May: ”Saatamme lähteä ilman sopimuksen suojaa tai saatamme olla lähtemättä ikinä” – brexitin kohtalonhetki lähenee

Julkaistu:

Britannian parlamentin alahuoneen on tarkoitus äänestää asiasta ensi viikon alussa.
Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannia ei ehkä koskaan eroa EU:sta, jos erosopimusta ei hyväksytä. Britannian parlamentin alahuoneen on määrä äänestää sopimuksesta viimeistään ensi tiistaina.
May on aiemmin sanonut, että jos sopimus kaatuu äänestyksessä, seuraavana päivänä äänestetään ehdotuksesta erota EU:sta ilman sopimusta. Jos kansanedustajat torjuvat myös sen vaihtoehdon, voi kyseeseen Mayn mukaan tulla brexitin lykkääminen korkeintaan kesään saakka.

Brexitin lykkääminen maaliskuun lopulta eteenpäin saattaa Mayn mukaan johtaa uusien ongelmien syntyyn, uutisoi BBC. Brexitin lykkääminen vaatisi myös artikla 50:n mukaisesti EU:n yksimielisen suostumuksen.

Mayn mukaan kukaan ei tiedä, mitä sopimuksen hylkäämisen jälkeen tapahtuisi.

– Saattaa olla, että emme lähde EU:sta vielä moneen kuukauteen. Saatamme lähteä ilman sopimuksen tuomaa suojaa tai saatamme olla lähtemättä ikinä, May totesi puheessaan perjantaina.

Pääministeri totesi, että brexitin puolesta äänestänyt kansakin haluaisi jo prosessin päätökseen.

– Vaaditaan enää viimeinen sysäys parlamentiltamme. Ei jarrutella, vaan tehdään kaikki tarvittava, jotta saamme edustajat kannattamaan sopimusta, May vetosi.

Britannian on ollut määrä erota Euroopan unionista 29. maaliskuuta.