Tässä on brexit-sotkun seuraava askel – May listasi kolme vaihtoehtoa

rac

Julkaistu:

Britannian parlamentissa äänestetään keskiviikkona, jättääkö maa Euroopan unionin ilman sopimusta.
Britannian pääministeri Theresa May koki jälleen kirvelevän tappion, kun hänen esittelemänsä brexit-sopimus kaatui parlamentin alahuoneen äänestyksessä äänin 391–242.

Äänestyksen jälkeen May linjasi lyhyessä puheessa tulevien päivien aikataulusta. Pääministerin mukaan parlamentin alahuone äänestää keskiviikkona kello 19 paikallista aikaa (kello 21 Suomen aikaa), eroaako Britannia Euroopan unionista ilman sopimusta 29. maaliskuuta.

May sanoi hallituksen myös julkaisevan keskiviikkona tietoa mahdollisista toimenpiteistä, joita sopimukseton brexit aiheuttaisi esimerkiksi tariffien ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan suhteen.

– Voin vahvistaa, että ehdotuksessa tulee lukemaan: ”Tämä huone kieltäytyy hyväksymästä sitä, että Euroopan unioni jätetään ilman erosopimusta ja puitteita tulevasta suhteesta 29. maaliskuuta 2019. Siinä huomautetaan, että lähtö ilman sopimusta on oletuksena Britannian ja EU:n laissa, elleivät tämä huone ja EU ratifioi sopimusta.


May myös lupasi, että ainakin hänen puolueensa kansanedustajat voivat äänestää omantuntonsa mukaan eikä puolueen mukaan. Hän antoi ymmärtää, ettei itse äänestäisi sopimuksettoman brexitin puolesta, sillä pitää sitä huonona vaihtoehtona. Asiantuntijat ja yritysjohtajat ovat varoittaneet, että sopimuksettoman brexitin seuraukset voivat olla kaoottiset ja pahimmillaan hallitsematon ero EU:sta voi aiheuttaa pulaa ruoasta ja lääkkeistä.

Mikäli parlamentti äänestää keskiviikkona sopimuksettoman brexitin puolesta, May sanoi Britannian hallituksen tehtävänä olevan äänestyksen tuloksen kunnioittaminen ja sen toteuttaminen. Jos parlamentti äänestää sopimuksetonta brexitiä vastaan, hallitus esittää torstaina brexitin lykkäämistä ja lisäajan pyytämistä EU:lta.

– Antakaa minun tehdä tämä selväksi: sopimuksetonta brexitiä vastaan äänestäminen ja lisäajan puolesta äänestäminen eivät ratkaise ongelmaa, May sanoi todeten, että EU:lle on perusteltava lisäajan tarve.

– Halutaanko perua artikla 50 (ilmoitus aikeesta jättää EU), pitää toinen kansanäänestys tai halutaanko lähteä sopimuksella, muttei tällä sopimuksella?


Brexitiä vastustaneet kansanedustajat ovat pitäneet yllä toisen kansanäänestyksen mahdollisuutta ja esimerkiksi työväenpuolue on sanonut, ettei sulje vaihtoehtoa pois. Toisen kansanäänestyksen järjestämisessä kuitenkin kestäisi ja se vaatisi taaksensa parlamentin tuen. Toiveita on myös elätelty brexitin perumisesta, joskaan tätä vaihtoehtoa ei pidetä todennäköisenä, AFP kertoo.

Vaikutusvaltaisen 1922-komitean puheenjohtaja, konservatiivikansanedustaja Graham Bradyn mukaan todennäköisimmät vaihtoehdot ovat EU:sta lähteminen ilman sopimusta tai ”jokin päättymätön viivästys”.

EU antoi Reutersin mukaan äänestyksen ratkettua lausunnon, jonka mukaan sopimuksettoman brexitin mahdollisuus kasvoi merkittävästi sopimuksen kaaduttua.

– Jos Britannia esittää järkevän pyynnön lisäaikaa koskien, EU27-maat harkitsevat sitä ja päättävät siitä yksimielisesti. EU27-maat odottavat uskottavaa perustetta mahdolliselle lisäajalle ja sen kestolle.

Myös esimerkiksi Hollannin pääministeri Mark Rutte vaati vahvoja perusteluja mahdolliselle lisäajalle.

– Jos Britannia antaa harkitun pyynnön lisäajasta, odotan uskottavaa ja vakuuttavaa perustelua, Rutte twiittasi.


Mayn edustajan mukaan uusista neuvotteluista EU:n kanssa ei ole sovittu. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier twiittasi, että unioni oli tehnyt kaikkensa saadakseen erosopimuksen hyväksytyksi ja pattitilanteen ratkaisu on Britannian käsissä. Barnier myös muistutti sopimuksettoman brexitin seurauksista.

– Vaikuttaa olevan vaarallinen illuusio siitä, että Britannia voi hyötyä siirtymästä erosopimuksen puuttuessa. Antakaa, kun sanon selvästi: ainoa laillinen pohja siirtymäajalle on erosopimus. Ei sopimusta tarkoittaa ei siirtymää.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli jo Mayn kanssa käytyjen maanantaisten neuvottelujen jälkeen sanonut, että parlamentin torppaama erosopimus oli ainoa mahdollinen.

– Ei tule kolmatta mahdollisuutta, Juncker sanoi.

Juncker myös sanoi, että brexitin tulisi olla valmis ennen eurovaaleja toukokuussa. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan olemassa mitään merkkejä siitä, että Junckerin toive toteutuisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt