EU:n johdosta tyly brexit-arvio: ”Kuin Titanic äänestäisi jää­vuoren liikuttamisesta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU:n johdosta tyly brexit-arvio: ”Kuin Titanic äänestäisi jää­vuoren liikuttamisesta”

Julkaistu: 14.3.2019 0:56

Sopimuksetonta brexitiä ei voi estää pelkästään sillä, että Britannian parlamentti äänesti sitä vastaan, Euroopan komissiosta kerrotaan.

Euroopan unionista voi lähteä vain kahdella tavalla: joko sopimuksen mukaan tai ilman sopimusta. Ensimmäisen vaihtoehdon Britannian parlamentti on hylännyt kahdesti ja jälkimmäisen se äänesti kumoon keskiviikkoiltana.

Koska vaihtoehtoja on EU:n komission mukaan kaksi, on keskiviikon äänestys merkityksetön liike. Sopimuksetonta eroa ei voi estää vain sillä, että brittiparlamentti niin päätti, jos se ei samalla hyväksy erosopimusta.

”Kuin Titanic äänestäisi jäävuoren liikuttamisesta”, Hollannin pääministeri Mark Rutte kuvaili tilannetta brexit-neuvottelija Sabine Weyandin mukaan, Guardian kertoi. Weyand kertoi yhtyvänsä näkemykseen täysin.

–[Britannian alahuone] on irtaantunut todellisuudesta, Weyand kertoi EU-suurlähettiläille keskiviikkona.

Sopimus brexitiin on olemassa. Britannian pääministeri Theresa May väänsi sen kasaan EU:n kanssa, ja viimeksi tänään EU:n komission tiedottaja sanoi, että EU on yhä valmis allekirjoittamaan sen.

Torstaina Britannian parlamentti päättää, jatkaako se erosopimuksen puntarointia vielä ensi viikon keskiviikkoon asti. Jos erosopimusta ei siihenkään mennessä ole hyväksytty, maa hakisi EU:lta brexit-määräpäivän lykkäystä 30. kesäkuuta asti.

On tosin vielä mahdollista, että Britannian hallituksen huominen agenda muuttuu. Muutosehdotuksia esitykseen otetaan vastaan klo 12.30 asti Suomen aikaa.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier sanoi keskiviikkona, ettei näe suurta järkeä lisäajassa. Guardianin mukaan Saksa ja Ranska ovat kuitenkin myötämielisempiä lisäajalle.

Jos Britannia hakee ja saa brexitille lykkäystä kesäkuun loppuun, se joutuisi osallistumaan europarlamenttivaaleihin toukokuun lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?