Britannian parlamentti torjui sopimuksettoman brexitin mahdollisuuden – tätä äänestystulos käytännössä tarkoittaa

Britannian parlamentti ei halua sopimuksetonta brexitiä. Sen uhka ei kuitenkaan ole täysin poistunut.

13.3.2019 22:11

Britannian parlamentin alahuone äänesti hetki sitten muokatun hallituksen esityksen, jossa torjutaan sopimuksettoman brexitin mahdollisuus, puolesta.

– Tämä huone kieltäytyy hyväksymästä, että Euroopan unioni jätetään ilman erosopimusta ja runkoa tulevasta suhteesta 29. maaliskuuta 2019 ja huomauttaa, että lähteminen ilman sopimusta on oletuksena Britannian ja EU:n laissa elleivät tämä alahuone ja EU ratifioi sopimusta, esityksessä sanottiin alunperin.

Alahuone hyväksyi kuitenkin täpärästi neljällä äänellä muutosehdotuksen, jossa esitystä oli korjattu siten, että huone ”torjuu Britannian lähtemisen EU:sta ilman erosopimusta ja runkoa tulevasta suhteesta.” Muutosehdotuksen taustalla on halu estää sopimukseton brexit.

  • Yllä kerrotaan muutosehdotuksen äänestyksen tuloksesta.

Alahuone hyväksyi muutetun esityksen äänin 321-278. Esitys ei ole lainsäädännöllisesti sitova, joten käytännössä sopimukseton brexit on yhä mahdollinen. Pääministeri Theresa May muistuttikin, että sopimukseton brexit on EU:n ja Britannian lain mukaan lähtökohtana.

May lupasi, että huomenna alahuone äänestää lisäajan pyytämisestä Euroopan unionilta. Samalla Britannian ero EU:sta lykkääntyy.

May sanoi, että mikäli kansanedustajat pian tukevat erosopimusta, hallitus hakisi ”lyhyttä, teknistä lisäaikaa”.

– Antakaa kun teen selväksi, sellainen lyhyt, tekninen lisäaika olisi todennäköisesti tarjolla vain, jos meillä olisi sopimus, May sanoi.

Jos sopimuksesta ei päästä kuitenkaan parlamentissa yhteisymmärrykseen, lisäaikaa olisi haettava enemmän. Käytännössä tällöin Britannian olisi osallistuttava europarlamenttivaaleihin ensi toukokuussa, The Guardian kertoo.

– Mielestäni se ei olisi oikea tulos. Mutta alahuoneen pitää kohdata tekemiensä päätösten seuraukset, May sanoi.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi, että alahuone oli selkeästi sulkenut pois sopimuksettoman brexitin mahdollisuuden. Corbynin mukaan brexitin lykkääminen oli väistämätöntä, mutta lykkääminen ilman selkeää tarkoitusta ei ole hänen mukaansa ratkaisu. Corbyn totesi, että parlamentin on otettava tilanne haltuun.

Alahuoneen puhemies John Bercow luki hallituksen esityksen huomiseen äänestykseen. Esityksen mukaan mikäli parlamentti ei ole hyväksynyt erosopimusta ensi keskiviikkoon mennessä, hallitus hakee lisäaikaa 30. kesäkuuta asti. Jos sopimusta ei ole hyväksytty keskiviikkoon mennessä, hallitus joutuu pyytämään pidempään lisäaikaa ja Britannia joutuu osallistumaan europarlamenttivaaleihin.

Parlamentin alahuone äänestää huomenna siis, hyväksyykö se hallituksen esityksen. Jos esitystä ei hyväksytä eikä muutosehdotuksista ole äänestetty, lisäaikaa ja brexitin lykkäämistä ei äänestyksen mukaan haettaisi. Puhemies Bercow sanoi kuitenkin, että ottaa vastaan muutosehdotuksia esitykseen kello 12.30 Suomen aikaa asti.

Reutersin mukaan neljä ministeriä jätti äänestämättä muutetusta hallituksen esityksestä. Pääministeri Myn edustaja sanoi, että hallituksen ohjeita vastaan äänestäneiden ministerin odotettiin eroavan, muttei kommentoinut, odotettiinko eroa myös niiltä ministereiltä, jotka pidättäytyivät äänestämästä.

– Jos äänestät hallitusta vastaan, sinun odotetaan eroavan, Mayn edustaja sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?