Brittihallitus paljasti suunnitelmiaan sopimuksettoman brexitin varalta – kovan rajan syntyminen Pohjois-Irlantiin yritetään estää

Julkaistu:

Brexit
Britannian parlamentin odotetaan äänestävän keskiviikkoiltana siitä, lähteekö maa EU:sta ilman sopimusta.
Britannian hallitus on paljastanut suunnitelmiaan sopimuksettoman brexitin varalta. Reutersin mukaan Britannia ei aio ainakaan heti käynnistää rajatarkastuksia tai ottaa käyttöön tullimuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla, mikäli Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Väliaikaisilla ja yksipuolisilla tuontimaksujen leikkauksilla sekä muilla väliaikaisilla järjestelyillä pyritään estämään niin sanotun kovan rajan muodostuminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle. Hallituksen suunnitelmien mukaan 87 prosenttia kaikesta tuonnista olisi tullimaksuista vapaata, mikä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin nyt.Parlamentti hylkäsi jälleen tiistai-iltana äänestyksessä pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen. Sopimuksen hylkääminen tarkoittaa sitä, että parlamentti äänestää keskiviikkona illalla siitä, eroaako Britannia Euroopan unionista ilman minkäänlaista sopimusta.
Parlamentin ennakoidaan äänestävän sopimuksetonta brexitiä vastaan, mutta se voi silti toteutua 29. maaliskuuta, mikäli parlamentti ei pääse sopuun vaihtoehtoisesta etenemistavasta.

Nimenomaan Pohjois-Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely eli niin sanottu backstop on ollut Mayn brexit-sopimuksen kompastuskivi, sillä siihen sisältyy juridinen riski siitä, että Britannia saattaa jäädä kiinni tulliliittoon EU:n kanssa, jos osapuolet eivät kykene sopimaan tulevasta suhteestaan.

”Ei ratkaise ongelmia, joita me kohtaamme”

Sopimuksettoman brexitin on aiemmin pelätty puolestaan synnyttävän Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille niin sanotun kovan rajan tulli- ja rajamuodollisuuksineen. Tästä huolimatta sopimuksettomalla brexitillä on kannatusta euroskeptikkojen parissa.

May kuitenkin varoitti tiistaina, että sopimukseton ero saattaa johtaa ”merkittävään taloudelliseen shokkiin”, ja tässä asiassa hänen kanssaan ovat samoilla linjoilla monet parlamenttiedustajat. Jos parlamentti vastustaa sopimuksetonta eroa äänestyksessä, torstaina on luvassa uusi äänestys siitä, hakeeko Britannia lykkäystä EU-erolleen, jonka päivämäärä on tällä hetkellä 29. maaliskuuta.


– Äänestäminen sopimuksetonta eroa vastaan ja lisäajan puolesta ei ratkaise ongelmia, joita me kohtaamme. EU haluaa tietää, mihin tarkoitukseen haluamme lisäaikaa. Tämän parlamentin täytyy vastata siihen kysymykseen, May kuitenkin varoitti.

– Haluaako parlamentti kumota artikla 50:n? Haluaako se toisen kansanäänestyksen? Vai haluaako se lähteä EU:sta sopimuksen kanssa, mutta ei tämän sopimuksen? May jatkoi kysellen.
Joukko parlamenttiedustajia aikoo esitellä keskiviikkona vaihtoehtoisen ehdotuksen, jonka mukaan brexitiä lykättäisiin toukokuun 22. päivään. Ehdotukseen sisältyy myös sarja EU:n kanssa solmittavia tilapäisiä sopimuksia, jotka olisivat voimassa vuoteen 2021 saakka.

EU:n brexit-neuvittelija Michel Barnier on kuitenkin sanonut toistuvasti, että EU:lla ei ole enää mitään muuta tarjottavanaan Britannialle.

– EU on tehnyt kaikkensa auttaakseen erosopimuksen yli rajan. Tämä umpikuja voidaan ratkaista ainoastaan Britanniassa. Meidän valmistelumme sopimuksettoman eron varalta ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan, Barnier sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt