Norjalainen Karoline, 28, ja 156 muuta nousivat viimeiselle lennolleen – tämä Ethiopian Airlinesin turman uhreista tiedetään

rac

Julkaistu:

Onnettomuus
Sunnuntaina maahan pudonneen Ethiopian Airlines -yhtiön koneen turmassa kuoli 149 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä.
Onnettomuus tapahtui vain minuutteja sen jälkeen kun kone oli noussut ilmaan Etiopian pääkaupungin Addis Abeban lentokentältä. Koneen kapteeni ilmoitti lennonjohdolle ongelmasta ja pyysi palata kentälle, jonka jälkeen yhteys koneeseen katkesi.

Hyvämaineisen Ethiopian Airlines -lentoyhtiön Boeing 737 MAX -lentokone oli konetyypin uusinta mallia ja ehtinyt olla käytössä vain muutaman kuukauden. Onnettomuuden syytä tutkitaan.

Koneen kapteenina toiminutta Yared Getachewia kuvaillaan kokeneeksi ja taitavaksi lentäjäksi, jolla oli tilillään noin 8000 lentotuntia. Turmakone oli saapunut muutamaa tuntia ennen lähtöä Etelä-Afrikan Johannesburgista, eikä siinä oltu havaittu ongelmia.


Kohtalokkaalla lennolla ET 302 oli mukana 149 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä, joista kukaan ei selvinnyt. Nairobiin matkalla olleen koneen kyydissä oli matkustajia yli kolmestakymmenestä maasta. Koneessa kerrotaan olleen 32 kenialaista, 18 kanadalaista, ja yhdeksän etiopialaista.

Italiasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista oli kustakin kahdeksan matkustajaa, Britanniasta ja Ranskasta seitsemän, Egyptistä kuusi ja Saksasta viisi. Venäjän Etiopian-suurlähetystö kertoi kyydissä olleen kolme venäläistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan uhreja on kaikkiaan kahdestatoista Afrikan ja neljästätoista Euroopan maasta.

Alustavien tietojen mukaan Kanada oli Kenian jälkeen eniten kansalaisiaan turmassa menettänyt valtio. CNN:n mukaan kuolleiden kanadalaisten joukossa oli nigerialaissyntyinen Pius Adesanmi, joka johti Carletonin yliopiston Afrikka-instituuttia. Kanadan pääministeri Justin Trudeau kutsui 18 kanadalaisen menettämistä ”järkyttäväksi uutiseksi”.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan kuolleiden joukossa on neljä ruotsalaista ja yksi norjalainen. Norjan Punainen risti kertoo verkkosivuillaan kuolleen norjalaisen olleen järjestön taloushallinnossa työskennellyt 28-vuotias Karoline Aadland.

Bergenistä kotoisin olevan mutta hiljattain Osloon muuttaneen Aadlandin kerrotaan matkustaneen Addis Abebaan lauantaina. Norjalaislehti Aftenpostenin mukaan hänen oli tarkoitus vierailla työtehtävissä useissa Afrikan maissa tulevina viikkoina. Aikaisemmin hänen kerrotaan työskennelleen YK:n lastenjärjestössä Malawissa tyttöjen koulutusta edistävässä projektissa.

– Olemme kertoneet asiasta hänen läheisimmälle perheelleen. Ajatuksemme ovat heidän kanssaan tänä vaikeana hetkenä, sanoo järjestön pääsihteeri Bernt G. Apeland tiedotteessa.


BBC:n mukaan slovakialainen kansanedustaja Anton Hrnko on kertonut Facebook-sivullaan vaimonsa ja kahden lapsensa olleen koneen kyydissä.

Brittilehti Guardianin mukaan yksi kuolleista Britannian kansalaisista oli 36-vuotias Joanna Toole joka työskenteli YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestölle FAO:lle.

Turman jälkeisten murheellisten uutisten joukkoon on mahtunut myös yksi selviytymistarina, kun Nairobissa järjestettyyn YK-konferenssiin matkalla ollut kreikkalaismies kertoi myöhästyneensä lennolta kaksi minuuttia ja pelastuneensa sen ansiosta kuolemalta.

Parikymmentä YK:n työntekijää

Koneen kyydissä kerrotaan olleen ainakin 19 YK:n työntekijää tai järjestöön suoraan kytköksissä olevaa henkilöä ja väkeä esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestöstä ja ympäristöjärjestöstä, Maailman ruokaohjelmasta, Kansainvälisestä siirtolaisjärjestöstä ja Maailmanpankista.


Uutistoimisto AFP:n mukaan mukana oli Anne Feigl joka työskenteli Kansainvälisen siirtolaisjärjestön tehtävässä Sudanissa. Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasley kertoi seitsemän alaisensa menehtyneen turmassa.

– Surressamme on hyvä muistaa, että nämä kollegat olivat valmiit matkustamaan ja työskentelemään kaukana kotoaan ja rakkaistaan tehdäkseen maailmasta paremman paikan elää, Beasley lausui.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi olevansa ”syvästi surullinen traagisten kuolemien vuoksi”.