Malesia ei vapauta toista Pohjois-Korean johtajan velipuolen murhasta syytettyä – nainen murtui kyyneliin ”epäreilusta” päätöksestä

Julkaistu:

Malesialainen oikeusistuin vapautti yllättäen maanantaina toisen syytetyn, mutta vietnamilaisnainen pysyy edelleen telkien takana. Häntä uhkaa kuolemantuomio.
Malesian yleinen syyttäjä torjui torstaina vietnamilaisen Doan Thi Huongin, 30, pyynnön päästä vapaaksi, kertoi muun muassa Reuters. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhasta syytetyn naisen oikeudenkäynti määrättiin samalla jatkumaan 1. huhtikuuta.

Vietnam pyysi Huongin vapauttamista sen jälkeen, kun oikeus oli päättänyt yllättäen vapauttaa toisen samasta teosta syytetyn nuoren naisen, indonesialaisen Siti Aisyahin, 27, maanantaina. Syytä saman tien kotimaahansa lennätetyn Aisyahin vapauttamiseen ei ole kerrottu tarkemmin julkisuudessa.


Syyttäjä ei myöskään perustellut päätöstään pitää Huong vangittuna. Naista uhkaa kuolemantuomio, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Kim Jong-nam murhattiin voimakkaalla VX-hermomyrkyllä Malesiassa Kuala Lumpurin lentoasemalla helmikuussa 2017. Myrkkyä Kimin kasvoihin hieroneet naiset ovat väittäneet, että heidät huijattiin tekoon kertomalla, että kyse oli tosi-tv:n pilailuohjelman kuvauksista.

– Huomautamme, että syyttäjänlaitos ei ole toiminut reilusti ja oikeudenmukaisesti Doan Thi Huongia kohtaan, naisen asianajaja Hisyam Teh kertoi.

Interpol etsintäkuulutti neljä pohjoiskorealaista

Teh kutsui syyttäjän päätöstä hylätä Vietnamin pyyntö ”perverssiksi”. Hänen mukaansa syyttäjä oli suosinut toista syytettyä, sillä kumpikin oli pyydetty puolustuksineen istuntoon, jossa Aisyah vapautettiin.

Teh sanoi myös, että Vietnamin oikeus- ja ulkoministerit keskustelevat hänen asiakkaansa vapauttamisesta malesialaisten kollegoidensa kanssa.


Oikeudenkäynnissä on käytetty todisteena valvontakameran videoita Kimin myrkytyksestä. Yhdellä niistä Huong asettaa kätensä Kimin kasvoille samalla kuin Aisyah näyttää kiiruhtavan pois paikalta. Teh kiisti spekulaatiot siitä, että Aisyah olisi vapautettu, koska hänen syyllisyydestään ei ole videolle tallentunutta todistetta.

Naisten puolustuksen mukaan murhan toteutuksen suunnittelivat pohjoiskorealaiset agentit, ja nuoret naiset olisi valjastettu teon syntipukeiksi. Interpol on etsintäkuuluttanut neljä pian murhien jälkeen Malesiasta poistunutta pohjoiskorealaista, jotka paikallinen poliisi on nimennyt epäillyiksi.

Syyttäjien mukaan naiset oli koulutettu toteuttamaan murha. Pohjois-Korea puolestaan on kiistänyt olleensa millään tavoin osallisena teossa, jonka uhri oli joutunut kotimaassaan epäsuosioon jo vuosia aiemmin.

”Heitä syytettiin samasta asiasta”

Syyttäjän päätöksen jälkeen Huongin nähtiin puhuvan itkuisena Vietnamin suurlähetystön edustajien kanssa. AFP:n mukaan hän oli jo ehtinyt pestä sellinsä lakanat, koska oli ollut lähes varma vapautumisestaan.

– Olen masentunut. Olen viaton. Haluan perheeni rukoilevan puolestani, Huong sai sanottua paikalla olleille toimittajille.

Huongin perhe Vietnamissa oli niin ikään järkyttynyt siitä, ettei naista vapautettu Aisyahin tavoin.

– En ymmärrä, miksi toinen tyttö vapautettiin, mutta ei minun tytärtäni. Heitä syytettiin samasta asiasta. Tämä on niin epäoikeudenmukaista, Huongin äitipuoli Nguyen Thi Vy sanoi Reutersille.


– Olen hyvin surullinen. Hallitus antoi meille parhaan tukensa, mutta toinen puoli ei kyennyt ratkaisemaan asiaa. Mitä me voisimme asialle. Uskon edelleen, että hän on syytön, Huongin isä Doan Van Thanh kommentoi puolestaan AFP:lle.

Tunnettu malesialainen rikosasianajaja Abdul Rashid Ismail oli niin ikään sitä mieltä, että syyttäjän päätös oli ”selvästi epäreilu”. Hän ei ole osallisena tapauksen käsittelyssä.

– Tämä on juuri se syy, miksi kuolemantuomio tulisi poistaa. Sen täytäntöön panemista ei välttämättä toteuteta tasapuolisesti, Ismail kommentoi AFP:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt