Britannian parlamentti hylkäsi Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen

rac

Julkaistu:

Parlamentin alahuone hylkäsi erosopimuksen jo toistamiseen.
Britannian parlamentti on hylännyt brexit-sopimuksen äänin 391–242. Parlamentin alahuone hylkäsi erosopimuksen jo toistamiseen. Tammikuussa sopimus silputtiin murskaluvuin.

Parlamentin äänestykset seuraavista askelmerkeistä jatkunevat tulevina päivinä. Aika käy vähiin, sillä Britannian on määrä erota EU:sta reilun kahden viikon päästä 29. maaliskuuta.

Britannian pääministeri Theresa May linjasi puheessaan äänestyksen jälkeen, että huomenna äänestetään sopimuksettomasta brexitistä. May myös lupasi, että kansanedustajat voisivat äänestää omantuntonsa mukaan keskiviikkona.

Mikäli parlamentin alahuone äänestää sopimuksetonta brexitiä vastaan, torstaina äänestetään brexitin lykkäämisestä ja lisäajan pyytämisestä EU:lta. May sanoi, että mikäli lisäaikaa halutaan pyytää, hallitus aikoo hakea hyväksynnän sille EU:lta.

May kuitenkin muistutti, ettei brexitin lykkääminen ole lopullinen ratkaisu.

Alahuoneen puhemies John Bercow sanoi kansanedustajilla olevan aikaa huomiseen aamupäivään asti antaa muutosehdotuksia Mayn ja hallituksen ehdotukseen. Muutosehdotuksista koostetaan lista.

EU:n mukaan brittiparlamentin äänestyksen tulos lisää sopimuksettoman brexitin mahdollisuutta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin edustaja varoitti, että ”on vaikea nähdä, mitä enempää voisimme tehdä.”

EU:n kerrottiin olevan valmiita harkitsemaan ”järkevää” pyyntö lykätä brexitiä, AFP uutisoi.

Miksi parlamentti hylkäsi sopimuksen?

EU:n kanssa neuvoteltu erosopimus ei kelvannut kansanedustajille, joista osa myös toivoi brexitin peruuntumista. Äänekkäin vastustus kohdistui edelleen sopimuksen vakuutusjärjestelyyn, joka olisi pitänyt Britannian tullijärjestelyssä EU:n kanssa, jos muusta ei ehditä sopia.

Kansanedustajat eivät luottaneet siihen, että maa pääsisi halutessaan irrottautumaan hätäjärjestelystä.

Pääministeri Theresa Mayn viime hetken matka Strasbourgiin ja EU:lta saamansa lisävakuuttelut eivät riittäneet vakuuttamaan parlamenttia.

Viimeinen naula arkkuun oli oikeuskansleri-parlamentaarikko Geoffrey Coxin oikeudellinen arvio. Pitkin matkaa keskeistä roolia näytellyt Cox arvioi, että on edelleen olemassa oikeudellisia riskejä siitä, ettei Britannia pääsisi irti erosopimuksen niin sanotusta hätäjärjestelystä.

Hätäjärjestely olisi tullut voimaan vain siinä tapauksessa, että neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat.

Pääministeri May vakuutti hallituksen tehneen kaikkensa parlamentin huolien hälventämiseksi, ja se välittyi myös hänen hyvin käheästä äänestään.

– Kuulisittepa (komission puheenjohtajan) Jean-Claude Junckerin äänen, May vastasi huuteluun.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

EU ei hevin lähde enää neuvottelupöytään. Vajaan kahden vuoden vaikeiden neuvotteluiden jälkeen syntynyt sopimus oli paras mahdollinen, EU:sta on toisteltu.

– Kolmatta mahdollisuutta ei tule, Juncker evästi tiistaina.

Britannian parlamentti äänestää heti keskiviikkona siitä, jättääkö maa EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta. Ero tulisi voimaan 29. maaliskuuta.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier muistutti Twitterissä vähän ennen äänestystä, että ilman sopimusta Britannia ei saa myöskään vuoden 2020 loppuun ulottuvaa siirtymäaikaa.

Jos parlamentti torjuu eron ilman sopimusta, kansanedustajat äänestävät torstaina lisäajan pyytämisestä. EU-johtajat voisivat päättää lisäajasta ensi viikolla huippukokouksessa Brysselissä.

Hallitsematon brexit halutaan välttää, minkä takia EU-maat ovat todennäköisesti valmiita antamaan Britannialle vähän aikaa tilanteen selvittämiseen.

– EU haluaa tietää, mitä me teemme lisäajalla ja tämän talon on vastattava. Haluaako se peruuttaa eron (artikla 50), pitää toisen kansanäänestyksen, haluaako se eri sopimuksen, May kyseli tappion jälkeen äänellä joka hädin tuskin enää kantoi.

Ennen äänestystä pääministeri May varoitti brexitin peruuntumisesta, jos parlamentti hylkää erosopimuksen. Käytännössä peruuntuminen näyttää kuitenkin tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

Myös Euroopan parlamentti keskustelee tilanteesta keskiviikkona Strasbourgissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt