Järjestö: 15 dialyysipotilasta kuoli Venezuelan sähkökatkon seurauksena

Julkaistu:

Kansalaisjärjestö: Yli 10 000 dialyysistä riippuvaista ihmistä on vaarassa sähkökatkon takia
Venezuelassa 15 munuaissairautta sairastunutta ihmistä on kuollut, sillä he eivät saaneet dialyysihoitoa maan sähkökatkon takia, kertoo terveysoikeuksien puolesta puhuva kansalaisjärjestö Codevida.

Järjestön johtajan Francisco Valencian mukaan sähkökatko uhkaa maan 10200 dialyysistä riippuvaista ihmistä. Sähkökatko alkoi Venezuelassa torstaina, ja lauantaina sähköt alkoivat pikku hiljaa palautua yhden vuosikausiin laajimman sähkökatkon jäljiltä. Virtaa saatiin pääkaupunki Caracasiin sekä Mirandan ja Vargasin osavaltioihin, mutta maan länsiosan osavaltiot olivat edelleen vailla virtaa ja monissa muissakin osavaltioissa sähköt pätkivät pahasti.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ja hänen tukijansa ovat väittäneet Yhdysvaltojen olevan sähkökatkon takana. Yhdysvallat tukee Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidoa, joka julistautui maan virkaatekeväksi presidentiksi tammikuussa. Myös monet länsimaiset hallitukset ovat tunnustaneet hänet.

Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez sanoi aiemmin, että Venezuela on joutunut äärioikeistolaisen opposition sähköisen sabotaasin uhriksi. Rodriguezin mukaan tapahtuma on osa kieroutunutta suunnitelmaa, jolla halutaan syöstä Maduro vallasta.

Sähkökatkosta huolimatta Venezuelassa jatkui lauantaina sekä Maduron että Guaidon tukijoiden mielenosoitukset. Mellakkapoliisit estivät lauantaina tuhansia ihmisiä pääsemästä suunnitellulle mielenosoituspaikalle Venezuelan pääkaupungin Caracasin itäosassa. Guaido oli kehottanut kaikkia lähtemään kaduille painostamaan Maduroa.

Yön aikana poliisi oli jo estänyt oppositiota panemasta pystyyn puhujalavaa aukiolle, jonne mielenosoittajien oli määrä kokoontua.