Ystävä kertoo, miten ”Isis-vaimo” Sanna matkusti tuntemattomaan paikkaan ja yhteys katkesi: ”Sanoi, että en ymmärrä hänen tekemisiään”

Syyrialaiselta pakolaisleiriltä löytyneen Sannan sukulaiset ja ystävät eivät olleet kuulleet hänestä pitkään aikaan. Tule kotiin, Sanna, pyytää vanha ystävä IS:n haastattelussa.

7.3.2019 19:41

”Isis-vaimoksi” kutsuttu suomalainen Sanna nousi keskiviikkona otsikoihin CNN:n pakolaisleirillä tekemän haastattelun myötä.

Videolla Sanna kertoi kääntyneensä muslimiksi 14 vuotta sitten, eli vuoden 2004– 2005 tienoilla. Sanna kertoi CNN:lle tulleensa Syyriaan yhdessä putkimiehenä työskennelleen marokkolaisen miehensä kanssa. Nyt suomalaisnainen haluaa nopeasti pois Syyriasta, sillä sota ja pommitukset ovat pilanneet perheen arjen.

Sannan suomalainen sukulainen kertoo tunnistaneensa Sannan CNN:n julkaisemalta videolta.

– Katsoin tänään CNN:n videon. Kyllä se tuttu ääni oli. Kyllä hänen on pakko olla sama Sanna.

Sukulainen tunnisti myös videolla näkyneet lapset Sannan lapsiksi.

– Kyllähän se tietysti oli aika outoa katsoa ja kuulla myös niin sanotun pikkutytön ääni, joka kuulosti siltä, että hän olisi jo aikuinen, vaikka hän on vielä niin nuori, sukulainen sanoo viitaten Sannan 13-vuotiaaseen tyttöön, joka puhuu videolla.

Sukulaisen mukaan hän on saanut Sannan tilanteesta tietoa Sannan lähipiiriltä, joten hän tiesi Sannan asuvan Syyriassa. Sukulaisten korviin on kantautunut tieto, että ainakin yksi Sannan lapsista olisi syntynyt ulkomailla.

– Hän oli niin pimennossa, ettei häneen oikeastaan saanut mitään yhteyttä.

IS:n haastattelema sukulainen kertoo tunnistaneensa Sannan (vas.) CNN:n videolta.

Sukulainen ei muista tarkkaa vuotta, jolloin Sanna muutti pois Suomesta. CNN:n jutun mukaan Sanna saapui Syyriaan neljä vuotta sitten. Muissa tiedotusvälineissä on puhuttu 4,5–5 vuodesta.

Näin ollen Sanna lienee matkustanut Syyriaan joskus vuoden 2014 loppupuolella tai vuoden 2015 alkupuolella. IS:n tietojen mukaan Sanna ilmoitti kuitenkin Väestörekisterikeskukseen vielä vuoden 2015 helmikuussa, että hänen pysyvä kotiosoitteensa oli kaakkoissuomalaisessa kaupungissa.

Sukulainen muistaa nähneensä Sannan viimeksi lähes kymmenen vuotta sitten.

– Jotenkin tuntui, että hän on todella vanhentunut ja kärsinyt. Ilman ääntä häntä ei olisi mitenkään voinut tunnistaa videolta.

Ystävä kertoo: muutto tapahtui salassa

IS tavoitti myös Sannan pitkäaikaisen ystävän, joka sanoo kertoo Sannan videolla näkyvän muuttuneen ulkonäön tehneen hänet epäileväksi, mutta muut Sannan haastattelussa antamat tiedot täsmäävät. Sukulaisen tapaan myös hän uskoo elinympäristön vanhentaneen Sannan ulkonäköä huomattavasti.

Ennen Sannan perheen muuttoa Syyriaan ystävä oli huomannut Sannan aviomiehessä muutoksia. Myös Sanna oli ilmoittanut ystävälleen kääntyneensä muslimiksi ja kysyi ystävältään häiritseekö häntä huivin käyttö.

– Aviomies muuttui hyvin muslimin oloiseksi ja alkoi pukeutua niin kuin siellä maissa pukeudutaan.

Myös Ilta-Sanomien haastattelema Sannan entinen naapuri kertoo huomanneensa perheen pukeutumisessa muutoksia. Entisen naapurin mukaan perhe asui joitakin vuosia samaan aikaan helsinkiläisessä kerrostalossa. Naapuri kertoo Sannan vaikuttaneen aivan tavalliselta suomalaiselta naiselta ennen huivia.

Naapurin mukaan Sanna oli aktiivinen jäsen taloyhtiön kokouksissa. Naapuri ei tuntenut Sannan perhettä tarkemmin, mutta kuvailee perheen tervehtineen häntä aina ystävällisesti.

Baghouzia on pommitettu, kun viimeisiä Isisin taistelijoita yritetään kukistaa alueella.

Ystävän mukaan Sannan muutto pois Suomesta tapahtui pimennossa. Hän ei osakaan sanoa vuotta, mutta myös hänellä on käsitys siitä, että perhe asui jonkin aikaa Turkissa.

– Lapsiperheiden äiteinä oli kausia, jolloin emme ehtineet nähdä, mutta jossakin vaiheessa ihmettelin, kun hänestä ei kuulunut mitään.

Ystävä sai yhteyden Sannaan noin vuosi perheen ulkomaille muuton jälkeen. Hän kertoo pitäneensä Sannaan yhteyttä salatun ja suojatun kanavan kautta. Yhteyttä pidettiin vuorotellen ja säännöllisesti. Aiheet olivat arkipäiväisiä ja liittyivät muuan muassa lasten koulunkäyntiin.

Yhteen kysymykseen ei koskaan tullut vastausta: ”Tule kotiin Sanna”

Ystävän mukaan Sanna ei kysymyksistä huolimatta koskaan maininnut asuvansa Syyriassa. Ystävä tiesikin Sannan muuttaneen vain ulkomaille.

– Hän sanoi, että en varmaan ymmärrä sillä hetkellä hänen olemisiaan ja tekemisiään. Elinolosuhteet olivat sillä alueella hyvin erilaiset. Yritin kysyä, että missä sitten olet. Hän ei kommentoinut.

Muutama vuosi sitten yhteydenpito loppui kokonaan.

– Syy oli se, että siellä vain miehet saivat käyttää tietokoneita ja puhelimia, ystävä kertoo.

– Sillä Sannalla, jonka minä tunsin tapahtui semmoisia elämäntapamuutoksia, jotka aiheuttivat sen, että me emme voineet enää olla yhteyksissä, ystävä jatkaa surullisena.

Baghouzin lähistöllä sijaitsevalle leirille on paennut paljon ihmisiä Isisin viimeisiltä alueilta.

Sannan on kerrottu jatkavan perheineen matkaa pakolaisleirille, jossa Isisiin liitetyt henkilöt eristetään omaan ryhmäänsä turvallisuussyistä ja josta he eivät saa toistaiseksi poistua. Vaikka Sanna toivoo kuumeisesti pääsevänsä takaisin Suomeen, hän uskoo vankilan odottavan häntä.

– Haluan suojella häntä. Tule kotiin Sanna, ystävä sanoo ääni murtuen.

Sukulainen uskoo Sannan sokaistuneen – suvun korviin kantautui epäilyksiä miehestä

Sukulaisen mukaan Sannan aviomies muutti pois Suomesta ennen vaimoaan. Sanna ja lapset muuttivat vasta myöhemmin perässä. Sukulaisen tietojen mukaan perhe oleili ensin Turkissa.

Sukulaiselle tieto siitä, että Sanna oli eronnut aviomiehestään Suomessa ennen lähtöä tulee yllätyksenä.

– Aviomiehen takia oli jotain hässäkkää, mistä minä en pysty kertomaan.

Sukulaisella ei ole myöskään tietoa siitä, oliko Sannan aviomiehellä kytköksiä Isisiin.

– Minulle on tullut muuta kautta niin sanottua tietoa. Olen jotenkin ymmärtänyt hänen lähisukulaistensa kautta, että mieheen liittyen on ollut epäilyksiä ja häneen on oltu yhteydessä.

Sukulaisen tietojen mukaan aviomies on nyt kuollut, mutta hänellä ei ole tarkkaa käsitystä asiasta. CNN:n haastattelussa Sanna väitti, että hänen miehensä on menehtynyt auto-onnettomuudessa.

– En olisi asiasta niinkään varma, onko siinä ollut puhtaasti joku onnettomuus vai terroriteko... En ota tarkemmin kantaa, sillä minulla ei ole siitä faktatietoa.

Sukulainen kertoo olevansa huolissaan Sannasta. Sannan päätös muslimiksi kääntymisestä ja Syyriaan muutosta oli hänelle järkytys.

Mies muistaa sukulaisnaisensa täsmällisenä ja järkevänä nuorena naisena. Hänen mukaansa Sanna ei vaikuttanut CNN:n videolla myöskään ajatuksiltaan entiseltä itseltään. Haastattelussa Sanna kertoi matkustaneensa Syyriaan, koska profeetta kertoi, että Syyria on hyvä paikka elää ja hän halusi noudattaa profeetan kehotusta.

– Olen todella pahoillani, että voi tuolla tavalla niin sanotusti höynähtää. Jotenkin tuntuu niin pahalta tuollainen sokaistuminen. Haastattelusta päätellen taustalla on paljon sellaista, mikä on ikään kuin iskostettua. Ei vaikuta järkevän ihmisen puheelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?