Myös Turkish Airlines teki ratkaisunsa: Pysäyttävä näky Euroopan yllä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turkish Airlinesin Britanniaan matkalla olleet koneet kääntyivät takaisin Turkkiin.
Turkkilainen lentoyhtiö Turkish Airlines on keskeyttänyt kaikki lennot Boeing 737 MAX -koneilla, AFP uutisoi. Lentoyhtiöllä on kyseisiä koneita käytössä 12.

– Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA julkaisee tiistai-iltana Boeing 737 MAX 8 ja 9 koneita koskevan päätöksen illalla kello 21 Suomen aikaa. Päätöksen todennäköinen sisältö on se, että operointi koneilla kielletään, Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo Ilta-Sanomille.

EASA:n tehtävänä on säädellä ja valvoa lentoturvallisuutta.
  • Lensitkö tai pitikö sinun lentää Norwegianin Boeing 737 Maxilla? Peruuntuiko lentosi? Kerro asiasta meille: uutiset@iltasanomat.fi, WhatsApp 040 6609019 tai täältä.
Lentoja seuraavan Flightradar-sivuston kuvissa näkyy, kuinka Turkish Airlinesin koneet kääntyvät kohti Turkin Istanbulia. Istanbuliin kääntyivät muun muassa Lontooseen, Birminghamiin ja Nouakchottiin matkalla olleet Boeing 737 MAX 8 -koneet.

Turkish Airlinesin sivuilla kerrotaan, että Flightradarin kuvassa näkyvät lennot on peruttu.
Flightradarin mukaan Istanbuliin matkalla olleet koneet ovat jatkaneet lentoja normaalisti.

Britannia on esimerkiksi Saksan ja Ranskan tavoin kieltänyt Boeing 737 MAX -koneita lentämästä maan ilmatilassa. Turkish Airlinesin lisäksi muun muassa lentoyhtiöt Norwegian ja Icelandair ovat ilmoittaneet Boeing 737 MAX -koneiden lentojen keskeyttämisestä.

Taustalla on toissa päivänä tapahtunut onnettomuus, jossa Ethiopian Airlinesin Keniaan matkalla ollut Boeing 737 MAX 8 -kone syöksyi maahan Addis Abeban ulkopuolella pian nousun jälkeen. Turmassa kuoli yli 150 ihmistä. Onnettomuuden syystä ei ole tietoa. Silminnäkijät ovat kertoneet, että koneen peräosa olisi ollut tulessa ennen maahansyöksyä. Lisäksi se oli heittelehtinyt.

Lentoyhtiön johtajan mukaan koneen lentäjä oli ilmoittanut ongelmista ennen turmaa ja oli pyytänyt lupaa kääntyä takaisin.

Kyse oli jo toisesta kerrasta alle puolessa vuodessa, kun Boeingin uutuusmalli joutuu onnettomuuteen. Lokakuussa indonesialaisen Lion Airin Boeing 737 MAX 8 -kone syöksyi mereen vain muutamia minuutteja nousun jälkeen.

Lion Airin turman syyksi on arveltu uusissa 737 MAX -koneissa olevaa ominaisuutta, jossa koneen nokka painuu automaattisesti alas, jos koneen järjestelmät varoittavat sakkauksesta. Koneen kapteeni oli pyytänyt lupaa palata Jakartan lentokentälle hieman ennen koneen putoamista.

Onnettomuustutkijoiden mukaan koneen olisi pitänyt jäädä maahan toistuvien teknisten ongelmien takia. Ainakin kolmella lennolla ennen turmaa ongelmia oli ollut koneen nopeusmittarin kanssa. Lisäksi turmaa edeltäneellä lennolla koneen kohtauskulmasensorissa oli vikaa. Laite vaihdettiin ja kone sai lentoluvan.

Alustavan raportin mukaan turmakone oli pyrkinyt kääntymään 11 minuutin aikana noin 20 kertaa alaspäin. Lopulta lentäjät menettivät koneen hallinnan ja kone syöksyi mereen alle vartti nousun jälkeen.

– Lentäjät taistelivat lennon loppuun saakka, Indonesian liikenneturvallisuuskomitean edustaja Nurcahyo Utomo kertoi The New York Timesin mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt