AFP: El Salvadorin korkein oikeus vapautti kolme ankaran aborttilain perusteella tuomittua naista – istuivat 30 vuoden tuomioita saatuaan keskenmenon

Julkaistu:

Maan varaoikeusministerin mukaan korkein oikeus kumosi naisten tuomiot perjantaina vietettävän kansainvälisen naistenpäivän johdosta. Oikeuden mukaan naisten vuonna 2009 saamat tuomiot olivat ”suhteettomia ja moraalittomia”.
El Salvadorin korkein oikeus on vapauttanut kolme maan ankarien aborttilakien perusteella 30 vuodeksi vangittua naista. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Alba Lorena Rodriguez, Maria del Transito Orellana ja Cinthia Marcela Rodriguez kävelivät torstaina vapauteen pääkaupunki San Salvadorin lähellä sijaitsevasta Ilopangon vankilasta. Heitä oli vastassa riemastunut väkijoukko, jossa oli mukana myös ihmisoikeusjärjestöjen edustajia.


Keskenmenossa vauvansa menettäneet naiset oli tuomittu törkeistä murhista. AFP:n mukaan El Salvadorissa abortista saa tavallisesti 2–8 vuoden vankeustuomion, mutta jos nainen tuomitaan törkeästä murhasta, tuomio saattaa nousta 40 vuoteen.

Murhatuomioita on langetettu maassa naisille, jotka ovat tehneet abortin sikiön epämuodostumien tai itseään uhkaavien terveydellisten komplikaatioiden vuoksi. Aktivistien mukaan murhatuomioita on annettu myös keskenmenon kärsineille naisille.


El Salvadorin varaoikeusministeri ja turvallisuusministeri Raul Lopez toimitti aiemmin naisille kirjeet, joissa kerrottiin, että oikeus on kumonnut heidän tuomionsa perjantaina vietettävän kansainvälisen naisten päivän johdosta.

– Olen onnellinen saadessani takaisin vapauteni ja onnellinen kaikesta siitä, mitä olen odottanut niin kauan, Cinthia Rodriguez sanoi toimittajille vankilan ulkopuolella.

Hän työskenteli vaatetehtaan siivoojana saadessaan keskenmenon, eikä hän hakeutunut lääkärin hoitoon. Nainen sai vuonna 2009 tuomion murhasta aborttilakien perusteella.


Alba Rodriguez puolestaan tuli raskaaksi raiskauksen seurauksena. Hän oli viidennellä kuukaudella raskaana saadessaan keskenmenon vuonna 2009.

Kahden lapsen äiti pidätettiin, kun hän meni keskenmenon johdosta sairaalaan saamaan jälkihoitoa.

Maria Orellana sai keskenmenon vuonna 2010 työskennellessään kotiapulaisena. Hänet pidätettiin, kun hänet oli viety sairaalaan keskenmenon vuoksi.

Korkein oikeus: ”Tuomiot suhteettomia ja moraalittomia”

Aborttioikeutta ajavan ihmisoikeusjärjestö ACDATEE:n johtajan Morena Herreran mukaan 33:n aborttilakien perusteella tuomitun naisen tuomiot on kumottu vuoden 2009 jälkeen. Hänen mukaansa noin 20 naista on edelleen vankilassa ja suorittaa pitkiä tuomioita.

– Me jatkamme taistelua kunnes meillä ei ole enää yhtäkään naista vankilassa heidän oikeuksiaan loukkaavien, epäoikeudenmukaisten lakien vuoksi, Herrera sanoi.


Korkein oikeus perusteli järjestön mukaan päätöstään sillä, että naisille annetut tuomiot olivat sen näkemyksen mukaan olleet ”suhteettomia ja moraalittomia”. Oikeuden mukaan naiset elivät tuomiot saadessaan ”puutteellisissa sosioekonomisissa perheolosuhteissa”.

Oikeus katsoi myös, että naisten perheet olivat kärsineet heidän vangitsemisistaan, ”koska naisten perheilleen tuomat taloudelliset panostukset olivat olennaisia”.