Tutkija: ”Isis-vaimoista” puhuminen tekee heistä uhreja, vaikka todellisuus voi olla toinen – ”Myös naiset edistävät jihadistiryhmien toimintaa”

Jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan naiset eivät ole vain Isis-vaimoja tai -morsiamia.

Naisia ja lapsia Baghuzin lähistöllä pakolaisleirillä, jonne on viime päivinä paennut paljon ihmisiä Isisin alueelta.

8.3.2019 6:55

Konfliktialueille matkustaneet naiset ovat nousseet keskusteluun, kun ulkomaiset toimittajat löysivät tiistaina suomalaisen Sannan Baghuzin kylästä sisällissodan repimästä Syyriasta.

Nainen tituleerattiin ulkomaisissa tiedotusvälineissä ”Isis-vaimoksi”, joka on jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan ongelmallista.

– Silloin kun me puhumme ”Isis-vaimoista”, niin hyvin voimakkaasti termiin rakentuu oletuksia, että näiden henkilöiden suhtautuminen jihadismiin ideologiana tai Isisiin organisaationa on se, että he ovat suhteessa miehen kanssa jolle jihadismi on tärkeää.

Saarisen mukaan termi usein uhriuttaa naista perusteettomasti. ”Isis-vaimo” -termiin liittyy hänen mukaansa sisäänrakennettu oletus, että naiset ovat matkustaneet konfliktialueelle joko miehen perässä tai miehen päätöksellä, tietämättään mihin on menossa. Hyvin usein valinta on kuitenkin tietoinen.

– Se on harhaanjohtavaa todellisuutta siitä, että naisten rooli konfliktialueella rajoittuu vaimouteen ja äitiyteen. Tämä on empiirisen tutkimuksen valossa perusteetonta. Myös naiset edistävät ja ovat motivoituneita edistämään jihadistiryhmien toimintaa.

Saarisen mukaan naiset ovat osallistuneet aseellisten ryhmien toimintaan eri rooleissa jo pitkään.

Tutkija kertoo, että Suomesta konfliktialueille lähteneistä henkilöistä naisia on ollut noin viidennes.

  • Katso videolta CNN:n toimittajan haastattelu suomalaisesta Sannasta:

Sisäministeriön vuonna 2018 julkaiseman väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksen mukaan Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta.

– Terroristijärjestön riveihin matkustaminen on indikaattori väkivaltaisesta radikalisoitumisesta, eli henkilö hyväksyy uskonnolla perustellun väkivallan käytön tietyissä olosuhteissa, vaikka ei itse suunnittelisikaan toteuttavansa väkivaltaista tekoa, tilannekatsauksessa kerrotaan.

Saarisen mukaan lähdön motiivit voivat erota toisistaan hyvin merkittävästi.

– On sellaisia ihmisiä, jotka haluavat elää islamilaisessa yhteiskunnassa ja he ovat nähneet Isisin julistaman kalifaatin juuri sellaisena. Toisia on saattanut motivoida halu osallistua taisteluun.

Tutkija jakaa naisjihadistien roolit kolmeen osa-alueeseen: kannattaja, aktivisti ja taistelija.

– Jos tarkoituksena on ollut edistää jihadistisen ryhmän toimintaa konfliktialueella, niin kutsun näitä henkilöitä aktivisteiksi. Jos on osallistuttu taisteluihin, niin silloin henkilö on taistelija ja jos on passiivisesti kannatettu jihadistista ryhmää, niin silloin on kannattaja.

Saarisella ei ole tietoa siitä, että Suomesta lähteneet naiset olisivat osallistuneet taisteluihin. Sen sijaan propagandan levittämisestä ja vertaisrekrytoinnista on viitteitä.

Konfliktialueille lähteneiden naisten ikä vaihtelee nuorista aikuisista keski-ikäisiin.

– Suomen tapauksessa mielenkiintoista on se, että ainakaan tiettävästi nuoria alaikäisiä naisia ei ole lähtenyt alueille.

Saarisen mukaan Suomesta on lähtenyt joitain naisia yksin alueille, toiset ovat lähteneet miehen kanssa ja jotkut ovat vieneet myös lapsiaan mukanaan.

Konfliktialueilta palaaminen ei välttämättä ole helppoa. Palaamisen onnistuminen riippuu pitkälti siitä, missä vaiheessa paluuta on yritetty.

– Silloin kun alueelta on ollut helppoa lähteä ja naimisissa olevan naisen mies on antanut naiselle luvan lähteä, silloin se on ollut mahdollista. Tai jos nainen ja mies ovat lähteneet yhdessä.

Saarinen kertoo, että sitä mukaa kun Isisin tilanne konfliktialueella on heikentynyt, niin erityisesti naisilla on ollut todella hankalaa päästä pois alueelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?