Tältä näyttää nyt Isisin ”kalifaatin” rippeiden keskellä – uuden propagandavideon sävy poikkeaa merkittävästi aiemmasta

rac

Julkaistu:

Uho oli kova terroristijärjestön aiemmilla videoilla, mutta tuoreessa propagandassaan järjestö kehottaa kannattajiaan lähinnä jatkamaan rukoilua sekä etsimään turvaa jumalasta.
Syyriassa terroristijärjestö Isisiä vastaan taistelevat SDF-joukot kertoivat tiistaina taistelun Baghouzin kylästä olevan lähestulkoon ohi. Kylä on viimeinen jäänne järjestön ”kalifaatista”, joka kattoi laajimmillaan Britannian kokoisen alueen Irakissa ja Syyriassa.

SDF on piirittänyt Eufrat-joen mutkassa sijaitsevaa Baghouzia viikkokausia, mutta kylän lopullista valtaamista on hidastanut erityisesti siviilien evakuointi alueelta. Sunnuntaina hyökkäystä jatkettiin jälleen tauon jälkeen.

SDF kertoi noin 1 500–2 000 ihmisen antautuneen Baghouzista vielä tiistaina.


Lähitulevaisuudessa häämöttävästä, vääjäämättömästä tappiostaan huolimatta Isis on tehnyt Reutersin mukaan uuden propagandavideon. Videon sävy poikkeaa kuitenkin huomattavasti aiemmista propagandavideoista, joilla Isis leuhki mahtipontisen musiikin säestämänä aluevalloituksillaan ja kehotti seuraajiaan kaikkialla maailmassa liittymään riveihinsä.
  • Lyhennetty versio videosta on nähtävissä jutun yläosassa.
Uudella videolla Isis kehottaa Baghouzissa piiritettyinä olevia taistelijoitaan jatkamaan rukoilua sekä etsimään turvaa Jumalasta. Ennen kaikkea video tarjoaa kuitenkin ikkunan, jonka kautta voi tarkastella, miltä arki ja tunnelma näyttävät kylässä hieman ennen kalifaatin lopullista musertumista.

Propagandaa kolhiintuneesta pakettiautosta

”Uskollisuuden merkitys” -nimisen videon kuvaamisen tarkka ajankohta ei ole tiedossa, mutta Reutersin mukaan se julkaistiin verkossa maanantaina. Videolla näkyy, kuinka arki näyttää jatkuvan Baghouzin kyläraitilla Isisin ahdingosta ja lähistöllä odottavista SDF-joukoista huolimatta.


Naiset työntävät lapsia rattaissa, miehet kuljettavat tavaraa mopoilla ja perheet ja miesryhmät viettävät aikaansa raitin varteen asumuksiksi pystytettyjen telttojen ympärillä. Vaatetuksesta päätellen sää oli Baghouzissa kylmä videon kuvaushetkellä.

– Jumalan palvelijat, jatkakaa rukoilemista ja anteeksiannon pyytämistä. Katukaa ja pyytäkää Jumalalta anteeksiantoa, oi Jumalan palvelijat. Ehkäpä kaikkivaltias löytää meille keinon päästä ulos, kuuluu raitilla ajavan, kolhiintuneen pakettiauton katolle kiinnitetyistä kovaäänisistä.


Kolmen miehen ja nuoren pojan ryhmä kokkaa ja syö keitolta näyttävää ruokaa kadun varressa istuen. Yksi heistä on Isis-taistelija, Reutersin mukaan nimeltään Abu Abd al-Azeem.

– Huomenna, jos Jumala suo, tulemme olemaan paratiisissa ja he tulevat palamaan helvetissä, al-Azeem sanoo höystäen puheitaan Koraanin lauseilla.

– Vääräuskoiset nauroivat meille ja nöyryyttivät meitä tässä maailmassa, mutta sodassa on ollut ylä- ja alamäkiä, eikä taistelu ole ohi, mies jatkaa lisäten, että Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on ainoa muslimijohtaja maailmassa tänä päivänä.

”Isisin viimeiset hetket ovat käynnistyneet”

Ilmassa näyttää olevan luovuttamisen tunnelmaa, sillä al-Azeem kehottaa katsojiaan olemaan keskittymättä maallisiin olosuhteisiin. Hänen mukaansa Baghouzissa vielä olevat ovat jo nyt marttyyreja.


Isisin raakuus ja hirmuteot tulivat maailman tietoon jo vuosia sitten, mutta al-Azeemin mukaan järjestö halusi vain noudattaa Jumalan lakeja.

– Miksi meitä pommitetaan lentokoneista, miksi kaikki epäuskovaisten maailmasta ovat tulleet yhdessä taistelemaan meitä vastaan? Mihin olemme syyllistyneet? Mikä on rikoksemme? mies kyselee.

Epätoivosta saattaa kertoa sekin, että Isis on turvautunut viime päivinä yhä enemmän itsemurhapommeihin vastarinnassaan. Keskiviikkona Yhdysvaltain johtaman koalition tekemät, SDF:n joukkoja tukevat ilmaiskut taukosivat hetkeksi, mutta saartorenkaan kiristäminen ja Isisin vastarinnan torppaaminen jatkuivat jälleen hetken kuluttua.


SDF:n edustaja Jiaker Amed kertoi AFP:lle, että Isis oli käynyt useilla rintamilla vastahyökkäykseen varhain keskiviikkoaamuna, ja taistelu jatkui edelleen. Hänen mukaansa kyse saattoi olla Isisin viimeisestä hyökkäyksestä.

– Isisin viimeiset hetket ovat käynnistyneet, Amed sanoi.