Rokottamattomalle 6-vuotiaalle naarmusta 74 päivän käsittämätön piina ja kotiin kuusinumeroinen lasku – vanhemmat eivät siltikään suostu rokottamaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rokottamattomalle 6-vuotiaalle naarmusta 74 päivän käsittämätön piina ja kotiin kuusinumeroinen lasku – vanhemmat eivät siltikään suostu rokottamaan

Yhdysvaltain Oregonissa sairastuneen lapsen vanhemmat kieltäytyivät kaikesta huolimatta lääkärien suosittelemasta tehosterokotteesta, kertoi tapauksesta julkaistu viranomaisraportti.

Rokotusvastaisuus on viime vuosina lisääntynyt maissa, joissa monet tartuntataudit on saatu lähes hävitettyä rokotusten avulla.­

8.3.2019 23:28

Tetanus eli jäykkäkouristus on bakteerin aiheuttama hengenvaarallinen tauti, johon on olemassa tehokas rokote. Tauti on edelleen yleinen kehitysmaissa, mutta useimmissa teollisuusmaissa kuten esimerkiksi Suomessa sitä tavataan enää harvakseltaan rokotusten ansiosta.

Yhdysvaltain Oregonissa 6-vuotiaasta pojasta tuli vuonna 2017 ensimmäinen osavaltiossa tetanuksen saanut ihminen yli 30 vuoteen. Poika toipui, mutta pari kuukautta kestäneestä sairaalahoidosta koitui perheelle mittava lasku.

Rokottamattoman pojan tapauksesta kertoi perjantaina julkaistussa raportissaan tartuntatautien valvontaan ja ehkäisyyn keskittyvä virasto CDC. Tapauksesta uutisoi muun muassa paikallinen The Oregonian -lehti.

Raportin mukaan 6-vuotias sai otsaansa haavan leikkiessään ulkona perheen maatilalla. Haava puhdistettiin ja ommeltiin umpeen kotona.

Kuusi päivää myöhemmin poika alkoi kuitenkin itkeskellä, hänen leukansa jäykistyi ja hän sai myös lihaskouristuksia. Kun lapsen hengitys alkoi vaikeutua, vanhemmat ottivat yhteyttä hätänumeroon.

Poika kiidätettiin helikopterilla lastensairaalaan, jossa hän sai tetanusdiagnoosin. Vaadittiin kahdeksan viikon sairaalahoito ja sitä seurannut kuntoutus, ennen kuin lapsi pääsi jälleen kiinni normaaliin elämään.

Viikkokausia pimeässä huoneessa

Sairaalassa poika sai rokotteen, antibiootteja sekä suuren annoksen vasta-aineita. Lukittuneen leuan vuoksi hän ei kyennyt juomaan vettä, joten hän tarvitsi hengityskoneen lisäksi myös ruokintaletkua.

Tehohoidossa ollessaan poika kärsi kovista kivuista sekä muista oireista. Hän joutui viettämään pitkiä aikoja pimennetyssä huoneessa korvatulpat korvissaan.

Ylimääräisiä ärsykkeitä oli vältettävä, sillä kouristukset pahenivat niiden johdosta.

Hoidosta huolimatta pojan tila kuitenkin heikentyi. Hoidon kestettyä viisi päivää lääkärit joutuivat tekemään pojan kaulaan reiän hengitysputkea varten.

Toipumisen merkkejä alkoi näkyä vasta kuukauden sairaalahoidon jälkeen, ja poika voitiin irrottaa hengityskoneesta. 44 hoitopäivän jälkeen veden juominen alkoi onnistua, ja viikon päästä siitä poika kykeni jo kävelemään itsenäisesti, tosin vain alle 10 metriä.

Kuntoutuskeskuksessa myöhemmin pojan liikuntakyky palasi. Tässä vaiheessa sairaalaan joutumisesta oli kulunut 74 päivää.

Vanhemmat pysyivät kannassaan

CDC:n mukaan pojan sairaalahoidosta kertyi 811 929 dollarin (noin 720 000 euron) lasku. Summa ei sisällä helikopterikyytiä sairaalaan eikä kuntoutusajasta kertynyttä laskua.

Tetanusrokotuksen antama suoja ei ole elinikäinen, kuten ei myöskään taudin sairastamisen antama suoja. Kuten Suomessa, myös Yhdysvalloissa terveysviranomaiset suosittelevat tehosterokotuksia annettavaksi 10 vuoden välein.

Tetanusbakteeri elää maaperässä, joten taudin saaminen ei ole kovinkaan harvinaista rokottamattomalle. Oregonissa sairastuneen pojan vanhemmat pysyivät kuitenkin CDC:n mukaan edelleen päätöksessään olla rokottamatta lastaan, joten he kieltäytyivät hänelle suositellusta tehosterokotuksesta sekä muista suositelluista rokotteista.

The Oregonian -lehden mukaan rokotuskeskustelu on ollut esillä Yhdysvalloissa etenkin Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa, joissa niin ikään rokotuksilla helposti estettävään tuhkarokkoon on sairastunut lähiaikoina 75 ihmistä.

Kummassakin osavaltiossa on suunniteltu lakeja, jotka patistaisivat vanhempia rokotuttamaan lapsensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?