Suora lähetys: Britannian parlamentti torjui sopimuksettoman brexitin – IS seuraa hetki hetkeltä

rac

Julkaistu:

Britannian parlamentissa äänestetään jälleen brexitistä.
Britannian parlamentin alahuone äänestää tänään, lähteekö Britannia Euroopan unionista ilman sopimusta.

– Tämä huone kieltäytyy hyväksymästä, että Euroopan unioni jätetään ilman erosopimusta ja runkoa tulevasta suhteesta 29. maaliskuuta 2019 ja huomauttaa, että lähteminen ilman sopimusta on oletuksena Britannian ja EU:n laissa elleivät tämä alahuone ja EU ratifioi sopimusta, hallituksen ehdotuksessa todetaan BBC:n mukaan.

Äänestys pidetään noin kello 21 Suomen aikaa. Tuloksen on määrä selvitä noin vartissa.

Äänestyksen taustalla on eilinen alahuoneen äänestys, jossa kansanedustajat äänestivät kumoon pääministeri Theresa Mayn esittelemän brexit-sopimuksen äänin 391–242.

Mikäli parlamentti äänestää sopimuksetonta EU-eroa vastaan, torstaina äänestetään lisäajan pyytämisestä EU:lta. EU-johtajat voisivat päättää lisäajasta ensi viikolla huippukokouksessa Brysselissä.

Päätapahtumat

Corbyn vaati parlamentilta tilanteen haltuunottoa

May puhuu

Äänestys on päättynyt

Äänestys korjatusta hallituksen esityksestä alkoi

Toinen muutosehdotus kaatui

Näytä lisää(4 kpl)

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. Ilta-Sanomat välittää myös huomenna suoran lähetyksen parlamentin alahuoneesta ja seuraa äänestyksen etenemistä.

Corbyn vaati parlamentilta tilanteen haltuunottoa

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi, että alahuone oli selkeästi sulkenut pois sopimuksettoman brexitin mahdollisuuden. Corbynin mukaan brexitin lykkääminen oli väistämätöntä, mutta lykkääminen ilman selkeää tarkoitusta ei ole hänen mukaansa ratkaisu. Corbyn totesi, että parlamentin on otettava tilanne haltuun.

May vahvisti, että huomenna äänestetään "lyhyestä, teknisestä lisäajasta". May myös sanoi, että EU todennäköisesti hyväksyisi lyhyen lisäajan vain, jos Britannialla olisi tarjota sopimus. Hän sanoi joutuvansa hakemaan lisäaikaa pian, elleivät kansanedustajat tue pian hänen esittelemäänsä brexit-sopimusta.

May totesi, että vaihtoehdot ovat samat kuin ennenkin. Pääministerin mukaan toinen kansanäänestys voisi tarkoittaa, ettei brexitiä tapahtuisi ollenkaan, mutta korosti sopimuksettoman brexitin riskiä.

May puhuu

Pääministeri Theresa Mayn mukaan alahuone on osoittanut olevansa sopimuksetonta brexitiä vastaan. May sanoi toistavansa kuitenkin sen, mitä on sanonut aiemmin, jolloin kansanedustajat huusivat niin kovaa, että puhemiehen oli vaadittava järjestystä. May jatkoi käheällä äänellä, että edelleen Britannian ja EU:n lain mukaan sopimukseton brexit on lähtökohtana.

Hallituksen muutettu esitys hyväksyttiin

Hallituksen muutettu esitys hyväksyttiin äänin 321-278.

Kansanedustajat ovat kertoneet nähneensä, että ministerit ovat pidättäytyneet äänestämästä, muun muassa BBC:n toimittaja kertoo.

Äänestys on päättynyt

Äänestys hallituksen muokatusta esityksestä on päättynyt.

Reutersin mukaan on vahvistettu, ettei pääministeri Mayn ole pakko pitää huomenna brexitin lykkäämisestä äänestystä, jos hallitus kaataa oman, muutetun esityksensä. Esimerkiksi Sky Newsin toimittajan mukaan hallitus pyrkisi nyt äänestämään esityksen kumoon. Useat kovempaa brexitiä kannattaneet kansanedustajat ovat vastustaneet ajatusta, että sopimuksettoman brexitin mahdollisuus suljetaan pois. The Guardianin mukaan äänestyksen tulos tulee kuitenkin olemaan todennäköisesti samanlainen kuin Spelmanin ehdotusta koskeneen äänestyksen. Tulos selviää noin viiden minuutin kuluttua.

Äänestys korjatusta hallituksen esityksestä alkoi

Äänestys korjatusta hallituksen esityksestä alkoi.

Toinen muutosehdotus kaatui

Malthousen kompromissi kaatui äänin 374-164. Ehdotuksen kaatuminen poiki naurahduksia.

Äänestys toisesta muutosehdotuksesta on päättynyt

Äänestystulos ratkeaa pian.

Äänestys toisesta muutosehdotuksesta alkoi

Äänestys toisesta muutosehdotuksesta alkoi. Kyseisen ehdotuksen mukaan brexitiä lykättäisiin 22. toukokuuta 2019 asti, jonka jälkeen Britannia jättäisi EU:n. Ongelmallinen on ehdotuksen kohta, joka käsittelee siirtymäaikaa siinäkin tapauksessa, ettei erosopimusta olisi saatu aikaan. EU:n mukaan siirtymäaikaa ei kuitenkaan tulisi, jos Britannia jättää EU:n ilman sopimusta.

Alahuone äänesti sopimuksetonta brexitiä vastaan

Spelmanin ehdotus sopimuksettoman brexitin välttämisestä voitti niukasti 312-308. Näin ollen se ylittää hallituksen esityksen. Äänestystulos on jälleen uusi takaisku pääministeri Maylle, joka oli kehottanut puoluettaan äänestämään ehdotusta vastaan.

Äänestys on päättynyt

- Lukitkaa ovet, alahuoneen puhemies John Bercow ilmoitti äänestyksen päättymisen merkiksi.

Jos Spelmanin ehdotus menee läpi, se korvaa hallituksen esityksen.

Äänestykset kestävät yleensä noin vartin ja tulos luetaan heti äänestyksen jälkeen.

Äänestys alkoi ensimmäisestä muutosehdotuksesta

Äänestäminen Spelmanin muutosehdotuksesta on alkanut. Ehdotuksen allekirjoittanut työväenpuolueen kansanedustaja Yvette Cooper sanoi haluavansa asettaa sen äänestykseen, vaikka Spelman oli sanonut, ettei aio tehdä niin. Kansanedustajat jakaantuvat nyt sen mukaan, kannattavatko he ehdotusta, eli käytännössä sopimuksettoman brexitin poissulkemista, vai eivät.

Kansanedustajat kokoontuneet saliin

Äänestyksen on määrä alkaa kello 21 Suomen aikaa. Väittelyn aikana suuri osa salista tyhjeni, mutta nyt kansanedustajat ovat palanneet paikoilleen. Väittelyn päättää kansainvälisen kaupan ministeri Liam Fox hallituksen puolesta.