Mikaelin piti palata kotiin Teneriffalta Boeingin koneella, sitten Max-sulku iski – ”Oltiin ihmeissään siitä, ettei kieltoa tullut ennen kuin nyt”

rac

Julkaistu:

Norwegianin mukaan myöhästymisen taustalla on Boeing 737 Max -koneiden lentokielto.
Teneriffalla lomailemassa olleen suomalaisen Mikael Backmanin oli määrä lähteä kello 18.05 Suomen aikaa paluulennolle kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Lentoa on kuitenkin lykätty ja uudeksi lähtöajaksi arvioidaan 20.50 paikallista aikaa eli 22.50 Suomen aikaa.

Backmanin mukaan tarkempaa selitystä myöhästymiselle ei ole annettu. Mies kuitenkin kertoo, että menolento Teneriffalle kulki Norwegianin Boeing 737 MAX 8 -koneella ja epäilee, että samalla konetyypillä oli tarkoitus lentää myös Helsinkiin.

Norwegian ilmoitti tiistaina iltapäivällä, että lennot Boeing 737 MAX -koneilla on tilapäisesti keskeytetty Euroopan ilmailuviranomaisten suositusten mukaisesti. Useat maat olivat jo aiemmin kieltäneet lentokoneita lentämästä niiden ilmatilassa.

– Oltiin vähän huolissaan ja ihmeissään siitä, ettei tullut kieltoa ennen kuin nyt, Backman sanoo.

Euroopanlaajuinen MAX 8 ja 9 -koneiden kielto astui voimaan kello 21 tiistaina.

Toissa päivänä Ethiopian Airlinesin Boeing 737 MAX 8 -kone syöksyi maahan pian nousun jälkeen Addis Abeban ulkopuolella. Turmassa kuoli yli 150 ihmistä.

Kyse oli jo toisesta turmassa, jossa mukana oli Boeingin uutuuskone. Lokakuussa Lion Airin kone syöksyi mereen vain muutama minuutti nousun jälkeen. Tuolloin kaikki koneessa olleet 189 ihmistä kuolivat.

Backmanin mukaan tunnelma lentokentällä on toistaiseksi rauhallinen.

– Täällä on odottava tunnelma.

– Ei ole vielä tarjottu syömistä tai juomista. Mutta varmaan pitää tuossa ravintolassa jossain vaiheessa käydä. Eihän sitä tiedä, pääseekö sitä loppujen lopuksi tänään lähtemäänkään. Se selviää myöhemmin.


Norwegianin sivuilla kerrotaan, että Teneriffalta Suomeen lentävä kone olisi vanhempaa mallia oleva Boeing 737-800. Norwegianilla on kyseisiä koneita laivastossaan yli 110 kappaletta eikä tilapäinen lentokielto vaikuta niihin.

Myöhemmin Norwegianin sivuilla julkaistiin päivitys, jonka mukaan Teneriffalta lähtevän lennon myöhästymisen syynä on lentokoneen vaihto, joka puolestaan johtuu Boeing 737 MAX -koneiden väliaikaisesta lentokiellosta.

Boeing 737 MAX 8 on sen 737-800:aan pohjautuva uudempi versio. Konemallin ensilento oli vuonna 2016.