Kommentti: Demokraattien noitavaino pelaa uhriutuvan Trumpin pussiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Demokraattien noitavaino pelaa uhriutuvan Trumpin pussiin

Trumpin kannatusluvut ovat nytkähtäneet viime päivinä taas ylöspäin, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

7.3.2019 9:33

Marraskuussa vaalivoiton Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa ottaneet demokraatit lunastivat lupauksensa viimeistään tällä viikolla, kun useat demokraattien hallitsemat komiteat käynnistivät tutkintoja presidentti Donald Trumpin hallinnon puuhista. Asiakirjapyynnöt tutkimuksia varten ovat valtavia, ja lisää on tulossa.

Trumpin hallinnolle on Yhdysvalloissa nyt todellinen vastavoima, checks and balances, kuten maassa sanotaan.

Presidentti sai kaksi vuotta mellastaa kuten halusi. Kongressia aiemmin hallinneet republikaanit siunasivat Trumpin mielenliikkeet tai hautasivat tutkimukset vähin äänin. Puolueen äärilaita kehitti näkemyksen, että Trump on lähes jumalan tehtäväänsä asettamana, eikä tämä voi olla väärässä. Normit menivät Yhdysvalloissa uusiksi. Aiemmin pöyristyttäväksi koettu toiminta, kuten nepotismi tai bisneksen ja poliittisen vallan yhteen kietominen, oli yhtäkkiä tavanomaista.

Trumpin tiellä oli vain vallan kolmijaon kolmas pooli, tuomioistuimet. Ne puuttuivat räikeimpiin epäilyihin toimivaltuuksien ylittämisestä ja perustuslain kiertämisestä.

Nyt Trump ei pääse livahtamaan pienemmistäkään epäilyistä. Siinä mielessä demokraattien toimet ovat oikeutettuja ja jopa toivottavia. Oikeusvaltio ja demokratia tekevät paluuta. Ne voivat merkitä sitä, että Trumpin lähtölaskenta on alkanut.

Noitavainoa

Demokraattien taktiikassa on yksi vakava vaara.

Osa tutkinnoista liikkuu hyvin yleisellä tasolla. Esimerkiksi kaikkien Trumputin-keskusteluiden julki haluaminen etsii umpimähkään rikosta, jota on hyvin vaikea määritellä. Parempi olisi pysyä tiukasti vain epäilyissä lainvastaisesta tai epäeettisestä toiminnasta, josta käynnistettäisiin kohdistettu tutkinta. Nyt sohitaan hehtaaripyssyllä. Tien päässä toivotaan olevan virkasyyte Trumpia vastaan.

Näin voi tehdä. Näin Trumpin tapauksessa ehkä pitääkin tehdä. Mutta samalla demokraateilta voi hukkua pelisilmä. Trumpin kannattajien ja poliitikoihin varautuneesti suhtautuvien asemaan asettumalla demokraattien toimet näyttävät siltä mitä oikeastaan ovatkin, noitavainoa.

Tämä Trumpin aloittama hokema saa tutkinnoista lisää pontta, ja se muodostaa hänen puolustuksensa ja tulevan vaalikampanjansa ytimen. Trump-jahti hitsaa yhteen hänen republikaanikannattajiaan, jotka uskovat, että demokraattien katalana tarkoituksena on vain lamauttaa Trumpin hallinto kostona vuoden 2016 vaalitappiosta.

Merkkejä siitä, että taktiikka myös toimii, on jo näkyvissä. Trumpin kannatusluvut ovat nytkähtäneet viime päivinä taas ylöspäin. Näin on käynyt aiemminkin kun hän on päässyt uhriutumaan.

Jos tutkinnoissa ei löydy todella raskauttavia todisteita Trumpia vastaan, hän selviää voittajana.

Voikin kysyä, pitäisikö demokraattien keskittyä mieluummin potkimaan Trump ulos virastaan ensi vuonna ja tutkimaan vasta sitten hänen toimensa tarkemmin? Nyt vaikuttaa hieman siltä, että kyseessä on varasuunnitelma, jos Trump sattuisikin voittamaan vaalit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?