Brittiläisen isis-morsian Shamiman vauvan väitetään menehtyneen pakolaisleirillä – kurdijoukkojen tiedottaja kiistää

Shamima Begumin asianajajan mukaan tieto vauvan kuolemasta on ”vahva, mutta vahvistamaton”.

Shamima Begum on nykyään 19-vuotias.

8.3.2019 20:34

Terroristijärjestö Isisin riveihin 15-vuotiaana Britanniasta karanneen Shamima Begumin pariviikkoisen vauvan väitetään kuolleen. BBC:n mukaan kyse on vahvistamattomasta tiedosta, josta kertoi Begumin asianajaja Tasnime Akunjee.

Britannia ilmoitti aiemmin vievänsä maan kansalaisuuden Begumilta, joka karkasi vuonna 2015 kotoaan liittyäkseen Isisin riveihin Syyriassa. Aihe on herättänyt paljon keskustelua Britanniassa myös siksi, että Begum synnytti vauvan pari viikkoa sitten pakolaisleirillä.

Esimerkiksi Begumin sisar on aiemmin vedonnut Britannian ulkoministeriin Sajid Javidiin, jotta edes vauva päästettäisiin maahan. Begumin kertoman mukaan vastasyntynyt poika on sairastellut pakolaisleirillä, jolla kaksikko elää Syyriassa.

Toimittajat löysivät Begumin helmikuun puolivälissä pakolaisleiriltä Syyriasta.

Twitterissä asiasta kertoneen Akunjeen mukaan hänellä on vauvan kuolemasta ”vahvoja, mutta vahvistamattomia tietoja”. Isisiä vastaan taistelevien SDF-joukkojen mukaan Begumin vauva olisi kuitenkin edelleen elossa.

– Vuodetut tiedot, joiden mukaan Isis-morsian Shamiman vauva olisi kuollut, ovat valheellisia. Vauva on elossa ja terve, SDF:n tiedottaja Mustafa Bali twiittasi.

BBC:n kirjeenvaihtajan Quentin Sommervillen mukaan Begum oli mennyt torstaina aseistettujen vartijoiden seurassa sairaalaan.

– En tietenkään tiedä, onko tämä uutinen totta vai ei. Sanon kuitenkin, että on todennäköisesti monia lapsia, ilmiselvästi viattomia, jotka ovat syntyneet kyseisellä sota-alueella. Tunnen ainoastaan sympatiaa niitä lapsia kohtaan, jotka on vedetty tähän mukaan. Tämä muistuttaa meitä siitä, miksi kenen tahansa on niin vaarallista oleskella tällä sota-alueella, ulkoministeri Javid kommentoi tietoja BBC:lle.

Kertoi aiemmin kahden muun lapsensa kuolleen

Toimittajat löysivät Isisin hallinnassa olevasta Baghouzin kylästä paenneen Begumin pakolaisleiriltä helmikuun puolivälissä. Hän ehti synnyttää lapsensa ennen kuin kansalaisuuden riisumisesta ilmoitettiin, joten vauvaa pidetään Britannian kansalaisena.

Pian Syyriaan paettuaan Begum nai hollantilaisen Isis-taistelijan Yago Riedijkin, 27, joka on tällä hetkellä kurdijoukkojen vankina Koillis-Syyriassa. Begumin mukaan parin kaksi muuta lasta kuoli ennen hänen leirille päätymistään.

Niin sanotun Bethnal Greenin kolmikon eli kolmen lontoolaisen teinitytön pakeneminen Syyriaan herätti Britanniassa runsaasti huomiota vuonna 2015. Amira Abase, Kadiza Sultana ja Shamima Begum tallentuivat tuolloin valvontakameraan Gatwickin lentokentällä.

Medialle antamissaan haastatteluissa nainen on sanonut, ettei hän kadu Syyriaan lähtöään, vaikka ei hyväksykään kaikkia Isisin tekoja. Aviomies Riedijk sen sijaan on kutsunut haastatteluissa Isisin liittymistä virheeksi ja väittänyt olleensa taisteluissa mukana vain ”lyhyen aikaa”.

Ulkoministeri Javid on sanonut aiemmin, että vaikka aikuinen menettäisi Britannian kansalaisuuden, se ei vaikuta hänen lastensa oikeuksiin. Nyt 19-vuotiaan Begumin toiveena oli saada elää ja kasvattaa lapsensa kaikessa hiljaisuudessa Britanniassa.

Asianajaja Akunjee kertoi aiemmin tällä viikolla saaneensa Britannian sisäministeriöltä viestin, jonka mukaan päätös vauvan maahan pääsystä on ulkoministeriöllä, ja se vaatisi myös Begumin hyväksynnän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?