimerkiksi petoksia, kiristystä ja huumerikoksia.

Yhteensä sota-alueelta arvioidaan palanneen Ruotsiin 150 henkilöä.

Erityisesti palaajista on nostettu esiin yksi tapaus, jossa nuori mies surmattiin raa’asti Örebron esikaupungissa Vivallassa. Tekijä, 31-vuotias Isisin riveissä aiemmin taistellut mies, löi uhria saksilla lukuisia kertoja muun muassa kasvoihin. Tapauksesta on julkistettu kuva sivullisen ottamalta videolta. Kun poliisi saapui paikalle, toinen niinikään Syyriassa sotinut mies potki maassa makaavaa uhria. Kumpikin teosta epäilty kiistää syytteet.

Saksilla hakannut 31-vuotias mies palasi Ruotsiin Syyriasta jo viisi vuotta sitten. 31-vuotias selvisi vakavasti haavoittuneena, kaksi hänen veljeään oli kuollut taisteluissa.

Ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp on ottanut tiukasti kantaa viranomaisten toimintaan palaajien suhteen. Hänen mukaansa palaajista pitäisi aina tehdä esitutkinta ja heidän sosiaaliset ongelmansa kartoittaa tarkasti ja tilannetta seurata pitkään.

– Tämän kategorian henkilöillä on alentunut kynnys väkivaltaan. Samaan aikaan moni heistä jatkaa edelleen pikkurikollisuutta, jota he harjoittivat jo ennen Syyriaan matkustamista, Ranstorp luonnehtii Dokulle.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ei kommentoi yksittäistapauksia, mutta vakuuttaa SVT:lle, että viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä palaajien suhteen.

Torstaina julkaistussa vuosiraportissaan Säpo luonnehti väkivaltaisen islamismin yhä suurimmaksi turvallisuusuhaksi Ruotsille. Tällä tarkoitetaan terroriteon uhkaa Ruotsissa, eikä uhalla välttämättä ole yhteyttä Isis-palaajiin.

SVT:n selvityksen mukaan on tiedossa on kaksi ruotsalaismiestä, jotka on palaamisen jälkeen tuomittu terrorismista elinkautiseen vankeuteen. Toinen heistä jäi kiinni huumetakavarikossa, jossa löytyi myös muistitikku, jolla oli kuvia ja videoita mestauksesta Syyriassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?