Kiina määräsi Etiopian lentoturman konemallin lentokieltoon

Julkaistu:

Onnettomuus
Lentokonevalmistaja Boeing ei ole kommentoinut asiaa.
Kiinan viranomaiset ovat määränneet kiinalaiset lentoyhtiöt laittamaan Etiopian lentoturmassa mukana olleen konemallin käyttökieltoon, kertoo uutistoimisto Reuters.

157 ihmistä kuoli sunnuntaina kun Ethiopian Airlines -lentoyhtiön Boeing 737 MAX -matkustajakone syöksy maahan Etiopian pääkaupungin Addis Abeban lähellä. Onnettomuuteen joutunut kone on kyseisen konemallin uusin versio ja vain muutaman kuukauden vanha.

Kiinan lentoturvallisuudesta vastaava viranomainen CAAC määräsi maanantaina kaikki samanmalliset koneet lentokieltoon iltakuudesta eteenpäin. Viranomaisen mukaan se aikoo tarkistaa konemallin turvallisuuden amerikkalaisviranomaisilta ja Boeingilta ennen kuin lentojen voidaan antaa jatkua.

Määräyksessä viitattiin kahteen lyhyen ajan sisään samalle konetyypille sattuneeseen onnettomuuteen. Lokakuussa 2018 indonesialaisen Lion Air -yhtiön samanmallinen kone tuhoutui syöksyttyään Jaavanmereen 189 ihmistä mukanaan.

– Koska molemmissa tapauksissa osallisena oli uusi Boeing 737-8-kone ja onnettomuudet tapahtuivat nousuvaiheessa, on tapauksissa jonkin verran samaa, CAAC kommentoi.

Boeing ei ole toistaiseksi kommentoinut tietoa koneiden käyttökiellosta Kiinassa. Reutersin mukaan kiinalaisilla lentoyhtiöillä on käytössään yhteensä 96 Boeing 737 MAX -konetta.

Boeing 737 MAX -koneita on käytössä lukuisilla lentoyhtiöillä ympäri maailmaa. Pohjoismaissa konetyypillä operoi myös Suomen reittiä norjalainen Norwegian-yhtiö.