Norwegian käyttää samanlaisia lentokoneita kuin Etiopian turmakone – osa käytössä Suomen reiteillä

Puolen vuoden sisään kaksi Boeing 737 Max 8 -matkustajakonetta on syöksynyt alas. Norwegianilla on toistakymmentä samanlaista konetta, osa operoi Suomen reiteillä.

Kuvassa Norwegianin Boeing 737 Max 8 lähdössä Helsinki-Vantaan lentokentältä toukokuussa 2018.

10.3.2019 20:52

Kaksi Boeing 737 Max 8 -tyypin matkustajakonetta on syöksynyt alas viimeisen puolen vuoden aikana. Kummallakin kerralla kaikki matkustajat ja henkilökunta kuolivat.

Viimeisin tapauksista on sunnuntaina maahan Etiopiassa pudonnut Ethiopian Airlinesin uusi kone, jonka kyydissä oli 149 matkustajaa ja miehistö. Aiempi tapaus tapahtui viime vuoden lokakuussa, kun Jaavanmereen putosi indonesialaisen Lion Airlinesin tuliterä kone mukanaan matkustajat ja miehistö, yhteensä 189 henkeä.

Kummankaan koneen kyydissä ei ollut suomalaisia.

Suomessa 737 Max 8 -koneita käyttää ainakin Norwegian. Flight Radar24 -sivuston mukaan Suomen reiteillä operoi kahdeksan yhtiön uutta 737 Max 8 -konetta. Esimerkiksi Finnairilla ei ole kyseistä konetta kalustossaan.

Norwegian ei halua kommentoida Etiopian tapausta, mutta lyhyessä lausunnossaan lentoyhtiön operatiivisen toiminnan johtaja Tomas Hesthammer kommentoi seuraavasti:

”Tähän traagiseen onnettomuuteen joutuneet ja sen koskettamat ihmiset ovat ajatuksissamme.”

Mies tutkailee Addis Abeban lähistölle tänään sunnuntaina syöksyneen lentokoneen jäänteitä Etiopiassa.

Samassa lausunnossa yhtiön omista 737 Max 8 –koneista lukee seuraavasti:

”Kaikki meidän 737 Max -matkustajakoneemme ovat käytössä normaalisti. Käymme tiiviisti keskustelua Boeing-yhtiön kanssa ja seuraamme heidän ohjeitaan ja suosituksiaan. Matkustajiemme turvallisuus on ja tulee aina olemaan tärkein prioriteettimme”, lausunnossa muotoillaan.

Etiopian turmakone oli matkalla Nairobiin, Keniaan. Lentoturmassa kuolleiden läheisille ja omaisille järjestettiin kriisiapua Nairobissa Jomo Kenyattan kansainvälisen lentokentän läheisessä hotellissa.

Norwegianin verkkosivuilla kerrotaan, että lentoyhtiöllä on käytössä 15 kappaletta kyseistä Boeing 737 Max 8 -konetta, joita yhtiö luonnehtii seuraavasti: ”737 MAXissa on käytössä viimeisin hiljainen moottoriteknologia, joka vähentää lentokoneen toiminnan aikaista melujalanjälkeä jopa 40 prosentilla.”

15 Max 8 -konetta on kuitenkin melko pieni määrä suuren lentoyhtiön kalustossa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Norwegianilla on käytössä esimerkiksi Maxia vanhempaa Boeing 737-800 -tyyppiä 118 kappaletta ja Boeing Dreamlinereita lentoyhtiöllä on 33 kappaletta.

Boeing-yhtiön 737 Max 8 on tuoreehko versio perinteisestä 737-mallin matkustajakoneesta. Max 8 lensi ensimmäiset kaupalliset lentonsa vuonna 2017 ja Max-sarjan koneiden on ollut tarkoitus korvata edeltävä ”sukupolvensa” eli Boeing 737-800.

Boeing on ilmaissut tiedotteessaan osanottonsa ja luvannut auttaa Etiopian turman selvitystyössä kaikin mahdollisin tavoin.

– Boeingin tekninen tiimi on valmiina antamaan teknistä apua pyydettäessä, yhtiö viestittää.

Norwegianin Boeing 737 Max 8 lähdössä lentoon Helsinki-Vantaan lentokentältä toukokuussa 2018. Yhtiö sanoo lausunnossaan olevansa tiiviissä keskusteluyhteydessä lentokoneen valmistajan, Boeingin kanssa.

Lokakuussa 2018 mereen syöksyneessä indonesialaisen Lion Airlinesin Max 8 -koneessa oli raportoitu olevan tekninen vika jo ennen turmalentoa. Lentoyhtiön mukaan vikaan oli säännösten mukaan reagoitu.

Sunnuntaiaamuna tapahtuneessa Etiopian lentoturmassa lennonjohto menetti yhteyden koneeseen jo kuuden minuutin kuluttua noususta. Turman syytä ei vielä tiedetä, mutta lentäjä oli raportoinut ongelmista vain hetkeä ennen yhteyden menettämistä.

Uutistoimisto Reuters kertoo lentäjän ilmoittaneen lennonjohtoon haluavansa palata takaisin lentokentälle Addis Abebaan ilmenneiden ongelmien vuoksi.

Lentäjälle annettiin lupa paluuseen, mutta pian sen jälkeen yhteys katkesi.

Lennon määränpäänä oli Kenian pääkaupunki Nairobi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?