”Isis-vaimo” Sanna kertoi CNN:n toimittajalle suhtautumisestaan Isisin äärimmäisiin julmuuksiin – katso koko 8-minuuttinen haastattelu

Ilta-Sanomat julkaisee CNN:n tekemän, Syyriasta löytyneen ”Isis-vaimo” Sannan haastattelun kokonaan.

7.3.2019 3:32

Äärijärjestö Isisin viimeisestä linnakkeesta Syyrian maaperällä, Baghuzin kylästä sisällissodan repimän maan itäosassa ulkomaiset toimittajat löysivät tiistaina suomalaisen Sannan.

Sanna ja hänen neljä lastaan päätyivät kurdijoukkojen haltuun alkuviikosta kun he olivat lähteneet evakkoon Isisin hallussaan pitämästä Baghuzista, jossa on käyty rajuja taisteluita.

Ulkomaisissa tiedotusvälineissä Isis-vaimoksi tituleerattu Sanna on kertonyt lähteneensä Syyriaan noin 4,5 vuotta sitten. 14 vuotta sitten Islamin uskoon kääntyneellä Sannalla oli marokkolainen mies. Miehen kohtalosta ei ole tietoa, eikä varmaa ole, ovatko kaikki Sannan neljä lasta syntyneet Suomessa.

Lue lisää: Toimittajat tapasivat ”Isis-vaimo” Sannan Syyriassa – haluaa palata takaisin Suomeen: ”Meitä pommitettiin niin, että näimme lasten kuolevan ”

Ilta-Sanomat julkaisi keskiviikkona otteen CNN:n kuvaamasta haastatteluvideosta, jolla kuuluu kuinka Sanna keskustelee suomeksi lastensa kanssa.

Nyt IS julkaisee koko haastattelun, joka näkyy yllä olevassa videoikkunassa. Haastattelu on tekstitetty suomeksi.

CNN:n toimittaja Ben Wedeman ihmettelee haastattelun alussa, miksi Sanna on lähtenyt Suomesta Syyriaan.

– Tulimme tänne neljä vuotta sitten. Elääksemme islamilaisessa maassa.

– Kun tulimme tänne, niin elämä Syyriassa oli aluksi ihan hyvää. Kaikki toimi - koulut, oli ruokaa, oli asuntoja - normaalia elämää. Sitten kaikki muuttui. Kauheita pommituksia ja sotaa. En halunnut olla sodan keskellä, nainen kertoo.

Sanna kertoo nähneensä tiedotusvälineissä uutisia äärijärjestön toteuttamista kauheuksista Lähi-idässä.

– En uskonut niitä tarinoita, hän toteaa.

Toimittaja pyytää Sannaa vastaamaan onko hänen mielestään ok, että Isisin jäsenet ovat sharia-lain nojalla katkoneet ihmisten päitä.

– Sharia on sharia. Uskon shariaan. Jos se on Koraanissa, niin sitten se on oikein.

Haastattelussa kuullaan myös tyttöä, joka kertoo olevansa 13-vuotias Sannan tytär.

– Olitko onnellinen Isisin alueella, Wedeman kysyy.

– Se oli ihan normaalia, tyttö kertoo, mutta toteaa äitinsä tavoin, että haluaisi nyt palata Suomeen.

Sannan ikä ei ole tiedossa eikä kotipaikka Suomessa, mutta Sky Newsin mukaan hän haluaa takaisin Helsinkiin. ABC on uutisoinut, että nainen olisi olisi Helsingistä. ABC:n mukaan Sanna uskoo joutuvansa Suomessa vankilaan.

Kurdien YPG-järjestöstä viestitettiin keskiviikkona Ilta-Sanomille, että Sanna on kiinniotettuna siihen asti, kunnes Suomen hallitus päättää, otetaanko hänet takaisin vai ei.

Ulkoministeriön mukaan Syyriassa oleville suomalaisille voidaan antaa neuvoja, mutta muita palveluita ei pystytä tarjoamaan.

Jos konfliktialueella kuten Isisin alueella ollut aikuinen henkilö palaa takaisin Suomeen, viranomaiset selvittävät, onko henkilö mahdollisesti syyllistynyt rikoksiin, sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo.

Lue lisää: Tämä ”Isis-vaimo” Sannasta nyt tiedetään: Edessä käytännössä vankeus kurdien leirillä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?