Ukrainassa presidentti­kisaa johtaa mies, josta harva tietää oikeasti mitään – tästä on kyse ”komedia­presidentissä”

Julkaistu:

Ukraina
Koomikko Volodymyr Zelensky, 41, rakensi suosionsa esittämällä Ukrainan presidenttiä suositussa tv-sarjassa – ja nyt hän johtaa mieli­pide­mittauksissa maan aitoa presidenttikisaa.
Aluksi kaikki kuulostaa pelkältä vitsiltä, mutta yhtäkkiä kaikki onkin totta – sikäli mikäli kukaan osaa enää edes erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

Aivan kuin taitavasti rakennettu tosi-tv:n käsikirjoitus siirrettäisiin keskelle oikeaa elämää.

Näin on jälleen kerran käymässä maailmanpolitiikassa, mutta tällä kertaa kyse ei olekaan Yhdysvalloista ja Diili-ohjelman kautta kaikkien tuntemaksi ponnahtaneesta Donald Trumpista ja hänen presidenttitiestään.

Kyse on Ukrainasta, jossa kaikkien tuntema tv-persoona on noussut yllättäen maan presidenttikisan puhutuimmaksi ilmiöksi ja jopa mahdolliseksi vaalivoittajaksi.

Eikä siinä vielä kaikki.

Jotta kaikki olisi vielä surrealistisempaa, harva ukrainalainen tietää oikeasti, kuka on 41-vuotias presidenttiehdokas Volodymyr Zelensky ja mitkä ovat hänen päämääränsä politiikassa.

Sen sijaan joka ikinen ukrainalainen tuntee Zelenskyn roolihahmon, Vasyl Holoborodkon, tavallisen historianopettajan, josta tulee erilaisten sattumusten kautta Ukrainan presidentti suositussa tv-sarjassa nimeltä Kansan palvelija (Sluha narodu).


Presidentiksi presidenttiä esittämällä?

Zelenskyn suurin – ja toistaiseksi ainoa – ansio politiikassa onkin se, että hän on uinut ukrainalaisten sydämiin esittämällä umpirehellistä Ukrainan presidenttiä tv-komediassa.

Kansan palvelija -sarja piikittelee taitavasti Ukrainan korruptoitunutta poliittista järjestelmää, jonka väsymättömäksi vastustajaksi Zelenskyn roolihahmo nousee.

Tv-presidentti Holoborodko ajaa jopa työpaikalleen polkupyörällä eikä suostu lahjottavaksi, vaikka hänen ympärillä juonitaan kuinka. Sarjan kiehtovuudesta kertoo sekin, että se on kelvannut myös Netflixin tarjontaan.

– Te palvelette oligarkkeja sen sijaan, että te palvelisitte kansaa, Holoborodko ripittää tv-sarjassa Ukrainan poliittista eliittiä.

Taru ja totuus sekaisin

Oikeassa elämässä Zelensky on nyt virallisesti yksi Ukrainan 39 presidenttiehdokkaasta maaliskuun 31. päivän vaaleissa.

Ja kuinka ollakaan: Zelenskyn taustavoimana olevan puolueen nimi on tismalleen sama kuin on hänen tv-sarjansa nimi – Kansan palvelija – ja yksi hänen vaalikampanjansa pääteemoista on korruption vastainen taistelu.

Myös Zelensky itse on myöntänyt, että hänen kampanjansa hyötyy siitä, että ihmiset sekoittavat väistämättä tv-sarjan todellisuuden oikean elämän todellisuuteen.

– Tietyssä määrin ihmiset varmaankin uskovat, että tv-sarjan hahmo on yhtä kuin oikean elämän hahmo. Ja se saattaa jopa olla totta, ainakin tiettyyn pisteeseen asti, Zelensky luonnehti vastikään itseään ulkomaalaisille toimittajille antamassaan haastattelussa Kiovassa, The Washington Post -lehti kertoo.


Koomikkoehdokas gallup-kärjessä

Näyttää hyvinkin mahdolliselta, että Zelensky selvittää tiensä vaalien kakkoskierrokselle. Etukäteen pidetään selvänä, että vaalit eivät ratkea vielä ensimmäisellä kierroksella, joten uuden presidentin nimi ratkennee vasta toisena vaalipäivänä 21. huhtikuuta.

Ukrainassa on julkaistu viime viikkoina useita mielipidetutkimuksia, joissa Zelensky on ollut johdonmukaisesti ykköstilalla. Luvut ovat vaihdelleet eri kyselyissä, mutta noin 17–25 prosenttia ukrainalaisista on kertonut olevansa äänestämään Zelenskyä seuraavaksi presidentiksi.

Kyselyissä kakkos- ja kolmostilaa ovat pitäneet nykyinen Petro Poroshenko ja maan entinen pääministeri Julia Tymoshenko. Joidenkin kyselyiden mukaan kakkonen olisi Poroshenko, toisten mukaan kakkostilalla olisi Tymoshenko. Kaikissa kyselyssä kumpikin on kuitenkin saanut useita prosenttiyksiköitä pienemmän kannatusluvun kuin Zelensky.

Tästä ilmiössä on kyse

Zelensky-ilmiötä on Ukrainassa selitetty monin eri tavoin.

Joidenkin mielestä kysymys on yksinkertaisesti siitä, että Zelensky on raikas uusi tuulahdus maassa, jossa kansa on väsynyt oligarkkien valtaan, korruptioon ja sotaan.

Toisten mielestä kyseessä on kansan protesti. Koska mikään ei joka tapauksessa muutu Ukrainan poliittisissa rakenteissa, monen mielestä on sama, vaikka presidentiksi nousisi koomikko.

Zelensky on koulutukseltaan juristi ja hänen kerrotaan opiskelleen erinomaisin arvosanoin, mikä tuo hänelle kuitenkin myös tiettyä uskottavuutta näyttelijän ammatin ulkopuolelta.


Taustalla ökyrikas liikemies?

Zelenskyn suurimpana rasitteena pidetään hänen yhteyttään ukrainalaiseen ökyrikkaaseen liikemieheen Ihor Kolomoiskyyn.

Tällä hetkellä Israelissa vapaaehtoisessa maanpaossa elävä Kolomoisky omistaa tv-tuotantoyhtiön, jonka kautta Zelensky on noussut julkisuuteen. Kriitikoiden mukaan Zelensky olisikin vain Kolomoiskyn käskyläinen, jonka avulla Kolomoisky yrittäisi kammeta vallasta arkkivihollisensa Petro Poroshenkon.

BBC:n Newsnight-ohjelmassa esitettiin vastikään myös teoria, jonka mukaan Kolomoiskylla olisi vaaleissa itse asiassa kaksi omaa ehdokasta. Heistä toinen olisi Julia Tymoshenko, jolle Kolomoiskyn omistamat tv-kanavat ovat antaneet niin ikään paljon näkyvyyttä.

– Kolomoiskylle ideaali tilanne olisikin saada kakkoskierrokselle Zelensky ja Tymoshenko. Ihmiset joutuisivat valitsemaan ”Kolomoisky ykkösen" ja ”Kolomoisky kakkosen” välillä, Ukrainan korruptioon perehtynyt tutkija Daria Kaleniuk sanoi BBC:lle.

Fiktiivinen uudenvuodenpuhe oli kampanjan alku

Ukrainan presidentiksi pyrkivä näyttelijä-koomikko Volodymyr Zelensky, 41, rakentaa presidentinvaalikampanjaansa kytkemällä siihen erittäin taitavasti mukaan fiktiivisen roolihahmonsa Ukrainan presidenttinä.

Kansan palvelija -sarja on Ukrainassa huippusuosittu ja monet sarjan kohtauksista ovat alkaneet elää omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa.

Kuvitteellinen oikeamielinen tv-sarjapresidentti Vasyl Holoborodko onkin monen ukrainalaisen mielestä juuri jotain sellaista, mitä heidän maansa kaipaisi kipeästi myös oikeassa elämässä.

Ensimmäinen tuotantokausi Kansan palvelijasta tuli julki 2015 ja toinen 2017. Parhaillaan odotetaan kolmannen tuotantokauden jaksojen alkamista, minkä pitäisi tapahtua maaliskuun aikana – eli juuri sopivasti ennen presidentinvaalien ensimmäistä äänestyspäivää 31. maaliskuuta.

Epäselvää on, missä vaiheessa Zelenskyn siirtyminen koomikkopresidentistä oikeaksi presidenttiehdokkaaksi päätettiin. Ukrainassa moni uskoo, että taustalla on laskelmoitu markkinointikampanja eli että Zelenskyn suosiota olisi rakennettu tietoisesti fiktiivisen presidenttiroolin kautta jo vuosia.

Esimerkiksi Zelenskyn taustalla olevan puolueen nimi vaihdettiin Kansan palvelijaksi jo hyvissä ajoin vuonna 2018. Tuolloin nimenvaihdos selitettiin julkisuuteen tosin niin, että tv-sarjan nimen mahdollinen väärinkäyttö poliittisissa kampanjoissa piti estää sillä tavoin.

Virallisesti Zelensky ilmoitti presidenttikisaan lähdöstä tukijansa, miljardööri Ihor Kolomoiskyn omistamalla 1+1-televisiokanavalla uudenvuoden aattona, kun hän ilmaantui yhtäkkiä ruutuun pitämään ”presidentin uudenvuodenpuhetta”.

Zelenskyn puheen vuoksi tv-kanava siirsi Ukrainan nykyisen presidentin Petro Poroshenkon odotettua oikeaa uudenvuodenpuhetta, joka esitettiin kanavalla vasta Zelenskyn kohuilmoituksen jälkeen.

– En halua luvata teille mitään katteetonta. Mutta nyt, muutamaa minuuttia ennen uutta vuotta, mikä lupaan teille jotain, jonka voin toteuttaa heti. Rakkaat ukrainalaiset, minä pyrin Ukrainan presidentiksi. Tehdään se yhdessä. Hyvää uutta vuotta Kansan palvelijan kera, Zelensky sanoi videovetoomuksessaan.

Zelenskyssä on monen ukrainalaisen mielestä jotain uutta jo sen takia, että hänen olemuksensa on korostetun positiivinen. Zelenskyn hahmo onkin taatusti erilainen kuin esimerkiksi Poroshenkon, Julia Tymoshenkon ja muiden perinteisten poliitikkojen, joiden keskinäinen mittely lähtee usein jonkinlaisesta negaatiosta tai jopa aggressiosta.

Ukrainan Maidan-vallankumouksen aikana 2014 Zelensky profiloitui Venäjä-mielisen presidentin Viktor Janukovitshin vastustajana. Hän on myös sittemmin tukenut avoimesti Ukrainan armeijaa Itä-Ukrainan sodassa ja käyttänyt viihdyttäjän kykyjään tekemällä pilkkaa jopa Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

Zelensky on kertonut kaiken lisäksi kannattavansa Ukrainan liittymistä sekä Euroopan unioniin että Naton puolustusliittoon. Samalla hän on kuitenkin ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan ”vaikka itsensä Pirun kanssa”, jotta Itä-Ukrainan sota saataisiin lopetettua ja ihmisten kuolemat estettyä.

Arvostelijoiden mukaan Zelenskyn valinta presidentiksi olisi vaarallinen ihmiskoe juuri sen vuoksi, että Ukraina on sodassa. Epäilijät pelkäävät, että Putin pääsisi pyörittelemään poliittisesti kokematonta presidenttiä mielin määrin.
Editoitu 29.3. klo 8.55: Otettu käyttöön Zelensky-muoto sukunimen translitteroinnissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt