Ulkomaiset Isis-naiset jouduttiin eristämään leirillä käytöksensä vuoksi – ”Jopa heidän lapsensa uhkailevat”

Olosuhteet täyteen tungetulla al-Holin leirillä ovat karmeat. Ongelmia lisää se, että Isisin piirissä vapaaehtoisesti eläneet naiset pysyvät edelleen järkähtämättä terroristijärjestön ideologian takana.

8.3.2019 23:33

Aiemmin perjantaina kerrottiin, kuinka joukko terroristijärjestö Isisin alueelta Syyriassa paenneita naisia oli käynyt käsiksi tarkastuspisteellä kohtaamiinsa toimittajiin. AFP:n mukaan Baghouzin kylän liepeillä sijaitsevalle tarkastuspisteelle saapuneet naiset olivat muun muassa ladelleet toimittajille solvauksia sekä yrittäneet kivittää heitä.

Saman suuntaisia tietoja kantautuu al-Holin pakolaisleiriltä, jonne Isisin ”viimeisestä linnakkeesta” evakuoituja naisia ja lapsia on viety. Leirillä vierailleen Reutersin mukaan Isisin piirissä vapaaehtoisesti eläneet ulkomaalaiset naiset ovat yrittäneet hyökätä ”vääräuskoisina” pitämiensä ihmisten kimppuun.

Lähes kaikki Isisin alueelta Baghouzista evakuoidut, paenneet ja antautuneet ihmiset on sijoitettu al-Holin leirille.

Uutistoimiston mukaan naiset yrittävät edelleen julistaa ääri-islamistisia näkemyksiään siitä huolimatta, että Isis on menettämässä viimeisetkin rippeet Syyrian kaakkoisosissa valtaamastaan alueesta.

– He huutavat meille, että olemme vääräuskoisia, koska kasvomme ovat näkyvillä. He yrittivät lyödä meitä, kertoi leirillä oleva syyrialainen nainen Reutersin toimittajille.

Tappeluita jouduttu hajottamaan varoituslaukausten ja etälamauttimen avulla

Isisin kukistuminen on aiheuttanut ongelmia sitä vastaan taisteleville kurdijohtoisille SDF-joukoille, sillä Baghouzin alueelta taisteluiden alta paenneiden siviilien joukko kasvaa jatkuvasti. Vaikka siviilien joukossa on myös Isisin vankeja, suuri osa heistä on paitsi Isis-taistelijoiden perheenjäseniä, myös järjestön kannattajia.

Olosuhteet al-Holin leirillä ovat vaikeat muun muassa liian suuresta väkimäärästä johtuen.

Valtaosa evakuoiduista, vangituista ja antautuneista on sijoitettu al-Holin leirille, joka on jo valmiiksi ylikansoitettu aiemmin kodeistaan paenneilla syyrialaisilla ja irakilaisilla. Leirin työntekijöiden mukaan pulaa on teltoista, ruoasta sekä lääkkeistä. Lisäksi vaarana ovat tartuntataudit, joihin useita lapsia on kuollut ollessaan vasta matkalla leirille.

YK kertoi perjantaina, että leirillä on tällä hetkellä noin 62 000 ihmistä, mikä on huomattavasti enemmän kuin sen kapasiteetti sallii. Yli 90 prosenttia leirille nyt saapuvista on lapsia ja naisia.

Kurdijohtoisiin SDF-joukkoihin kuuluva naissotilas saattoi al-Holin leirillä naista, jonka kerrottiin olevan Isis-taistelijan vaimo.

IS:n tietojen mukaan leirillä on tiettävästi lapsineen myös suomalainen ”Isis-vaimo” Sanna, joka on ollut runsaasti esillä suomalaisissa ja myös kansainvälisissä tiedotusvälineissä viime päivinä.

Leiriä kontrolloivat kurdiviranomaiset ovat joutuneet eristämään leirillä elävät ulkomaalaiset naiset heidän käytöksensä johdosta. Reutersin toimittajat näkivät perjantaina, kuinka mustiin kaapuihin ja kasvot peittäviin huntuihin pukeutuneet naiset kerääntyivät eristetyn alueen muusta leiristä erottavan lukitun portin läheisyyteen.

– Ulkomaalaiset naiset heittelevät kiviä. He kiroilevat syyrialaisille, irakilaisille ja leirin viranomaisille. Jopa heidän lapsensa uhkailevat, leirillä työskentelevä turvallisuusviranomainen kertoi.

Vartijat ovat joutuneet ampumaan ilmaan myös varoituslaukauksia hajottaakseen leirillä syntyneitä tappeluita. Yhdessä tapauksessa ulkomaalainen naisjihadisti jouduttiin rauhoittamaan etälamauttimen avulla.

”Tilanne on hallinnassa”

Reutersin mukaan ainakin osa leirillä elävien keskuudessa syntyneistä jännitteistä kumpuaa siitä, että paikalla on sekä Syyriaan vapaaehtoisesti Isisin tueksi matkustaneita naisia että järjestön ankaran kurin alla elämään pakotettuja paikallisia.

Uutistoimistolle puhunut, Keski-Aasiasta lähtöisin oleva Dilnor, 30, kertoi halunneensa ainoastaan ”elää kalifaatin alaisuudessa”, kun hän matkusti aikanaan perheensä kanssa Syyriaan.

– Joidenkin ihmisten kanssa oli ongelmia. Paikalliset olivat töykeitä. He sanoivat aina, että muualta tulleet aiheuttavat ongelmia, ovat likaisia ja niin edelleen. Se oli aina sellaista, Dilnor kertoi toimittajille lisäten, että ongelmat ovat helpottaneet, kun ulkomaalaiset on eristetty omalle alueelleen.

Kotiseudultaan pakenemaan joutunut syyrialaisperhe kuvattiin al-Holin leirillä keskiviikkona.

Leirin viranomaisten mukaan Isisiä edelleen kannattavat ulkomaalaisnaiset on eristetty, jotta he eivät aiheuttaisi ongelmia kodeistaan pakenemaan joutuneiden keskellä. Ulkomaalaisten naisten kerrottiin kuitenkin tappelevan toisinaan myös keskenään.

– On joitakin, jotka ovat mielipiteiltään äärimmäisempiä, eivätkä he hyväksy toisia. Tätä tapahtuu vain heidän keskuudessaan, koska heidät on erotettu syyrialaisista ja irakilaisista. Tilanne on hallinnassa, Shekhi-niminen turvallisuusviranomainen kertoi.

Isisin kannattajien ääri-ajattelun sitkeys korostaa pelkoja, joiden mukaan ryhmä pysyy turvallisuusuhkana Lähi-idässä senkin jälkeen, kun Baghouz on vallattu takaisin ja Isisin kalifaatti on kaatunut. Myös taisteluista hengissä selvinneiden Isis-taistelijoiden pelätään aiheuttavan ongelmia muun muassa terrori-iskujen muodossa.

SDF on aiemmin kritisoinut länsimaita siitä, että ne eivät ole olleet halukkaita ottamaan vastaan Isisin riveihin liittyneitä kansalaisiaan. Yksi syy haluttomuuteen on turvallisuuteen liittyvä huoli sekä se, että palaajien tuomitseminen oikeudessa voi osoittautua hankalaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?