Ratkaisevat brexit-hetket: tällainen on Britannian suunnitelma kohtalokkaista äänestyksistä

Julkaistu:

Brittiparlamentissa äänestetään tällä viikolla kysymyksistä, jotka vaikuttavat maan kohtaloon pitkälle tulevaisuuteen.
Britannian EU-eron eli brexitin pitäisi tulla voimaan 29. maaliskuuta. Alkava viikko on ratkaiseva brexitin etenemisen kannalta, sillä asiasta on määrä järjestää brittiparlamentissa äänestys, joka johtaa mahdollisesti uusiin äänestyksiin seuraavina päivinä.

Tämäkin on tosin vielä epävarmaa, sillä edes Britanniassa ei tunnuttu maanantaina tietävän varmasti, kuinka brexit-prosessi lopulta etenee lähipäivinä.

Pääministeri Theresa May sanoi viime viikolla, että Britannia ei ehkä koskaan eroa EU:sta, jos hänen neuvottelemaansa sopimusta erosta ei hyväksytä tiistain äänestyksessä.


– Saattaa olla, että emme lähde EU:sta vielä moneen kuukauteen. Saatamme lähteä ilman sopimuksen tuomaa suojaa tai saatamme olla lähtemättä ikinä, May sanoi puheessaan perjantaina.

Pääministeri totesi, että brexitin puolesta äänestänyt kansakin haluaisi jo prosessin päätökseen.Näin brittiparlamentin ratkaiseva brexit-viikko etenee alkuperäisen suunnitelman mukaan:

Maanantai

Pääministeri Mayn brexit-strategia koki maanantaina takaiskun, kun kävi selväksi, ettei hän onnistunut saamaan viikonlopun neuvotteluissa viime hetken muutoksia jo neuvoteltuun brexit-sopimukseen.

Mayn tiedottajan mukaan parlamenttiäänestys sopimuksesta järjestetään kuitenkin tiistaina alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, joskin sen tarkka sisältö ja muoto ovat vielä epäselviä. Hallituksen odotetaan julkistavan tarkemmat tiedot äänestyksestä myöhemmin tänään.

Guardian-lehden mukaan useat konservatiivipuolueen kansanedustajat ovat painostaneet pääministeriä luopumaan suunnitelmasta, koska edessä on todennäköisesti samanlainen rökäletappio kuin tammikuussa.

He ovat kehottaneet tuomaan nykyisen erosopimuksen sijaan äänestykseen konservatiiveille kelpaavan version sopimuksesta siinä toivossa, että se lisäisi EU:n paineita myönnytysten tekemiseen. Britannia on vaatinut sopimukseen muutoksia Pohjois-Irlannin rajan hätäjärjestelyn suhteen.
EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin mukaan brexit-neuvottelut ovat kuitenkin tästedes Britannian hallituksen ja parlamentin välinen asia.

Tiistai

Tiistaina brittiparlamentin on siis näillä näkymin määrä äänestää jälleen siitä, tukeeko se Mayn EU:n kanssa neuvottelemaa brexit-sopimusta. Illalla noin kello yhdeksän aikaan Suomen aikaa toteutettavaa äänestystä edeltävät keskustelut, jotka käynnistyvät jo iltapäivällä.

Jos äänestys järjestetään alkuperäisten askelmerkkien mukaisesti, parlamenttiedustajilta kysytään, hyväksyvätkö he kaksiosaisen sopimuksen, joka sisältää Euroopan Unionista eroamisen lisäksi poliittisen julistuksen Britannian tulevista suhteista unioniin. Sopimuksen ratifiointi vaatii parlamentin hyväksynnän.


Odotettavissa on, että edustajat tekevät sopimustekstiin lisäysehdotuksia, joilla pyritään etsimään vaihtoehtoisia reittejä EU-eron toteuttamiseksi. Niistä äänestetään ennen varsinaista äänestystä.

Edustajat saattavat myös esittää sopimuksen hyväksymiselle ehtoja kuten toisen kansanäänestyksen järjestämisen. Lisäysehdotukset on toimitettava ennakkoon, ja on puhemiehen päätettävissä, mitkä niistä etenevät äänestykseen asti.

Ehdotukset eivät ole laillisesti sitovia, vaikka ne saisivat taakseen enemmistön kannatuksen. Mayn voi kuitenkin olla vaikeaa olla ottamatta huomioon laajaa kannatusta saavia lisäysehdotuksia.

Keskiviikko

Jos parlamentti hylkää Mayn sopimuksen tiistaina, keskiviikkona sillä on Mayn mukaan edessään äänestys siitä, lähteekö Britannia EU:sta kokonaan ilman sopimusta. Aiemmin parlamentti on äänestänyt sopimuksetonta eroa eli niin sanottua kovaa brexitiä vastaan.


Mayn konservatiivipuolue on ollut pitkään sillä kannalla, että sopimukseton ero on parempi vaihtoehto kuin ero huonolla sopimuksella. Ministerien keskuudessa on kuitenkin useita sopimuksettoman eron vastustajia, ja jos May pyytää puolueensa edustajia äänestämään se puolesta, edessä saattaa olla ministerieroja.

Torstai

Jos parlamentti äänestää keskiviikkona sopimuksetonta eroa vastaan, hallitus on luvannut järjestään torstaille uuden äänestyksen. Siinä parlamenttiedustajilta kysytään, haluavatko he hallituksen anovan brexitille ”lyhyttä ja rajallista” lykkäystä.


Mayn mukaan brexitiä ei voi lykätä kuin korkeintaan kesään saakka. Britannia ei voi päättää brexitin lykkäämisestä yksipuolisesti, joten hyväksyntä sille on saatava EU:n 27 jäsenvaltiolta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt