NYT: Kaksi lentäjää raportoi viime vuonna Boeing 737 MAX 8 -koneiden ongelmista Yhdysvalloissa – nokka kääntyi laskuun autopilotin kytkemisen jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Kaksi lentäjää raportoi viime vuonna Boeing 737 MAX 8 -koneiden ongelmista Yhdysvalloissa – nokka kääntyi laskuun autopilotin kytkemisen jälkeen

Julkaistu: 13.3.2019 12:56

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset eivät toistaiseksi näe syytä vetää konetyyppiä liikenteestä.

New York Timesin mukaan ainakin kaksi Boeing 737 MAX 8 -koneilla Yhdysvalloissa lentänyttä lentäjää ilmaisi viime marraskuussa huolensa konetyyppiin liittyen. Lehden mukaan lentäjät kertoivat liittovaltiolle toimitetussa raportissa, että koneiden nokat olivat kääntyneet laskuun automaattiohjauksen päälle kytkemisen jälkeen.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset kertoivat tiistaina, että he eivät ainakaan toistaiseksi näe riittäviä syitä vetää pois liikenteestä Boeing 737 MAX -mallin lentokoneita. Useat maat ovat asettaneet konetyypin lentokieltoon sen jälkeen, kun 157 ihmistä sai surmansa Ethiopian Airlines -yhtiön matkustajakoneen turmassa sunnuntaina.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA:n edustajan Dan Elwellin mukaan ”tarkastuksessa ei ilmennyt suorituskykyyn liittyviä ongelmia eikä lentokiellon määräämiseen ole perusteita”. Hän lisäsi, etteivät ulkomaiset ilmailuviranomaiset ole ”tarjonneet heille dataa, jonka perusteella olisi syytä ryhtyä toimenpiteisiin”.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Norwegianin matkustajat kommentoivat 737 MAX 8 -lentojen ongelmia.

Yhdysvaltalaislentäjien marraskuussa raportoimat ongelmat vaikuttivat samankaltaisilta kuin ne, joista oli raportoitu ennen Indonesiassa viime lokakuussa tapahtunutta Lion Air -yhtiön matkustajakoneen onnettomuutta. Turmassa kuoli 189 ihmistä.

Lion Airin turman syytä tutkitaan yhä, mutta epäilykset kohdistuvat lentokoneen korkeusohjausjärjestelmän MCAS-toimintoon, jonka tehtävä on estää konetta sakkaamasta.

Kummassakin Yhdysvalloissa sattuneessa tapauksessa lentäjät saivat koneiden nokat uudelleen nousun kytkemällä automaattiohjauksen pois päältä. Toisen lentäjän mukaan koneen nokka alkoi kääntyä alaspäin kaksi tai kolme sekuntia automaattijärjestelmän käynnistämisen jälkeen.

– Kävin mielessäni läpi automaattiasetuksemme ja lentoprofiilin, mutta en keksi muuta syytä siihen, miksi nokka kääntyi niin aggressiivisesti, toinen lentäjistä kirjoitti raportissa.

”Lentomanuaali on riittämätön ja lähes rikollisen puutteellinen”

Toinen lentäjistä kertoi myös saaneensa riittämättömän koulutuksen MAX 8 -koneen lentämiseen.

– Mielestäni on kohtuutonta, että valmistaja, FAA sekä lentoyhtiöt ovat antaneet lentäjien lentää konetta ilman riittävää koulutusta tai edes sitä, että saatavilla olisi resursseja tai riittävää dokumentaatiota niiden erittäin monimutkaisten järjestelmien ymmärtämiseen, jotka erottavat tämän konemallin aiemmista. En voi olla miettimättä: mitä muuta en tiedä? Lentomanuaali on riittämätön ja lähes rikollisen puutteellinen, toinen lentäjistä kirjoitti.

Lentäjien ilmoitukset listattiin Nasan ylläpitämään tietokantaan, jossa on tuhansia raportteja lentäjien työssään havaitsemista ongelmista.

Boeing vahvisti maanantaina, että se aikoo tehdä ohjelmistopäivityksen 737 MAX 8 -mallin koneisiin tulevien viikkojen aikana. Yhtiö ei sanonut, liittyykö päivitys Ethiopian Airlinesin turmaan, mutta tiedotteessa välitettiin yhtiön surunvalittelut kuolonuhrien omaisille.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain ja Etiopian lentoturvallisuusviranomaiset keskustelivat tiistaina siitä, toimitetaanko turmakoneen mustien laatikoiden sisältämät tiedot analysoitavaksi Lontooseen vai Washingtoniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?