Lehti: Brexit on maksanut jo 1 750 euroa per britti

Julkaistu:

Britannia
Britannian talous on hyytynyt brexitin valmistelujen aikana. Lasku on iso, vaikka maaliin ei ole vielä päästy.
Britannian parlamentti äänestää tiistaina jälleen EU-erosta.

Vaikka lopputulos ei ole vielä selvillä, tiedetään jo suuntaa-antavasti, miten paljon brexitin valmistelu on heijastunut brittien kukkaroihin.

Kun Isossa-Britanniassa on 66 miljoonaa kansalaista, ovat brexitin tähänhetkiset kustannukset jo noin 1 500 puntaa per britti, eli 1 750 euroa, summaa Independent.

Luku perustuu laajaan tutkimukseen, joka osoittaa, että brexitiin liittyvät epävarmuudet ovat johtaneet saarivaltion taloudelliseen luisuun. Tämä taas on maksanut brittitalouksille tuhansia puntia.

Talouksien tulot ovat nyt noin 1 500 puntaa vähäisemmät, kuin mitä OBR:n (Office for Budget Responsibility) ennusteet lupasivat ennen kansanäänestystä maaliskuussa 2016.

Ison-Britannian talous on tutkimuksen mukaan 1,2 prosenttia tai 23 miljardia puntaa pienempi kuin ennen kansanäänestystä.

Talouskasvussa on näkynyt vuoden 2018 loppupuolella laskua. Ison-Britannian talous kasvoi GDB-mittausten mukaan viime vuoden loka-marraskuussa 0,2 prosenttia. Kolmelta edeltävältä kuukaudelta sama kasvuprosentti oli 0,6.