Brexit-neuvottelut jumissa ratkaisuhetkillä: Mayn aika loppumassa – parlamenttiedustaja uhkaa kaapata äänestykset hallitukselta

Julkaistu:

Lehtitiedon mukaan kansanedustajat painostavat pääministeriä muuttamaan äänestyssuunnitelmaa.
Britannian pääministerin Theresa Mayn odotetaan kertovan tänään, onko hän onnistunut saamaan brittiparlamentin kertaalleen hylkäämään brexit-sopimukseen muutoksia. EU on ollut haluton avaamaan sopimusta.

Britannian ja EU:n edustajat jatkoivat neuvotteluja viikonvaihteessa, mutta BBC:n mukaan neuvottelut ovat jumissa. Britannian parlamentin pitäisi jälleen äänestää sopimuksesta huomenna.

EU:n brexitin pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan brexit-neuvottelut ovat tällä hetkellä Britannian hallituksen ja parlamentin välinen asia.

Guardian-lehden mukaan useat konservatiivipuolueen kansanedustajat ovat painostaneet pääministeriä luopumaan suunnitelmasta, koska edessä on todennäköisesti samanlainen rökäletappio kuin tammikuussa. He ovat kehottaneet tuomaan nykyisen erosopimuksen sijaan äänestykseen konservatiiveille kelpaavan version sopimuksesta siinä toivossa, että se lisäisi EU:n paineita myönnytysten tekemiseen. Britannia on vaatinut sopimukseen muutoksia Pohjois-Irlannin rajan hätäjärjestelyn suhteen.

Maanantaina työväenpuolueen edustaja Yvette Cooper uhkasi, että parlamentti voi pyrkiä ottamaan haltuunsa koko äänestyksen, jos May ei toimi. Cooperin mukaan parlamentti voisi pakottaa äänestykset sopimuksettomasta brexitistä ja brexitin viivyttämisestä, jos hallitus ei suostu niiden järjestämiseen. Brittiläiten medialähteiden mukaan May saattaisi pyrkiä muuttamaan äänestystä.

May on sanonut, että jos parlamentti ei hyväksy erosopimusta, seuraavaksi äänestetään siitä, lähteekö Britannia EU:sta ilman sopimusta. Yksi vaihtoehto on hakea lykkäystä EU-eroon.

Britannian on tarkoitus erota Euroopan unionista 29. maaliskuuta.


Sopimus pitäisi suhteet ennallaan lähivuodet

Sopimus brexitistä saatiin valmiiksi yli vuoden kestäneiden vaikeiden neuvottelujen jälkeen. Sen mukaan lähes kaikki säilyisi ennallaan Britannian ja EU:n suhteissa vuoden 2020 loppuun. Ainoa ero olisi, ettei Britannia enää osallistuisi EU:n toimielimien työhön.

Siirtymäajan kuluessa olisi määrä neuvotella valmiiksi sopimus osapuolten tulevasta pysyvästä suhteesta. Jos aika ei riitä, siirtymäaikaa voitaisiin jatkaa kerran, enintään vuoden 2022 loppuun saakka.

Vaikein kohta briteille on järjestely, jolla halutaan turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan pysyminen avoimena. Nykyisen sopimuksen mukaan asiasta neuvotellaan, mutta jos ratkaisua ei synny, koko Britannia jää EU:n tulliliiton osaksi niin pitkäksi aikaa, kunnes neuvottelut tuottavat tulosta.

Brexitin kiihkeimmät kannattajat pelkäävät tämän olevan ansa, jonka myötä Britannian EU-ero jää käytännössä toteutumatta.

Hätäjärjestelyyn on myös kirjattu, että Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin EU-sisämarkkinoiden sääntöjä tavaroiden liikkumisen suhteen. Tämä takaisi yrityksille nykyisen kaltaisen vapaan kaupankäynnin jatkumisen Irlannin saarella. Brittejä ajatus ei miellytä, koska se merkitsee, että maan eri osissa pätevät erilaiset säännöt.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier on luvannut unionin voivan antaa laillisesti sitovan lausuman, jonka mukaan backstop-järjestely on tarkoitettu vain tilapäiseksi. EU ei ole kuitenkaan ollut valmis sitoutumaan tiettyyn päivämäärään, jolloin hätäjärjestely viimeistään purettaisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt